KAKO JE ŽIVOTA "LEČIO" AUTOMOBILE: Na 12. "Fedisu" obeležena 40. godišnjica serije "Priče iz radionice"

JELENA BANjANIN

02. 04. 2022. u 10:38

KAO da je bilo juče. Videćete kada dođete u ove godine, tih 40 proleti. Muka mi je samo što su mnogi od nas otišli, jer tako vam komadić po komadić srca odlazi.

КАКО ЈЕ ЖИВОТА ЛЕЧИО АУТОМОБИЛЕ: На 12. Федису обележена 40. годишњица серије Приче из радионице

Zoran Radmilović, Foto Arhiva

Bilo je očaravajuće što je Šotra napravio takvu podelu, sa Zoranom Radmilovićem kao stožerom dešavanja. Aljoša Vučković, Mira Banjac, Zdravko Šotra, niko od njih se nije promenio u mojim očima i srcu. Najveća majstorija je što smo bili zajedno - ovako se glumica Tanja Bošković, za "Novosti", osvrnula na jednu od najpopularnijih jugoslovenskih serija "Priče iz radionice". Povodom 40 godina od premijernog emitovanja, u okviru ovogodišnjeg 12. Festivala drama i serija (FEDIS), upriličen je omaž ovom kultnom ostvarenju, u Ustanovi kulture "Vuk".

Iako ima samo šest epizoda, serija je ostavila snažan trag zbog univerzalne priče i glumačkih velikana koje je predvodio Zoran Radmilović (1933-1985) u liku Živote Govedarevića. Njegovu ženu Savetu igrala je Mira Banjac, a glumci su za pomenute uloge 1982. godine dobili Nagradu za najbolji glumački par godine po izboru čitalaca "TV novosti".

Dragiša Krunić i Milić od Mačve, Foto Promo

Među glavnim junacima bili su i mesar Pufta (Velimir Bata Živojinović), Kroka (Mića Tomić), načelnik "ludački" zaljubljen u svoj automobil u koji se moglo ući samo sa papučama (Stevo Žigon), nastavnica Gvozdenka (Milena Dravić), šegrti Bogoljub i Mića (Dragan Maksimović i Nenad Nenadović), opasna Puftina žena (Jelica Sretenović), psihijatar (Pavle Vuisić), nakupac (Milan Srdoč), Žak (Dragan Zarić)..

Šotra se prisetio kako je na nagovor ljudi iz redakcije Radio-televizije Beograd, počeo da beleži priče beogradskog automehaničara Dragiše Krunića (1929-2004), neobičnog majstora koji se družio sa uglednim piscima i slikarima, Duškom Radovićem, Mićom Popovićem, Milićem od Mačve... Poznati glumci i režiseri, takođe su dovozili svoje automobile "na lekarski pregled i oporavak" kod Dragiše. Na osnovu njegovih kazivanja nastao je scenario, u kom Života sluša priče mušterija i beleži ih u svoj dnevnik "Kupusara".

Tanja Bošković je igrala fatalnu glumicu u koju se zaljubljuje Pufta:

- Kada su me pitali da li znam da vozim, rekla sam da znam. Trebalo je da upalim kola i krenem, objasnili su mi kako ću i sva srećna krenem, ali ne znam da stanem. Onda sam vrištala, podigla ruke, ali ne i noge. Trčali su i zaustavljali automobil ručno, jer nisam znala da stanem. I Dragiša je bio na snimanju, poseban, divan, dobar čovek.

Tanja Bošković, Zdravko Šotra, Milan Caci Mihailović, Foto Igor Marinković

"Priče iz radionice" snimane su 1981, prikazane 1982, a uporedo sa serijom, Šotra je snimio i film "Šesta brzina" (1981). Glumac Aljoša Vučković, koji je igrao advokata Slavka, kazao je da je serija bila toliko šaljiva da su gledaoci imali simpatije i za negativce.

- Serija je imala samo šest epizoda, a mnogima je delovalo da ima 106. Govorile su mi kolege "Položio si pola glumačkog života, ako odeš da snimaš kod Šotre". Zadovoljstvo mi je bilo da radim s njim i svim kolegama. Serija je aktuelna i nakon 40 godina - istakao je Vučković.

O "Pričama iz radionice", na sceni Teatra "Vuk", govorili su i producent serije i profesor na FDU, Filip Feti Dautović i TV kritičarka Meri Bilić. Publika je gledala i odlomke iz serije, a glumac Fuad Tabučić podsetio je na neke čuvene Životine replike.

ZORAN JE "CEPAO" DO KRAJA

GLUMAC Milan Caci Mihailović, od prvog koraka u Ateljeu 212, igrao je sa Zoranom Radmilovićem.

- Mnogi kažu da je Zoran improvizovao i igrao pijan, a to nije istina. Često nam je govorio: "Cepaj! Nema na pola. Nema zabušavanja". Tako je cepao i tog 9. juna 1985, kada smo 299. put igrali "Radovana Trećeg". Iako je bio teško bolestan, igrao je iz sve snage - prisetio se, za "Novosti", Milan Mihailović.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

UKRAJINA POVLAČI RADIKALNI POTEZ: Ovo mnogi nisu očekivali, čak su i Rusi zbunjeni pred Olimpijske igre Pariz 2024