PROMENA NA ČELU NAJSTARIJEG SRPSKOG PROFESIONALNOG TEATRA : Aleksandar Stankov, novi upravnik SNP-a

S. B.

19. 01. 2022. u 15:15

ALEKSANDAR Stankov, dosadašnji direktor Opere Srpskog narodnog pozorišta, novi je upravnik našeg najstarijeg nacionalnog teatra. Njega je na osnovu konkursa, danas na tu funkciju u naredne četiri godine, uz ocenu da je proteklih pola decenije uspešno vodio Operu, koja je na domaćoj i međunarodnoj sceni imala zapažene nastupe, imenovala Pokrajinska vlada.

ПРОМЕНА НА ЧЕЛУ НАЈСТАРИЈЕГ СРПСКОГ ПРОФЕСИОНАЛНОГ ТЕАТРА : Александар Станков, нови управник СНП-а

v.veličković

ALEKSANDAR Stankov, dosadašnji direktor Opere Srpskog narodnog pozorišta, novi je upravnik našeg najstarijeg nacionalnog teatra. Njega je na osnovu konkursa, juče na tu funkciju u naredne četiri godine, uz ocenu da je proteklih pola decenije uspešno vodio Operu, koja je na domaćoj i međunarodnoj sceni imala zapažene nastupe, imenovala Pokrajinska vlada. Prethodno, zbog isteka mandata, razrešen je dužnosti dojučerašnji upravnik, dr Zoran Đerić.

- Godine provedene u Srpskom narodnom pozorištu, a naročito u periodu kada sam obavljao funkciju direktora Opere, učinile su da se kristališu suštinske potrebe, uoče nedostaci i nametnu rešenja neophodna da čitav sistem profunkcioniše i stavi se u službu svoje osnovne delatnosti, a to je proizvodnja pozorišnih predstava, koje bi svojim kvalitetom zadovoljile kulturne i obrazovne potrebe građana Vojvodine, Srbije i regiona – kaže Stankov. - Svaki naredni korak biće, pre svega, rezultat iskustva rada sa najvećim ansamblom, koji je u kratkom periodu postao vidljiv, iskoračio, i doveo potpuno novu publiku u Pozorište, ali i samostalno podigao percepciju čitave institucije u javnosti. U kratkom roku Opera je podigla cene ulaznica, napunila sale i postala, prozaično rečeno, traženi brend. Inspirisan tim iskustvom, mislim da to može postati i čitavo Srpsko narodno pozorište.

Stankov je dugogodišnji, diplomirani muzičar, koji je tokom muzičke karijere nastupao ili snimao sa svim reprezentativnim sastavima u regionu. Osnivač je nekoliko ansambala koji i danas uspešno deluju, zabeležio je veliki broj nastupa u zemlji i inostrantstvu, predavao stručne predmete na Akademiji umetnosti u Novom Sadu...

On je u elaboratu naveo da u teškim uslovima za kulturu, kada se za mladu publiku bori, a pandemija zatvara pozorišta širom sveta, i SNP praktično kreće od nule, te u kući predstoji presek stanja, delom kada je reč o ljudstvu i o tehnici.

- Ideja je od najstarijeg teatra napraviti modernu instituciju koja može da konkuriše na svetskom nivou u svim aspektima. Evidentni su potencijali koje imamo, pre svega u smislu zgrade, ljudstva, ali i umetničkih dostignuća ansambala koji su na zavidnom nivou, ne samo u Srbiji, već i regionu, pa i Evropi. Svi potrebni resursi postoje. Potrebno je samo dati podršku ljudima koji imaju spremnost i znanje da te resurse aktiviraju i da od postojeće institucije naprave primer održivog, pokretnog, naprednog Pozorišta za ceo region – zaključio je Stankov.

UMETNIČKI ZAHVATI

Od avgusta 2016. godine, kada je imenovan za v.d. direktora Opere SNP-a, a dve godine kasnije i za direktora, pa do danas, Aleksandar Stankov je pokrenuo i realizovao niz veoma značajnih kadrovskih i umetničkih zahvata.

Za vreme njegovog mandata postavljene su ili obnovljene danas najuspešnije opere regiona, postavljene su operske praizvedbe, ali i operski spektakli koji su doveli novu publiku u teatar.

BONUS VIDEO - FIGURINA STARA 7.000 GODINA: Nakon restauracije predstavljena je u Domu kulture u Aleksandrovcu

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

AMERI U ŠOKU: Srpski monah im otkrio kako je Darko Miličić uspeo, a on - zašto se odrekao košarke, kupio 10.000 riba i nokautirao konja