PREDSTAVA O SVIM NAŠIM ČUDIMA: U Jugoslovenskom dramskom pozorištu sutra premijera čuvene drame LJubomira Simovića

V. V. S.

01. 04. 2022. u 11:48

SUTRAŠNjOM premijerom Jagoš Marković će zaokružiti svoju trilogiju drama Ljubomira Simovića: Posle "Hasanaginice" (koja je u Narodnom pozorištu nedavno obeležila dve decenije postojanja), "Putujućeg pozorišta Šopalović" u Jugoslovenskom dramskom, na istoj sceni biće prvi put izvedeno i "Čudo u Šarganu".

ПРЕДСТАВА О СВИМ НАШИМ ЧУДИМА: У Југословенском драмском позоришту сутра премијера чувене драме Љубомира Симовића

Foto N. Babić

Inače, to je četvrta inscenacija poznatog dela na beogradskim pozornicama, s potpisom najvećih srpskih reditelja - praizvedba je bila u postavci Mire Trailović 1975, usledile su predstave Dejana Mijača i Egona Savina, a evo, premijerno će i JDP dobiti svoje "Čudo". Marković potpisuje, takođe, adaptaciju, scenografiju i izbor muzike.

- Ovo je predstava o svim našim čudima. Našoj veri i neveri, moći i nemoći, pravdi i nepravdi, čežnji, poeziji, nama najboljima i nama najgorima - ističe reditelj.

Foto N. Babić

U najavi novog naslova, podseća se da se i ova Simovićeva drama nalazi na granici naturalizma i fantastike, secirajući nezaobilazne motive srpskog mentaliteta, među kojima patnja zauzima posebno mesto.

- Evo me opet u novom "Čudu" i istoj ulozi. Već sam igrala Ikoniju u Mijačevoj predstavi, na sceni Ateljea 212, ali Simovićev tekst danas dobija još veću težinu i smisao. Uz pisca, ovde se desilo još jedno "čudo": susret pozorišnih doajena sa mladim glumcima i Jagošem, pa će eksplozija čudesa početi večeras, uprkos svemu i za divno čudo - rekla je Anita Mančić, koja je u susretu s novinarima najoštrije osudila verbalni napad na našu veliku glumicu Seku Sablić, a zbog ovog nemilog događaja juče se oglasilo i Udruženje dramskih umetnika Srbije.

Tamara Dragičević prvi put će igrati u Jugoslovenskom dramskom i u Markovićevoj režiji (deleći scenu sa bratom Miodragom Dragičevićem), a za ulogu Kosare kaže da je drugačija od svega što je do sada tumačila.

- Postoje tekstovi međaši u našoj i svetskoj književnosti. Ova Simovićeva drama jedan je od njih. Činilo mi se da ga znam naizust, ipak, zanimljivo je kako vreme s nekim novim okolnostima otvara i neka nova značenja - naglašava Nebojša Dugalić, koji će igrati Vilotijevića.

Proba "Čudo u Šarganu", Foto N. Babić

Boris Isaković se do sada susretao sa Simovićem na sceni, ali u "Šopalovićima", pa nije hteo da propusti da se okuša u ulozi Skitnice i "Čudu u Šarganu".

- Znam da na sceni nikad neću izgovoriti "biti il` ne biti", ali je mnogo važnije što ću reći "čovek jeste čovek, samo na osnovu svog stradanja..." - rekao je Ljubomir Bandović.

Jagoš Marković, Foto Tanjug

AUTORSKA EKIPA

U VELIKOM ansamblu su i Sanja Marković, Nenad Jezdić, Jovana Belović, Marko Janketić, Miodrag Dragičević, Miloš Samolov, Slobodan Beštić i Aleksej Bjelogrlić.

Kostime je uradila Lana Cvijanović, scenskim govorom bavila se Ljiljana Mrkić Popović, a dizajnom svetla Dejan Draganov.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

UKRAJINA POVLAČI RADIKALNI POTEZ: Ovo mnogi nisu očekivali, čak su i Rusi zbunjeni pred Olimpijske igre Pariz 2024