BELO BRDO MUZEJ NA OTVORENOM: Raspisan međunarodni konkurs za uređenje arheološkog nalazišta u Vinči

M. A. K.

30. 03. 2022. u 14:30

ZA rekonstrukciju i adaptaciju kompletne zone arheološkog nalazišta Vinča - Belo brdo, sa pripadajućim priobaljem, otvoren je međunarodni urbanističko-arhitektonski konkurs, na koji će radovi moći da se pošalju do 8. avgusta, minut pred ponoć.

БЕЛО БРДО МУЗЕЈ НА ОТВОРЕНОМ: Расписан међународни конкурс за уређење археолошког налазишта у Винчи

Foto S. Miljević

Konkurs za najbolji projekat koji, uz uređenje lokaliteta, podrazumeva i centar za posetioce i naučno-istraživački centar, zajednički su raspisali Republički zavod za zaštitu spomenika kulture i Udruženje arhitekata Srbije, u saradnji sa nacionalnom platformom "Srbija stvara". Tako će Belo brdo postati istovremeno i muzej na otvorenom i aktivno mesto iskopavanja.

Sprovođenje međunarodnog konkursa je, smatra dr Dubravka Đukanović, direktorka RZZSK, jedna od aktivnosti u okviru kapitalnog projekta "Istraživanje, zaštita i prezentacija arheološkog nalazišta Belo brdo u Vinči", koji sprovodi Zavod u ime Vlade:

- Anketni deo konkursa dalje će se razrađivati kroz plansku dokumentaciju, dok će arhitektonska rešenja objekata centra za posetioce i naučno-istraživačkog centra, kao i primarne infrastrukturne mreže, kroz detaljnu razradu na nivou projektno-tehničke dokumentacije za dozvole i izvođenje biti u najkraćem mogućem roku pripremljena za izgradnju.

Prema mišljenju Bojane Višekrune, savetnice predsednice Vlade za kreativne industrije i nauku i člana tima platforme "Srbija stvara", ovim međunarodnim konkursom, posle decenija zanemarivanja, urediće se jedno od najznačajnijih arheoloških nalazišta Evrope:

- Budući razvoj ovog lokaliteta počiva na tri stuba - kulturno nasleđe, nauka i turizam - zaključuje Višekruna.

Foto IG post

POBEDNICI DO SEPTEMBRA

POBEDNIČKE radove, najkasnije 1. septembra, proglasiće stručni žiri. U njemu su prof. Vesna Cagić Milošević, predsednica, Bojana Višekruna, prof. dr Dubravka Đukanović, prof. Goran Rako, arhitekta, Ilja Mikitišin, arhitekta.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove