SPAS ZABORAVLJENE SVETINJE NEMANJIĆA: Inicijativa srpskog kulturno-informativnog centra SPONA iz Skoplja za zaštitu manastira Mateič

M. STANČIĆ

07. 02. 2022. u 08:20

SRPSKI kulturno-informativni centar SPONA iz Skoplja objavio je Apel i molbu za priključivanje podršci obnove zapuštenog i višestruko oskrnavljenog manastira Uspenja Presvete Bogorodice u Mateiču kod Kumanova u Severnoj Makedoniji.

СПАС ЗАБОРАВЉЕНЕ  СВЕТИЊЕ НЕМАЊИЋА: Иницијатива српског културно-информативног центра СПОНА из Скопља за заштиту манастира Матеич

Manastirska crkva, Foto J. S. Ćirić

Manastir je podignut u 11. veku o čemu svedoče natpisi na grčkom jeziku iz vremena Isaka Komnina, dok se u izvorima prvi put pominje u hrisovulji kralja Milutina iz 1300. godine. Sredinom 14. veka je car Dušan započeo, a njegov sin Uroš i supruga Jelena su završili obnovu svetinje oko 1357. godine.

Dokumentom "Apel i molba za podršku obnovi manastira Uspenja Presvete Bogorodice u Mateiču i inicijativa za kandidaturu manastira Mateič na listu UNESKO-a ugrožene svetske kulturne baštine", posle dodatnih drastičnih oštećenja nastalih tokom ratne 2001. zvanično se utvrđuju potrebe i ciljevi njegove revitalizacije od posledica svih vidova štete koju je manastir usled razaranja i negativnih atmosferskih uticaja do današnjih dana istrpeo.

Kako se navodi, dokument ima za cilj, da pruži smernice obnove celokupnog manastirskog kompleksa i javnost upozna sa ciljevima obnove koja se prepoznaje kao suštinska potreba za održanjem i očuvanjem kulturnog nasleđa srednjeg veka od izuzetnog značaja na tlu Severne Makedonije, a posebno kulturnog nasleđa u opasnosti.

Manastir Mateič, Foto L. Suša

Uz Apel i molbu za obnovu manastirskog kompleksa, iz centra SPONA pokreće se i inicijativa da se manastirski kompleks zbog stalne ugroženosti kandiduje za listu UNESKO svetske ugrožene baštine (u zoni bivših ratnih dejstava). Inicira se da stepen zaštite bude najvišeg mogućeg nacionalnog i međunarodnog stepena i time omogući da se, uz pomoć inostranih stručnjaka i fondova, olakša njegova obnova, konzervacija, promocija i buduća stalna fizička zaštita.

Sveti manastir Uspenja Presvete Bogorodice u Mateiču, kako se podseća u pomenutom dokumentu, "predstavlja integrisanu celinu, sa jedne strane osam vekova trajanja života Bogu posvećene ljudske zajednice, i sa druge strane riznice velike kulture i predanja koje je iznedrila Crkva Hristova". Stoga se i apeluje na "sve ljude dobre volje, državne institucije, lokalne samouprave, privrednike, domaće i strane eksperte i stručne institucije da, u skladu sa svojim mogućnostima, pomognu taj veliki i bogougodni poduhvat".

Manastir Mateič najviše su razorile albanske terorističke grupacije tokom ratnih sukoba 2001. U Makedoniji. Oštećen je celokupni manastirski kompleks, U oružanim sukobima između albanskih paravojnih grupacija i regularnih vojno-policijskih snaga Vlade u Skoplju, razrušen je i manastirski konak koji je godinama ranije služio kao dečje odmaralište. Devastirani su i delovi manastirskog hrama, oštećene freske, o čemu su "Novosti" izveštavale u više navrata. Čak je u tom periodu prekopavan i pod u oltarskom delu, dok je u hramu bio štab terorističkih grupacija Albanaca. Potom, godinama je manastirska crkva bila bez vrata i prozora, prepuštena na milost i nemilost vremenu, te ubrzano propadala...

Slikarstvo

Manastirski kompleks Mateič posvećen Uspenju Presvete Bogorodice u Severnoj Makedoniji, je po mnogo osnova karakteristično ostvarenje. Prostor hrama je izgrađen po zamisli upisanog krsta sa pet kupola, navodi se u pomenutom dokumentu Srpskog centra SPONA. "Slikarstvo Mateiča pokazuje nadovezivanje na slikarske tradicije koje se sreću u slikarstvu ranijih zadužbina kralja Milutina Nemanjića. U Mateiču su naslikani brojni ciklusi fresaka: Veliki praznici, zemaljski život Hristov, parabole, Akatist, Dela apostolska, Čuda apostolska, legenda o caru Avgaru, čuda Dimitrija Solunskog, ciklus Vaseljenskih sabora sa dodatkom srpskog sabora kralja Stefana, Božićna stihira Jovana Damaskina...

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Novi Samsung Neo QLED televizori pomeraju granice kućne zabave