SCENA KOJOJ SE I NAJVEĆI RADO VRAĆAJU: Nastupom Nemanje Radulovića obeležava se devedeseti rođendan velike dvorane Kolarčeve zadužbine

M. N. M.

04. 02. 2022. u 09:50

VEČERAŠNjIM koncertom Nemanje Radulovića i Beogradske filharmonije, Kolarčeva zadužbina obeležava 90 godina rada Velike dvorane u kojoj je do sada održano više od 18.000 koncerata umetničke muzike.

СЦЕНА КОЈОЈ СЕ И НАЈВЕЋИ РАДО ВРАЋАЈУ: Наступом Немање Радуловића обележава се деведесети рођендан велике дворане Коларчеве задужбине

Foto Tanjug

Istovremeno, navršava se devet decenija same zgrade na Studentskom trgu broj 5, koja je počela sa radom upravo otvaranjem Velike dvorane 4. februara 1932 - takođe koncertom Beogradske filharmonije, čijim je izvođenjem "Ohridske legende" dirigovao Stevan Hristić.

- To što se devedeseti rođendan i početak desete decenije rada obeležava baš uz Beogradsku filharmoniju sa čijim je orkestrom sve počelo, po sebi je lep omaž, a najlepše je što je zvezda proslave upravo Nemanja koji je davne 1993. nastupio u toj dvorani na koncertu Škole za muzičke talente iz Ćuprije, i veoma je vezan za scenu na kojoj će večeras svirati 49. put - navodi direktorka Kolarčeve zadužbine Jasna Dimitrijević. - Ta veza naših umetnika svetskog glasa sa ovom dvoranom, kojoj se uvek rado vraćaju, nešto je što svedoči o prestižu i značaju Kolarca. Poseban muzički doživljaj pružiće i nastup Kemala Gekića sa Simfonijskim orkestrom RTS 9. februara, a u budućnosti ćemo nastaviti da negujemo vezu sa umetnicima i orkestrima koji su naši stalni partneri, uz promociju bogate arhivske građe o zdanju iz kog se izlazi sa posebnim doživljajem ili uz nova znanja.

Član Saveta Centra za muziku Kolarca Srđan Teparić podseća da su do danas u ovoj dvorani održana 18.373 koncerta, nastupalo 16.695 solista, 3.956 ansambala i 1.615 dirigenata, odsvirane su kompozicije 7.967 kompozitora, a izvedeno je 41.030 različitih dela. Teparić smatra da bi teško bilo zamisliti šta bi Beograd i Srbija bili bez Kolarčeve zadužbine i njene Velike dvorane koja se smatra jednom od najakustičnijih dvorana u regionu, a projektovao ju je arhitekta Petar Bajalović.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

SESTRA UBIJENOG DALIBORA NAPISALA PESMU BRATU: Proklinjem mu ruku iz koje je svaki metak ispalio (VIDEO)