KNJIŽEVNI KRITIČARI BIRAJU KNJIGU GODINE (15): Danas novi dobitnik

V. N.

24. 02. 2022. u 09:24

Rezultati glasanja 61 člana Velikog žirija biće saopšteni danas u podne, u Vukovoj zadužbini

КЊИЖЕВНИ КРИТИЧАРИ БИРАЈУ КЊИГУ ГОДИНЕ (15): Данас нови добитник

Foto V.N.

NIKOLA MARINKOVIĆ (Beograd)

1. "NEBO, TAKO DUBOKO", Vesna Kapor (SKZ)

2. "ĐEVĐIR", Nenad Stanković ("Sumatra")

3. "O SADAŠNjOSTI I SEDATIVIMA", Petar Matović (KC Novi Sad)

4. "BORISLAV MIHAJLOVIĆ MIHIZ", Vladan Bajčeta (Matica srpska)

5. "PRISUTNI GRAĐANI", Dragan Hamović (NB "Stefan Prvovenčani")

Nikola Marinković / privatna arhiva

Novim romanom V. Kapor još jednom je potvrdila da svojim osobenim lirskim pripovedanjem može dosegnuti najdublje antropološke probleme, ne bežeći od autentične emotivne poruke. Velike teme književnosti ovim romanom ponovo dobijaju mesto u srpskoj književnosti, odveć opterećenoj ideologijom i/ili istorijom. Knjiga N. Stankovića je brevijar naše svakodnevice i najveće osveženje srpske književne scene. U kratkim pričama ili fragmentima krije se čitav jedan zaboravljeni, ali živahan svet periferije i unutrašnjosti. U pesničkoj knjizi P. Matović je još jednom pokazao da tek lirsko oko u pukotinama stvarnosti prepoznaje i imenuje ono što drugi možda slute kao duboki poremećaj. U prepletu ironije, melanholije i osobene inventivnosti u građenju pesničkih slika ova poezija nudi osoben i prepoznatljiv čitalački doživljaj. Polemišući sa nasleđenim predstavama o Mihizu i predstavljajući sve vidove njegovog stvaranja V. Bajčeta je napisao argumentovanu i iscrpnu naučnu studiju nezaobilaznu za dalja proučavanja. Smelim, i umetnički opravdanim proširivanjem pesničkog obuhvata i na pogubljene po oslobođenju, D. Hamović je poemi o streljanju Kraljevčana oktobra 1941. omogućio da nadraste svoj neposredni kontekst i postane dublje svedočanstvo o kontinuitetu stradanja.

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

MARKO PAOVICA (Beograd)

1. "NEBO, TAKO DUBOKO", Vesna Kapor (SKZ)

2. "SVOJTA IZ LjUBOMIRA", Radomir Andrić ("Filip Višnjić")

3. "BESTRAG", Mirko Magarašević ("Čigoja")

4. "OPSADA MOGA JA", Stevan Tontić ("Arhipelag")

5. "BORISLAV MIHAJLOVIĆ MIHIZ: KRITIČAR I PISAC", Vladan Bajčeta (Matica srpska)

Foto arhiva

U višeznačnom sazvučju lirske povesti V. Kapor spajaju se bolni roditeljski glasovi u funkciji moderne urbane tužbalice za izgubljenom jedinom kćeri sa sumatraističkom intuicijom regulativnog naratorskog glasa otvarajući neka najkrupnija pitanja našeg prisustva pod nebom. R. Andrić u pesničkoj zbirci oživljava sopstvene rodoslovne korene na fonu prepoznatljivog pesničkog rukopisa lirizovane životne rapsodije istkane u višeznačnom magnovenju između stvarnih i mitskih tema. Ponet magijskom moći folklornog govornog žanra, Magarašević novom knjigom humorno demaskira revnost uslužnog duha danas i ovde. U Tontićevoj knjizi na snazi je ne samo egzistencijalna drama demonoloških proživljavanja pesničkog glasa već i potpuno pounutrašnjavanje osvedočene surovosti sveta. Zahvaljujući samo odsustvu iluzija i crnohumornom doživljaju situacije, vitalni instinkt lirskog Ja odoleva pravom tanatološkom cunamiju. Stvarajući prvu integralnu sliku o stvaralaštvu i ličnosti Borislava Mihajlovića Mihiza, V. Bajčeta u isti mah uverljivo otklanja hipoteku pejorativne impresionističke kvalifikacije sa Mihizovog kritičkog poduhvata.

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

MILE TASIĆ (Subotica)

1. "ZAMAK", Dragan Lakićević ("Partenon")

2. "NEBO, TAKO DUBOKO", Vesna Kapor (SKZ)

3. "SVE MOJE SESTRE", Laura Barna ("Dereta")

4. "NASPRAM DRVETA KOJE SVETLI", David Kecman Dako

(Zadužbina Jakova Ignjatovića, Budimpešta)

5. "ŽIVOT IZ ZASJEDE", Anđelko Anušić ("Službeni glasnik")

 

Mile Tasić / privatna arhiva

Velik pripovedač Lakićević kroz metafizičko-simboličku priču vodi čitaoca uzburkanim tonovima koji obećavaju nestvarnu slavu glavnom junaku obnevidelom od silnih obećanja. Uzimajući olako izmanipulisanog pisca za glavnog junaka Lakićević zapravo samokritički razobličava lažna obećanja zapada, ali još više svu našu naivnost kojom se olako hvatamo u zamku obećanog ZAMKA. Duboko preživljenu dramu majke koja gubi svoju ćerku nakon teške bolesti V. Kapor je vrlo znalački, literarno zrelo i nadasve emotivno ponudila čitaocu ne ostavljajući mu ni onaj mali tračak nade koji se konačno gasi, što samo majstori pera umeju da stvore. U novom delu L. Barna sudbine ne samo Rastka i njegovih sestara Nadežde, Zore i Milice Petrović, već i brojnih umetnika prve polovine minulog stoleća, vodi kroz sebi svojstven suptilni literarni tok od dubokih padova pa sve do visokih uspona kroz istoriju. Svojevrsnim mozaikom D. K. Dako je sačinio zanimljiv buket prozaida pokušavajući kroz svaku da ponešto dokuči, ponešto otkrije a sve u nameri da zapravo sebe spozna. Problem seoba koje nas večno prate u romanu A. Anušića je produbljen kroz problem izbeglištva u kojem suočava sva zla koja se tim povodom rađaju. Poznajući dobro golgotu kroz koju je naš narod prošao na kraju minulog veka redovi ove knjige nam na literarno pristupačan i prihvatljiv način kreiraju likove u surovom vremenu.

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

NEMANjA VELjOVIĆ SUBROSA (Beograd)

1. "SAVRŠENI ANTITALENAT ZA SREĆU", Nebojša Milenković

("Akademska knjiga")

2. "KAD SE VRATIM", Mladen Jakovljević ("Akademska knjiga")

3. "NEBO, TAKO DUBOKO", Vesna Kapor (SKZ)

4. "GRIMIZNA BAŠTA", Nenad Karan ("Dereta")

5. "NIČIJE VRIJEME", Veselin Mišnić ("Nova Artija")

Arhiva

Knjige koje predlažem za Nagradu predstavljaju drukčije poetike, ne samo u odnosu na književnu produkciju prošle godine, nego u odnosu na ono što su autori objavljivali proteklih godina. Naravno, niko ne može pobeći od sebe toliko daleko koliko bi možda želeo: tako i pisci, isto. Knjiga N. Milenkovića samo nastavlja put prethodne knjige, što dokazuje i drugo izdanje ovog dela, dok, recimo, M. Jakovljević i dalje vrši svoje "eksperimente" koji i te kako znače za srpsku književnost, donekle je i oblikuju, što će se potvrditi verovatno kroz bližu budućnost, sada je možda i prerano tvrditi. Ali, to je put kojim se stiže do umetnosti. To je odlična knjiga, kao i knjige V. Kapor, N. Karana i V. Mišnića. U svemu različite i u svemu gotovo dobre. Književnost je posebna vrlina koja neprestano traži da se otkriva i istražuje, poseban oblik postojanja sebe u sebi i težnja da se predstavimo drugima. Ove knjige predstavljaju ono najbolje od književnosti u prošloj godini: dodao bih možda još par naslova, ali to nekom drugom prilikom.

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

Dosadašnji laureati

DOSADAŠNjI dobitnici nagrade "Meša Selimović" počev od 1988. godine su: Dubravka Ugrešić, Milorad Pavić, Slobodan Selenić, Svetlana Velmar Janković, Radoslav Bratić, Ivan V. Lalić, Radoslav Petković, Dragan Jovanović Danilov, Antonije Isaković, Dobrica Ćosić, Goran Petrović, Dobrilo Nenadić, Milosav Tešić, Radovan Beli Marković, Danilo Nikolić, Rajko Petrov Nogo, Vojislav Karanović, Stevan Raičković, Miro Vuksanović, Novica Tadić, Dragan Velikić, Petar Sarić, Vladimir Kecmanović, Živorad Nedeljković, Vladan Matijević, Dejan Aleksić, Aleksandar Gatalica, Ivan Negrišorac, Slobodan Vladušić, Enes Halilović, Milisav Savić, Vladislav Bajac, Mirko Demić, Dejan Ilić, Alek Vukadinović, Milo Lompar, Vladimir Pištalo i Igor Marojević.

Pet puta nagrade su dobila po dva dobitnika, sa podjednakim brojem glasova članova Velikog žirija.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLJEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLjEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

BRIŽLjIVO upakovane dve nagorele voštanice i jedna raskošna osmanska sablja pronađene u skromnoj sobi Stepe Stepanovića posle njegove smrti 27. aprila 1929. otkrile su da veliki vojskovođa nije smatrao pobede na Ceru i Solunskom frontu najvažnijim bitkama koje je vodio, već osveta srednjovekovnih srpskih vitezova izginulih u Maričkoj bici.

28. 04. 2024. u 06:30

Komentari (0)

KAKVA ČISTKA... Novak Đoković se odlučio na drastičan potez!