IZLOŽBA ILIJE IKE PANDUROVIĆA U KUĆI ĐURE JAKŠIĆA: Golubovi se vratili u Skadarliju

M.A.K.

22. 12. 2021. u 17:42

U GALERIJI Kuća Đure Jakšića, do 30. decembra, trajaće izložba Ilije Ike Pandurovića "Povratak Skadarliji", koju je osmislila i priredila Tijana Stojiljković, istoričar umetnosti.

ИЗЛОЖБА ИЛИЈЕ ИКЕ ПАНДУРОВИЋА У КУЋИ ЂУРЕ ЈАКШИЋА: Голубови се вратили у Скадарлију

Foto promo Galerija Đure Jakšića

- Na platnima Ilije Pandurovića (1933-2013) gotovo uvek ćemo videti po nekog goluba - ističe autorka u najavi. - Pojedinačno ili u jatu, ispred veduta našeg grada ili njegovog Dolova, jasno predstavljeni ili u skrivenim naznakama - golubovi su uvek prisutni. Zbog toga se njegovo slikarstvo može posmatrati i kao onorističko.

Likovnu Akademiju Pandurović je završio je u klasi Zore Petrović i Ljubice Cuce Sokić. Održao je 30 samostalnih i više od 100 kolektivnih izložbi u zemlji i inostranstvu, a radio je i kao profesor likovnog obrazovanja u Umetničkoj školi u Beogradu.Pored golubova, često je pronalazio inspiraciju u motivima iz prirode, životinjama, drugim pticama, cveću.
- Izložba pred nama, nudi uvid u opus jednog slikarskog toka, najčešće motive za kojima je posezao i po kojima je ostao upečatljiv, zapamćen i poštovan među istinskim ljubiteljima umetnosti njegovog slikarstva. U svojoj mladosti bio je jedan od simbola Skadarlije, boraveći u njoj kao slikar i posetilac i zato ga ovom izložbom vraćamo upravo njoj- zaključuje se u najavi ove postavke.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

UČINIĆEMO SVE DA SE KAO ZEMLJA UZDIGNEMO POSLE OVOG UŽASA Vučić položio cveće u školi Vladislav Ribnikar (FOTO)