OPROŠTAJ OD ČUVENOG PISCA: Održana komemoracija Milovanu Vitezoviću (FOTO/VIDEO)

D. Bt. - M. N. M.

25. 03. 2022. u 13:41 >> 18:34

KOMEMORACIJA čuvenom književniku Milovanu Vitezoviću održana je danas u Skupštini grada Beograda.

ОПРОШТАЈ ОД ЧУВЕНОГ ПИСЦА: Одржана комеморација Миловану Витезовићу (ФОТО/ВИДЕО)

Foto: P. Milošević

PONEKAD me, onako razbarušen, podsećao na njegovog junaka profesora Kostu Vujića.

Nekada ekscentričan ali uvek mudar, inspirativan i dobroćudan. Ponekad bi mi se učinilo da je Vuk Karadžić, jer kao da su se njih dvojica međusobno usaglašavali i konačno sklopili dogovor kako bi bili što bliži jedan drugom: živeo je u Ulici Vuka Karadžića.

Ovako je juče o Milovanu Vitezoviću (1944-2022) govorio Goran Vesić, zamenik gradonačelnika, na komemoraciji u Skupštini grada Beograda.

- Nisu samo biblioteke i filmoteke ispunjene njegovim delima, a suvišno ih je sada nabrajati, jer su nam poznata od kada smo bili deca, a mnogo su nam jasnija kako starimo.

Nekada smo želeli da budemo maturanti koji su se zvali Mika Alas, Jovan Cvijić, Pavle Popović i Jaša Prodanović, mangupi iz čarobnog odeljenja Prve beogradske gimnazije, a danas bismo hteli da, ovako matori, ličimo na njihovog učitelja Kostu Vujića i odgajamo neku drugu mangupariju koja će obeležiti epohu, kad nas više ne bude - rekao je Vesić.

Napominjući da ga je Vitezović odabrao za prijatelja, ubedio da piše kolumne i da objavi knjigu, Vesić je istakao:

- Spajao je nespojive, mirio nepomirljive. Okupljao je prijatelje umesto da ih izdaje, pa je naš Vitez, kao ponosni Srbin, zapravo obavljao tipičan antisrpski čin: umesto da zabada drugima nož u leđa, on ih je sve redom čuvao.

Dugogodišnji Vitezovićev prijatelj i saradnik Živorad Žika Ajdačić podsetio je na najznačajnije romane, pesničke knjige, serije, filmska scenarija i zbirke aforizama iz opusa velikog pisca.

Podsetio je i na Vitezovićev veliki doprinos kao predsednika KPZ Beograda, kada je učestvovao u obnavljanju porušenih česama, preuređenju parka kod Vukovog spomenika i postavljanju spomenika Ćirilu i Metodiju, rekonstrukciji Pozorišta na Terazijama, uspeo da spreči prodaju zgrade Prve beogradske opštine, gde je danas Filmski centar Srbije, ali i prodaju "Filmskog grada", koji je trajno ostao u funkciji.

Opraštajući se u ime UKS, čiji je Vitezović bio predsednik, Miloš Janković je rekao:

- Bio si - i takav ćeš i ostati u našem sećanju, ali i u sećanju srpskog naroda - uvek mudar, promišljen, onaj koji izgovara i piše ono što treba i kad treba, a pritom je, jednovremeno, uvek i naglašeno, odvažan i hrabar, neodustajno dosledan u odbrani našeg, srpskog, kolektivnog bića i pamćenja, naše svekolike i sveukupne ne samo pisane kulture i našeg jezika i ćiriličnog pisma.

- Nisi bio ni samo pisac, već nadasve učitelj, prosvetitelj, mirotvorac i mitoprepričavač, čuvar narodnog pamćenja, trudbenik na polju duha i poslenik na polju reči, jezikoznalac i jezikonegovalac i jedan od najznačajnijih ključara trezora srpske duhovnosti.

 

Komemoraciji su prisustvovale Maja Gojković, ministarka kulture, i Suzana Paunović, generalna sekretarka predsednika Aleksandra Vučića.

Sahrana Milovana Vitezovića biće održana danas u 12.30, na beogradskom groblju Lešće, u skladu sa njegovom izričitom željom da počiva u porodičnoj grobnici.


 

Legat i nagrada

VESIĆ je juče otkrio da je njihov poslednji zajednički projekat koji su gotovo priveli kraju a Vitezović ga nije dočekao, bio legat slavnog pisca, u prostoru u Vuka Karadžića dodeljenom Muzeju grada.

Ajdačić je istakao da je sa Vitezovićevom porodicom dogovoreno osnivanje nagrade KPZ Srbije, koja će nositi njegovo ime.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (2)

ŠEŠELJ NIJE ZNAO O ČEMU SE RADI: Kruna u programu uživo ustala i došla do lidera radikala (VIDEO)