SVE LJUBAVI NA BEOGRADSKOJ ADRESI: Umetnici iz celog sveta članovi baletskog ansambla Narodnog pozorišta u Beogradu

Vukica Strugar

04. 01. 2022. u 10:47

AKO je sudeći po Baletu Narodnog pozorišta - Beograd je odavno svet! U ansamblu našeg nacionalnog teatra petnaestak je igrača iz Ukrajine, Meksika, Engleske, sa Kube, iz Čilea, a najviše iz komšiluka: susedne Italije. Tako su umetnost i umetnici odavno "prešli" granice Evropske unije i u malenu Srbiju počeli da stižu sa svih meridijana.

СВЕ ЉУБАВИ НА БЕОГРАДСКОЈ АДРЕСИ: Уметници из целог света чланови балетског ансамбла Народног позоришта у Београду

Nikola Bjanko, Margarita Čeromuhina i Karlos Alvardo / Foto Nikola Skenderija

Ovde se, kažu, osećaju kao kod kuće. Sve im prija. I rad, i provod, i druženje. Uostalom, mnogi od njih imaju velike šanse da steknu stalnu beogradsku adresu kao srpske snajke i zetovi!

Margarita Čeromuhina stigla je iz Ukrajine pre devet godina, tako što je od svog pedagoga čula za audiciju u Beogradu. Bila je na kraju studija državne Kijevske akademije i sa nekoliko devojaka došla u Srbiju. Prijemni je jedina prošla i već posle mesec dana počela da igra u svim klasičnim (i ponekim) savremenim baletima - naslovima "Žena u d-molu", "Ko to tamo peva", "Aleksandar"...

S dvojicom kolega, Nikolom Bjankom i Karlosom Alvardom, igra u "Uspavanoj lepotici". Pošto je Margarita najduže u našem gradu i već godinama se zabavlja s Dušanom Kaličaninom, plesačem i glumcem Pozorišta na Terazijama (kao i mnogih popularnih TV serija), najbolje vlada srpskim jezikom. Prevodi "bez greške" ostalim strancima, pa i Nikoli koji je samo godinu dana kraće u našoj zemlji:

- Ljudi su ovde topli i otvoreni, kao u mojoj Italiji - kaže Nikola Bjanko. - Sviđa mi se repertoar nacionalnog teatra jer daje priliku da igramo i klasičan i moderan balet, da sa predstavama obilazimo ceo svet. Imali smo uspešnu turneju po Južnoj Americi i Rusiji, uvek u dobrom raspoloženju.

Uz drugo dvoje, jedan je od "viđenijih" solista u ansamblu, a u njemu je stekao i devojku, balerinu Milenu Ogrizović. Vrata hrama na Trgu republike omogućila mu je audicija, kao i Karlosu Alvaradu poreklom iz Meksika:

- Tokom studija u Belgiji, profesor me je preporučio za jedan projekat u Beogradu. Čekalo me je prijatno iznenađenje. Lako sam našao svoje mesto, sve mi je bilo novo i lepo. A Srbi su sličnog temperamenta kao Meksikanci, neposredni, uvek spremni da pomognu - objašnjava Karlos. - Brzo su me prihvatili. Iznenadilo me je da obični ljudi, na ulici, odlično poznaju strane jezike, bez obzira da li im se obratim na engleskom ili španskom. I odmah ulaze u razgovor! Uopšte nemate osećaj da ste ovde stranac - kaže sa osmehom i dvogodišnjim iskustvom Karlos, koji je takođe pronašao devojku u ansamblu, doduše Čileanku, Valentinu Abarzua.

Žao mu je što je pandemija usporila sezonu i široki repertoar beogradskog teatra, ali se kao i Nikola raduje prilici da sarađuje s mladim koreografima.

- Na svaki njihov poziv odgovaramo sa "da". Oni dobiju mogućnost da napreduju, a mi da naučimo nešto novo. Zanimljivo je i što smo se s njima prvo upoznali kao s igračima, tek onda kao koreografima. Imaju lepu energiju i dobro se razumemo - ističe Nikola, koji se odavno zasitio noćnog provoda u Beogradu i slobodno vreme uglavnom provodi kod kuće.

Kada nije u baletskoj sali, Karlos upoznaje nova mesta u gradu. Najradije šeta uz reku. Često odlazi u Zemun da se "rifrešuje", jer tamo je manje buke nego u Beogradu.

- Kad nemam predstavu, najradije ostajem u svom domu. Tokom dana šetam, idem u bioskop, na kafu, posećujem i druga pozorišta - kaže Margarita. - Ponekad mi nedostaju ukrajinska kuhinja, Kijev, moji najbliži. Ali, ovde sam stekla drugu porodicu koja me je prihvatila kao ćerku.

I Nikoli nedostaju zavičaj i rodni grad Matera, kao i Karlosu Santjago. Naravno i familija, stari prijatelji:

- Ako se vratim u Italiju, biće to samo zbog porodice - iskren je Nikola, iza koga je već oko dve stotine izvođenja popularnog baleta "Ko to tamo peva", za koji se trenutno obnavljaju kostimi. - Ugovor potpisujemo na deset meseci, pa svaki put produžavamo iznova. Nije lako, ali to smo izabrali... Inače, moje omiljeno mesto u gradu je Kalemegdan. Obilazim ga kad god mi se ukaže prilika.

Iako ih muči nostalgija, sve troje će Novu godinu provesti u Beogradu. Karlosu je najlakše, jer mu u posetu dolaze brat i drug iz detinjstva. Raduje se prilici da im pokaže glavni grad.

- Zasad je komplikovano što svake godine moram da produžavam vizu, nekad i dva puta godišnje - objašnjava simpatični Meksikanac.

Za razliku od dvojice kolega, Margarita uveliko poseduje srpsku ličnu kartu. Do nje je došla zahvaljujući ulogama, nagradama i dužini boravka u Beogradu. Posle pet godina stekla je to pravo, a za njega će uskoro "konkurisati" i Nikola.

- U Beogradu sam uveliko kod kuće. Najviše volim Vračar, u blizini živim. U januaru se nadam i glavnoj ulozi, Maše u "Krcku Oraščiću" - kaže Margarita. - Radujem se što krajem prvog meseca u novoj godini očekujemo i obnovu "Kraljice Margo", u kojoj ćemo scenu deliti baš nas troje.

NOSTALGIJA ZA HRANOM

- SVI stranci su zadovoljni boravkom u Beogradu. Neko ovde ostaje duže, neko kraće, a poneko se vraća i kada ode. Nažalost, korona nam je iskomplikovala živote, onemogućila putovanja. Moja porodica živi u SAD i planiram da ih vidim na leto. Inače, u Beogradu mi najviše nedostaje hrana iz zavičaja: ima meksičkih restorana, ipak, nije to taj ukus...

- pomalo setno kaže Karlos.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Možete li da zamislite lepotu svakodnevice koja počinje na obali Save do koje stižete laganom šetnjom kroz jedinstvenu luksuznu pešačku zonu, a završava se ispijanjem vina na vašoj prostranoj terasi s pogledom na reku ili u vrhunskom restoranu do kog stižete peške? U istom danu ste s lakoćom obavili posao, odradili trening, uživali u kupovini novih komada garderobe najluksuznijih brendova u neposrednom komšiluku, a stigli ste i da sa decom provedete vreme u zelenilu, jer se sve što vam treba nalazi nadohvat ruke.

14. 05. 2024. u 10:00

Komentari (1)

DENVER = ČUDO: Kako je tajna večera Nagetsa na koju nije pozvan samo Jokićev omiljni saigrač spasila sezonu Nikoli i NBA šampionima