VLADARI DINASTIJE OBRENOVIĆ: U Narodnom muzeju u Beogradu otvorena izložba "Kako pamtimo vladare?"

D. B. M.

25. 01. 2022. u 22:41

IZLOŽBA "Kako pamtimo vladare?", čiji je autor kustos Jasmina Cukić, čini 25 radova iz Zbirke crteža i grafika srpskih autora 18. i 19. veka iz Kabineta grafike Narodnog muzeja u Beogradu.

ВЛАДАРИ ДИНАСТИЈЕ ОБРЕНОВИЋ: У Народном музеју у Београду отворена изложба Како памтимо владаре?

"Takovski ustanak", Vincenc Kacler, Foto Privatna arhiva

Na izložbi, koja je otvorena u Narodnom muzeju, izloženi su portreti vladara iz dinastije Obrenović, kao i prikazi istorijskih događaja koji su gradili legitimitet i kult dinastije tokom vladavine kneza Miloša, kneza Mihaila i kneza Milana.

Pored srpskih autora Anastasa Jovanovića, Stevana Todorovića i Đorđa Krstića, na izložbi su zastupljena i dela stranih umetnika među kojima su Karol Pop de Satmari i Vincenc Kacler, koji su svojim stvaralaštvom bili vezani za srpsku kulturnu sredinu 19. veka, ostavljajući umetnička svedočanstva o dinastiji Obrenović.

- Kao jedan od oslonaca reprezentacije političke moći, predstave o vladarima kreirane putem umetnosti nastajale su u periodima dinastičkih uspona, ali i kriza - piše autorka izložbe.

- Grafičko stvaralaštvo predstavlja važan segment srpske vizuelne kulture 19. veka i ovom izložbom je stavljen fokus na njegov dokumentarni i svedočanstveni potencijal.

Grafička ostvarenja su postojala u formi samostalnog lista, ili su reprodukovana u knjigama, oglašavana u štampi, pronalazeći svoje mesto u privatnoj i javnoj sferi. Crtež je na drugoj strani u srpskoj umetnosti 19. veka uglavnom bio lišen šire recepcije.

Sagledavajući ga pre svega kao svedočanstvo, prepoznajemo njegovu ulogu u procesu rekonstruisanja i pamćenja određenih događaja, važnih za dinastiju Obrenović.

Tokom vladavine kneza Miloša, kneza Mihaila i kneza Milana Obrenovića zbili su se mnogi važni događaji koji su obeležili našu istoriju.

- Imajući na umu višestruku ulogu i prirodu grafike i crteža, u prilici smo da posredstvom odabranih radova vidimo u kolikoj meri su neki od ključnih istorijskih trenutaka determinisali način memorisanja dinastije i uticali na to kako spomenute vladare i danas pamtimo - zaključuje Cukić.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

A SRBIJA?! Pitali Ruse Za koga ćete da navijate na EURO 2024? - ovako su odgovorili