PLATFORMA AUSTRIJSKOG KULTURNOG FORUMA: Onlajn "Na drugi pogled" i radovi Lane Vasiljević i Eve Marije Šartmiler

V.V.S.

20. 01. 2022. u 12:49

ONLAJN platforma "Na drugi pogled" na kojoj je izloženo po deset radova vizuelnih umetnika i umetnica iz Srbije i Austrije, u januaru predstavlja radove "Tamo-ovamo" Lane Vasiljević iz Srbije i "Izgubljena autentičnost" austrijske autorke Eve Marije Šartmiler.

ПЛАТФОРМА АУСТРИЈСКОГ КУЛТУРНОГ ФОРУМА: Онлајн На други поглед и радови Лане Васиљевић и Еве Марије Шартмилер

foto promo: Rad Lane Vasiljević

Rad "Tamo-ovamo" Lane Vasiljević predstavlja tri crteža olovkom:

-Ovim crtežima, koristeći elemente kompozicije i principe komponovanja, u kojoj se nalaze poruke (govor), elementi i simboli identiteta zemlje, htela sam da predstavim formu sličnosti u svojoj različitosti, nova prepoznavanja na drugi pogled. Kako zaobići opštu samozaljubljenost naroda, čije ih ogledalo usporava da vide međusobne sličnosti u načinu kako se ophode i kakve predrasude imaju prema drugom - pojasnila je autorka u opisu svog rada. Hedi Lamar - na prvi pogled ona je movi star - najlepša žena planete, a na drugi pogled - ozbiljna naučnica. Na prvi pogled, ona je Austrijanka i Amerikanka, na drugi pogled ona je stateless - dodaje Lana Vasiljević.

Rad "Izgubljena autentičnost" Eve Marije Šartmiler je foto-print na aluminijumskom kompozitnom panelu, na kome su prikazane obrijane glave: simboli desnice, huligana, agitatora. Ali, obrijane glave su takođe simbol zatvorenika, potlačenih ljudi u logorima. Glava bez kose takođe može biti indikacija bolesti. Samim tim, one mogu da izazovu sažaljenje, mržnju ili strah. Rad Eve Marije Šartmiler "Izgubljena autentičnost" deluje kroz različite pristupe i ostavlja nas sa svedenim, sumornim crno-belim fotografijama ćelavih ženskih glava slikanih od pozadi.

- Sve je počelo na jednom foto snimanju pre par godina. Jedna žena koja je obolela od raka pristala je da bude model nakon hemoterapije. Centralna ideja bila je tematizacija gubitka, represije i de-individualizacije. Ta tema me je već neko duže vreme okupirala - rekla je autorka o motivaciji za ovo delo.

Dela ove dve umetnice prethodno su izabrana na konkursu za radove koji ukazuju na načine na koje evropska društva posmatraju sebe i "druge", kao i one koji referišu i prevazilaze klišee i predrasude koje Austrijanci i Srbi imaju jedni o drugima uprkos - ili upravo usled - bliskih istorijskih odnosa i isprepletenih istorija migracija.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

I MI KREĆEMO PUT GRČKE Prvo oglašavanje Nikoline žene: Deca znaju sve, moramo biti hrabri