NAJLEPŠI STIHOVI U ČAST PETRA KRALJA: Kod spomenika slavnom glumcu u Mileševskoj ulici održano takmičenje đaka recitatora

S. VIDAČKOVIĆ

30. 05. 2022. u 09:49

UPRKOS kiši i lošem vremenu, kod spomenika glumcu Petru Kralju u beogradskoj Mileševskoj ulici, u nedelju su dodeljena priznanja najboljim recitatorima iz osnovnih i srednjih škola sa Vračara. Ovo takmičenje, pod nazivom "Kraljevstvo poezije", već devetu godinu organizuje opština Vračar, u znak sećanja na doajena srpskog glumišta, vrhunskog intelektualca i nezaboravnog interpretatora poezije Petra Kralja, koji je preminuo pre 11 godina.

НАЈЛЕПШИ СТИХОВИ У ЧАСТ ПЕТРА КРАЉА: Код споменика славном глумцу у Милешевској улици одржано такмичење ђака рецитатора

Foto Z. Jovanović

Odlukom žirija, u kojem su bili rediteljka Milica Kralj te glumci Mira Đurđević i Milan Caci Mihailović, najbolji recitator među osnovcima je Iva Žeravica, koja je recitovala pesmu "Običnim rečima rečeno", Biljane Stanojević. Stihovi Mike Antića i dalje su omiljeni među decom, te je za interpretaciju njegove "Zagonetke" Ilija Zrilić osvojio drugo mesto, dok je Irina Perović za "Odluku" na trećoj poziciji.

Romantični stihovi Gordane Todorović "Dođi, da pokušamo" koje je recitovala srednjoškolka Tijana Mićunović oduševili su komisiju, koja joj je dodelila prvu nagradu. Drugoplasirani je Petar Dapić za interpretaciju Čarlsa Bukovskog, dok je pesmu Matije Bećkovića "Ćeraćemo se još" govorio Nemanja Milev i osvojio treće mesto.

Foto Z. Jovanović

 

Spomenik Petru Kralju postao je scena, pa su posle mladih recitatora nastupile kolege slavnog glumca. Kroz stihove i sećanja, uspomene na Kralja evocirali su Tanja Bošković, Lana Adžić, Iskra Brajović, Vladimir Tešović, Mira Đurđević, Branislav Zeremski, Caci Mihailović...

- Mnogo sam igrala sa Petrom, često smo putovali zajedno - prisetila se legendarna Tanja Bošković. - Čak, jednom smo podelili voz. Oboje smo promašili avion, uspavali smo se, pa smo vozom putovali do Sarajeva. Mislila sam da je to tragedija, ali sam na poklon dobila fantastičan razgovor sa Perom, o njegovim roditeljima, o Mitrovici... Saznala sam sve što nikad ne bih, da slučajno nismo propustili let. Peru nikad nisam videla da jede. Tolike godine smo proveli zajedno, nikad ništa nije jeo. On je živeo od poezije.

Spomen-obeležje Petru Kralju otkriveno je u aprilu 2014. godine, na dan njegovog rođenja, ispred zgrade u Mileševskoj ulici gde je živeo. Od tada, devetu godinu zaredom, na ovom mestu održavaju se takmičenja učenika u recitovanju.

Foto Z. Jovanović

PERIKA I ČAŠA

MLADA glumica Lana Adžić, ćerka Tanje Bošković, setila se kako je sa pokojnim Kraljem delila prostor iza scene.

- Početkom 2000. godine, u Ateljeu 212 bila je predstava "Građanin plemić". Dolazila sam stalno, gotovo na svako izvođenje. Stajala sam iza i sve gledala. Kada je Pera video da ne odustajem ni posle 20 puta, te da neumorno stojim, dodelio mi je zadatak. Kada izlazi sa scene, između dva čina, on skida periku i pruži je meni, a ja njemu dam čašu. Tako da mogu da kažem da sam na neki način sarađivala sa Petrom Kraljem. Zapamtila sam njegov savet, da nikad ne treba biti besposlen, već gde god da si, da ispuniš neki zadatak.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!