SRBIJA U SRCU RUSKE DECE: Završni program tradicionalne kulturne manifestacije održan u našoj ambasadi u Moskvi

B. Vlahović - dopisnik iz Moskve

14. 05. 2022. u 09:37

U AMBASADI Srbije u Moskvi juče je po 12. put zaredom održana kulturna manifestacija "Srbija u mom srcu", u kojoj su učestvovali ruski učenici i studenti.

СРБИЈА У СРЦУ РУСКЕ ДЕЦЕ: Завршни програм традиционалне културне манифестације одржан у нашој амбасади у Москви

Dečji hor "Pokrov", Foto B. V.

Oni su se takmičili u recitovanju i pevanju srpskih pesama. Takođe je održano takmičenje u slikanju na temu srpskih motiva, od pejzaža pa do bajki.

Na početku smotre ambasador Srbije u Moskvi Momčilo Babić pozdravio je svu decu i njihove nastavnike koji neguju prijateljstvo dva bratska naroda, a sa ruske strane učesnike je pozdravila J. A. Osipova, predsednik Društva rusko--srpskog prijateljstva.

Na početku manifestacije ansambl srpske tradicionalne muzike "Žute kruške" izveo je više pesama iz raznih krajeva Srbije. Kao gost je nastupila i devojčica Paulina Radovanović iz Orahovca, koja je dobila veliki aplauz svojih ruskih vršnjaka, kao i njihovih nastavnika i roditelja.

Motivi iz Srbije na radovima ruskih mališana, Foto B. V.

U prepunoj dvorani ambasade u Moskvi od ruskih učesnika najbolji utisak je ostavio dečji hor "Pokrov" iz hrama u Dolgoprudnom, čiji je umetnički rukovodilac Aleksandra Luganova. Taj hor je prvo otpevao pesmu o Svetom Savi, a zatim je zajedno sa publikom otpevao "Oj Kosovo, Kosovo".

Fascinantno je kako ruska deca znaju o Srbiji i našoj kulturi, recituju pesme naših velikana. Osim đaka iz Moskve, na konkursu su bila i deca iz Orenburga, zatim sa Krima i iz drugih krajeva Rusije.

U prostorijama ambasade je tim povodom organizovana i izložba đačkih slika sa motivima iz Srbije.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!