"MILIJINI DANI" U KRUŠEVCU: Sećanje na velikog glumca Miliju Vukovića (FOTO)

S.BABOVIĆ

17. 04. 2022. u 15:50

EPIDEMIJA je sprečila Kruševačko pozorište da se ranije oduži velikom glumcu,Miliji Vukoviću(1947-2020),prvaku gradskog teatra i umetniku,koji je obeležio rad više pozorišta u Srbiji.

МИЛИЈИНИ ДАНИ У КРУШЕВЦУ: Сећање на великог глумца Милију Вуковића (ФОТО)

Foto: Kruševačko pozorište

Ovih dana, na sceni pozorišta, glumci pet teatara izvode predstave u čast doajena srpskog glumišta,u okviru prve Pozorišne revije “Milijini dani”.

U foajeu pozorišta,otvorena je izložba posvećena Vukovićevom žvotu i karijeri.

- Vreme brzo ide, ova pošast koja nas je zahvatila, nije nam dozvoljavala da se na pravi način,dostojno prisetimo gospodina Vukovića,ali verujem da nikada nije kasno-kaže Branislav Nedić,upravnik Kruševačkog pozorišta.-Izložili smo njegove fotografije,sećanja i brojne nagrade,koje je ovaj izuzetan umetnik osvajao tokom plodonosne karijere.

Režiser Nebojša Bradić,čija je predstava “Čudo u Šarganu” otvorila “Milijine dane” napominje da je sa Vukovićem radio najmanje 30 premijera,a osim u Kruševcu,sarađivali su u Kragujevcu i u Prištini.

- Nisam uspeo da prihvatim tu činjenicu da nećemo više raditi zajedno-kaže Nebojša Bradić.-Milija je glumac koji je sam tražio da vrati scenu, zato što hoće nešto svoje da proba, i da to što je postigao na probi fiksira, da bi sutra išao dalje. Danas, mnogi glumci pozorište doživljavaju kao usputnu stanicu. Milija je bio maksimalno posvećen svom radu u pozorištu, ali i svojoj porodici.

O glumcu su na posebnoj večeri “Milija i prijatelji” govotili i glumac Zoran Karajić i profesorka književnosti Milanka Milosavljević.Iza Milije Vukovića, ostale su brojne uloge.Sve njih,prema rečima književnog kritičara Miloš Petrović, “igrao je iz mozga”.

- On je najpunije obeležeo i dalje obeležava umetnička dostignuća Kruševačkog pozorišta, kome je ostao veran do kraja i u kome je ostvario kapitalne uloge-kaže Miloš Petrović.- Među takvim ulogama treba istaći doktora Križovca iz predstave “Gospoda Glembajevi”, Potkolesina u Gogoljevoj “Ženidbi”, Iliju Čvorovića u “Balkanskom špijunu”, Fra Petra u “Porkletoj avliji”, Nurudina u predstavi “Derviš i smrt”,a blistao je kao Volpone u satiričnoj komediji Bena Džonsona,ali i kao Agaton u “Ožalošćenoj porodici” i “Raskolnjikov u “Zločinu i kazni”

GLUMCU U ČAST

U okviru Pozorišne revije “Milijini dani”,večeras će od 20 sati biti izvedena predstava ”Sumnjivo lice”(Narodno pozorište Priština),a sutra- komad ”Opet plače,al sad od sreće” (Knjaževsko-srpski tetar “Joakim Vujić”,Kragujevac). “Gde smo ono stali”(Narodno pozorište Niš)pred publikom je 19.aprila, “I to se zove ljubav”(Narodno pozorište,Užice) 20.aprila,dok će dan kasnije, reviju će operom “Na uranku” zatvoriti zajednička produkcija Kruševačkog pozorišta i Kulturnog centra.

OSVAJAČ NAJVEĆIH GLUMAČKH NAGRADA

U okviru “Milijinih dana”,predstavljena je i monografija “Milija Vuković-alhemija glume”,gde je i opisan put velikog glumca iz rodnog Vitoševca,preko Ekonomske škole u Paraćinu, sve do Akademije dramskih umetnosti u Beogradu.Publici se Milija predstavio sa više od 150 uloga(pozorište,igrani filmovi,televizija).Dobitnik je čak šest nagrada stručnog žirija za najbolju ulogu na Susretima “Joakim Vujić”,dve Gran-pri nagrade “Sima Krstović”,dve nagrde Udruženja dramskih umetnika,tri nagrade “Zoranov brk” na Danima Zorana Radmilovića u Zaječaru,nagrade “Zlatni Ćuran” na Danima komedije u Jagodini,Nušićeve nagrade za životno delo i brojnih drugih nagrada i priznanja.


 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

NIKOLA JOKIĆ GLEDA I NE VERUJE! Evo šta su 142 NBA igrača uradila zbog njega