OVACIJE ZA NEMANJU, KRALJA VIOLINE: Srpski umetnik svetskog glasa, na koncertu na Kolarcu; na bis odsvirao virtuozni splet etno melodija

A. POPADIĆ

04. 02. 2022. u 23:06

KADA je ušetao u salu Beogradske filharmonije na generalnu probu uoči večerašnjeg koncerta, filharmoničari su Nemanju Radulovića dočekali aplauzom, a čuveni ruski dirigent Danijel Rajskin pozdravio ga je rečima: "Stigao je kralj Nemanja!". Večeras, na svom osmom nastupu sa Beogradskom filharmonijom, i 49. nastupu u Kolarcu, Nemanja je dokazao da je mezimac ovdašnje publike i njihov "kralj".

ОВАЦИЈЕ ЗА НЕМАЊУ, КРАЉА ВИОЛИНЕ: Српски уметник светског гласа, на концерту на Коларцу; на бис одсвирао виртуозни сплет етно мелодија

Foto Z. Jovanović

I pre nego što je gudalom prešao preko struna, beogradska publika ga je pozdravila dugačkim frenetičnim aplauzom. A kada je sa filharmoničarima furiozno završio čuveni violinski koncert Čajkovskog usledile su desetominutne ovacije, posle kojih je sa kontrabasistom Bobanom Stošićem posetiocima poklonio virtuozni splet etno melodija i "zapalio" Kolarac.

- Ovdašnja publika me zaista mazi i pazi sve ove godine, ali to je uzajamna ljubav koja traje. Postoji stvarno veliko poštovanje i sa njihove i sa moje strane, zato mi je i svaki beogradski koncert posebni izazov. Na neki način to me vraća u detinjstvo, vraća sećanja na profesore, na dane školovanja, na kolege... U publici ima ljudi koji su dolazili na moje koncerte i kad sam imao 7,8 godina, a dolaze i danas. Otuda i to posebno zadovoljstvo i energija koju dobijam pred ove koncerte - kazao je, za "Novosti", slavni violinista Nemanja Radulović.

Iako je čest gost Beograda, mada ako se publika pita (koja ulaznice razgrabi za desetak minuta), nedovoljno često, Nemanja je prvi put za domaće "navijače" pripremio Čajkovskog, odnosno, njegov Koncert za violinu i orkestar. Iz prvih redova su ga bodrili premijerka Ana Brnabić sa svojom partnerkom, ministarka Tatjana Matić, producent Dan Tana i drugi verni obožavaoci.

Postala je tradicija da Nemanja, 4. februara, svira sa svojim omiljenim orkestrom Beogradskom filharmonijom, u svojoj omiljenoj sali - Kolarcu, koji je s njim u petak proslavio 90. rođendan. Na pitanje da li je već rezervisao ovaj datum i za 2023, uz osmeh odgovara:

Foto Z. Jovanović

- Za sada nismo ništa planirali, rano je, ali ja sam uvek raspoložen da se vratim u Beograd i da sviram. I ne samo u Beograd, već i da nastupim bilo gde u Srbiji. Mislim da nam je, posebno u ovoj situaciji, svima potrebno da budemo na koncertima, da slušamo muziku, da idemo u pozorište, da nam se te lepe stvari vrate u svakodnevicu.

I on je, kao i većina njegovih kolega umetnika, tokom korone napravio dužu pauzu bez nastupa, ali, priznaje, to mu je na neki način bio dobrodošao odmor od putovanja. Malo se "odmorio od violine", posvetio porodici, prijateljima, slušao muziku, a onda je sve počeo iznova. Nedavno je završio veoma uspešnu mini-turneju u Španiji, a sa posebnim ushićenjem priča o koncertu u Barseloni.

- Taj koncert je bio jedan od najveličanstvenijih u mojoj karijeri, iako to nisam očekivao. Nisam povezan sa Španijom, sa Barselonom, ali to je bio jedan od onih momenata kada se poklopi sve, i ta pauza od nekoliko meseci bez koncerata, i adekvatan program, i muzičari koji su svirali sa mnom... Desilo se čak i da je u orkestru bila moja drugarica iz zemunske muzičke škole. Bio je to zaista lep koncert - kaže nam Nemanja.

Ovo vreme naučilo ga je da uživa u svakom trenutku i da ne pravi dugoročne planove.

- Posle Beograda sledeće nedelje ponovo nastupam u Španiji, a posle toga biće još koncerata... ali, nekako u ovo vreme govorim o svojim planovima samo dve, tri nedelje unapred, jer se dešavalo, a verovatno će se opet dešavati da se koncerti pomere, otkažu. Ima dosta planiranih nastupa, raznih projekata, u septembru mi izlazi novi disk, snimljen u Beogradu prošle godine, a tu je i master-kamp u Ečkoj. Ovo će biti druga godina da radim sa četiri mlada umetnika - najavljuje Radulović.

NOVI SUSRET SA RAJSKINOM

IZVOĐENjE jednog od najčuvenijih dela svih vremena, Koncerta za violinu i orkestar Čajkovskog, bilo je tačka ponovnog susreta Radulovića i Rajskina. Stalni gostujući dirigent Beogradske filharmonije predvodio je nezaboravni nastup Nemanje sa Filharmonijom na Kolarcu 2016, a nakon toga je usledilo zajedničko gostovanje u Moskvi, u čuvenoj Sali Čajkovski povodom otvaranja koncertne sezone Moskovskog simfonijskog društva. Nemanja i filharmoničari nastupali su zajedno nedavno, na otvaranju Bemusa.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!