ČUVA PRAVE VREDNOSTI: Vest da Kusturica režira u Teatru ruske armije oduševila Moskovljane

Branko Vlahović dopisnik iz Moskve

23. 02. 2022. u 10:28

Moskovski mediji su kao veliku senzaciju objavili informaciju da je Emir Kusturica prihvatio ponudu ruskog ministra odbrane Sergeja Šojgua da se prihvati i bude režiser centralnog akademskog Teatra ruske armije, koji se nekada zvao Teatar Crvene armije.

ЧУВА ПРАВЕ ВРЕДНОСТИ: Вест да Кустурица режира у Театру руске армије одушевила Московљане

Foto Arhiva/Ž. Knežević

Kusturica je bio na proputovanju za Soči gde danas ima koncert sa svojom grupom No smoking orchestra i u Moskvi se sreo sa sa Sergejom Šojguom gde je i dobio ponudu da rukovodi teatrom koji ima veliku tradiciju.

Kusturica koji danas u Sočiju ima koncert sa svojom grupom No smoking orchestra je izuzetno popularan u Rusiji kao režiser i mnogi ga novinari nazivaju "balkanskim Felinijem". Osim što vole njegove filmove, Kusturicu ovde cene i zbog toga što nikada nije skrivao velike simpatije prema ruskoj kulturi i narodu.Zbog toga je predsednik Putin i odlikovao Kusturicu.

- Za mene je velika čast predlog Sergeja Šojgua da budem glavni režiser Teatra ruske armije. Scena tog teatra ima veliku istoriju i tradiciju. U svetu se, nažalost, sada brzo menjaju vrednosti ali ja ću se potruditi da sačuvam klasične vrednosti - objasnio je Kusturica.

Moskovski novinari najavljuju da bi Kusturica neke scenarije svojih filmova prilagodio za pozorišne predstave. Sa kakvim simpatijama je prihvaćena vest, dokazuje i to što neki novinari već žure da presele Kusturicu iz Srbije u Rusiju.

O Kusturičinim projektima Andrićgradu i Drvengradu u Rusiji se dosta zna jer su tamo boravili mnogi ovdašnji kulturni stvaraoci i novinari koji su o svemu tome pisali sa velikim simpatijama. Međunarodni festival filma i muzike "Kustendorf" moskovski novinari su nazvali muzičkom i filmskom Mekom.

Rusima je posebno drago što Kusturica poznaje rusku klasičnu literaturu i inače kulturu.

Za vreme boravka u Moskvi posle susreta sa Šojguom posetio je glavni hram oružanih snaga u Podmoskovlju u parku Patriot. Ovdašnji novinari koji su pratili Kusturicu kažu da je on bio oduševljen ne samo hramom i muzejskim kompleksom već i činjenicom kako je sve to brzo napravljeno. Uzgred rečeno, hram je napravljen dobrovoljnim prilozima a ne budžetskim sredstvima.

Interesantno je da su se kao kandidati za glavnog režisera Teatra ruske armije spominjali poznata imena: Sergej Bezrukov, zatim Sergej Garmaš, Mihail Poročenkov i drugi. Ali niko nema tu svetsku slavu koju ima Emir Kusturica.

Novinari smatraju da je naš režiser prihvatio predlog zato što veruje svom prijatelju Šojguu kao i zbog toga jer se radi zaista o kultnom teatru. Sada svi očekuju da će upravo Kusturica povratiti interesovanje publike i slavu teatra armije.

Inače, Kusturica će biti treći stranac koji će doći na čelo moskovskih teatara. U čuvenom teatru Vahtangova je glavni režiser Rimas Tuminas, a u Teatru Majakovskog Mindaugas Karauskis.

Foto Tanjug

DANAS MI SE SVIĐA MOJA DRŽAVA

POZNATI ruski pisac Zahar Prilepin napisao je na svom blogu: Ovo je samo po sebi fantazmagorija! Kusturica je, bez obzira na apsurdistički, razigrani, komični sadržaj svojih veoma različitih, ali uvek velikih filmova - duboko konzervativan, tradicionalistički reditelj - odgojen, i to odgojen na ruskoj kulturi. Štaviše, u polovini njegovih najboljih filmova vodi se rat. I ljudi ga prevazilaze. I dobija se:

"Život je čudo". I dobija se: "Na mlečnom putu". Pozdravljam ovu oštroumnu odluku ministra odbrane. Danas mi se veoma sviđa moja država.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (1)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!