KARIJERA TEČE KAO PESMA UZ PORODICU: Radoslava Vorgić Žuržovan blista na operskim scenama

Zdravko Grumić

15. 05. 2022. u 09:11

"SRPSKA sopranistkinja Radoslava Vorgić Žuržovan (37), kao već iskusna barokna pevačica, pokazala je markantan profil Judite...

КАРИЈЕРА ТЕЧЕ КАО ПЕСМА УЗ ПОРОДИЦУ: Радослава Воргић Журжован блиста на оперским сценама

Nastup na Festivalu rane muzike, Foto privatna arhiva

Njen topao i blistav glas donosi poseban karakter Aspazije a njeno darovito fraziranje potpuno zadivljuje..."

To su samo fragmenti u nizu pozitivnih kritika objavljenih u uglednim listovima, poput "Frankfurter rundsana" i "Soloturn cajtunga", tokom minulih deset godina njene uspešne karijere ostvarene u nekoliko zapadnoevropskih zemalja.

- U inostranstvo sam otišla prvenstveno radi nastavka školovanja i usavršavanja i to je jedna od najboljih odluka u mom životu - kaže za "Novosti" umetnica, koja je nakon završenih studija u Novom Sadu svoj pevački talenat nastavila da oblikuje u radu sa najeminentnijim profesorima, dirigentima i kolegama u Nemačkoj, Švajcarskoj, Engleskoj i Austriji.

Detalj sa jednog od koncerta, Foto privatna arhiva

Iskustvo stečeno u tamošnjim državnim operama joj je neprocenjivog značaja jer je imala priliku da se oproba u raznim ulogama, da otkrije svoje nove talente, umnoži ih i da stasa kao pevač i ličnost. Tu njenu inostranu karijeru posebno su obeležila izvođenja latinskih napeva na liturgijske tekstove, koja su bila veoma zapažena od kritike i publike.

- Slučajno sam se u Nemačkoj našla na audiciji za gregorijanske korale. Pošto sam ih i pre pevala, kao i pravoslavne vizantijske napeve, nije mi bilo teško da se prebacim na gregorijaniku. Smatram da od gregorijanskih korala sve počinje i što je pevač svestraniji, to je bolji - ističe Radoslava napominjući da, od kako se pre dve godine vratila u Srbiju, više naginje pravoslavnoj duhovnoj muzici.

Ona je lane na novosadskoj Akademiji umetnosti završila doktorske studije u klasi profesorke Milice Stojadinović, što je važna etapa u njenom umetničkom razvoju i planovima koji podrazumevaju neprestano usavršavanje glasa i vokalne tehnike kao i prenošenje znanja na mlađe generacije.

- Verujem da moje desetogodišnje pevačko iskustvo iz Nemačke i znanje, koje sam stekla tokom školovanja kod nas i u toj zemlji, mogu da pomognu mladima. To ukrštanje srpske i stroge nemačke pedagogije sigurno može da donese novine.

Radoslava Vorgić Žuržovan se krajem prošle godine porodila. Ističe da je veliki Božiji blagoslov to što se ostvarila kao majka i dodaje da u svom radu ima veliku podršku svog supruga Todora i čitave svoje porodice.

- Sa njima je sve jednostavnije i teče kao pesma. Teodora ima šest meseci i smatram da je to zaista najlepša uloga u mom životu. Takvu ljubav još nisam osetila. Od kada sam mama, opuštenija sam u profesionalnim nastupima - kaže ova umetnica i napominje da je dva meseca posle porođaja imala nastup i da je primetila da "sve ide mnogo lakše".

Blistav glas u ulozi Judite, Foto privatna arhiva

KONCERTI

RADOSLAVA će u maju nastupiti sa Vojvođanskim simfoničarima u novosadskoj Sinagogi a potom slede koncerti na Festivalu rane muzike u Beogradu.

- Na festivalu Kotor Art u julu je koncert "Orijentalni džez susreće barok" sa grupom Bi jond, koju čine moje kolege muzičari iz Nemačke i ja.

VEŠTINA

U NEMAČKOJ je bila učesnik jedne vrlo zahtevne produkcije.

- Morala sam da naučim džudo i mačevanje, da se penjem na pokretne leteće stepenice, da budem uhvaćena u mreži i visim tri metra iznad zemlje a pri tom da pevam ariju. Činilo mi se da je to nemoguća misija ali uspela sam.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

UKRAJINA POVLAČI RADIKALNI POTEZ: Ovo mnogi nisu očekivali, čak su i Rusi zbunjeni pred Olimpijske igre Pariz 2024