SRBIJA RASADNIK BRILJANTNIH UMOVA: Slobodan Trkulja, muzičar moderne tradicije koji osvaja publiku širom sveta, za "Novosti"

Jelena Skenderija

19. 12. 2021. u 13:00

UMETNIČKI razbarušen, mladalačkog izgleda, lepih manira, muzički majstor, pevač izuzetnih glasovnih mogućnosti, u svakom trenutku pleni svojom neposrednošću i jednostavnošću. O muzici može da govori od jutra do sutra, jer ona je njegov život, ljubav i istina. On je vrsni multiinstrumentalista, kompozitor i pevač vizantijskog stila, Slobodan Trkulja.

СРБИЈА РАСАДНИК БРИЉАНТНИХ УМОВА: Слободан Тркуља, музичар модерне традиције који осваја публику широм света, за Новости

Foto J. Skenderija

Sa svojim bendom "Balkanopolis" godinama muzicira inspirisan tradicijom Srbije i Balkana na jedinstven način, a njegov zvuk spaja nespojivo - elemente tradicije i modernog. Upravo je moderna tradicija današnji ključni element imidža naše zemlje i našeg identiteta. Tako zvučno i emotivno vizantijsko pevanje Slobodana Trkulje uz muzičko majstorstvo na dvadesetak instrumenata, pleni među publikom širom sveta. Tako je bilo i nedavno u Dubaiju na nastupu u okviru Svetske izložbe "Ekspo 2020".

- Publika je oduševljena nastupima, ali to nema veze sa mnom već sa zvučnim bojama koje koristimo, a koje postoje hiljadama godina. Najveći izazov je bio to ne pokvariti i zadržati tu emociju i energiju koju tradicija nosi u sebi. Trebalo je biti veoma oprezan da energija i osećanja opstanu, odnosno pojačati ih i predstaviti na način koji je savremenom čoveku pristupačan. Život je izuzetno teška kategorija, ali treba ga živeti - objašnjava Trkulja, u razgovoru za "Novosti".

Imao je priliku da nastupa na svetskim izložbama i ranije, ali ovo je prvi put da je Srbija u Dubaiju, pored muzike predstavila i kompletnu kreativnu industriju, preko Nacionalne platforme "Srbija stvara", što je, smatra, u domenu kulturne diplomatije.

- Sistemsku podršku nismo nikada imali, ali mislim da su se stvari promenile sa platformom "Srbija stvara". To nekako obećava da ćemo sada imati strukturalnu podršku u celokupnoj kreativnoj industriji - kaže umetnik.

Kreativne industrije godinama nisu bile prepoznate i prolazile su ispod radara. Sada se međusobno umrežavaju kroz pomenutu platf ormu. Otkriva nam da je u protekle tri-četiri godine upoznao vrsne umetnike za koje uopšte nije znao da postoje.

- Svako je bio u nekom svom mikrosvetu, a "Srbija stvara" nas je sve okupila. Shvatio sam da nisam sam i da postoje takvi briljantni umovi sa pogledom znatiželjnog deteta u čak pedesetim godinama.

Njegov bend "Balkanopolis" spaja tradicionalno i moderno u jedno lice našeg naroda, ali uz najnovije tehnološke mogućnosti, a pritom ostaje privržen modernoj tradiciji i energičnom nastupu.

Foto J. Skenderija

- Energiju crpimo iz same muzike, to je naš perpetuum mobile. Stvaraš i dok stvaraš - daješ, a onda ti se odmah sve vraća. To je krug koji telo mora da prati. Energija je zaista jaka jer je zasnovana na pojanju, koje je deo našeg arhaičnog izražavanja.

Na njegovim nastupima publika je često zbunjena na koliko instrumenata on zaista svira. Počeo je, kaže, sa metalofonom, svirao blok flautu, pa klarinet. A danas?

- Svaki instrument ima neko svoje pravilo. Koje nekada poštujem, a nekada ne. Sa njima gradim lični odnos kao sa ljudima. Prvo uspostavim opšti utisak, pa tek onda formiram mišljenje o njemu. Tako je i sa instrumentima. Prednost je kada nisi školovan, jer ti fali utabana staza pravila, koja nekada sputava, pa onda imaš mogućnosti da drugačije pristupiš. Specifično je to što moje ustrojstvo sviranja traži da mi je leva ruka dole, desna gore, što nije pravilo za duvačke instrumente. To često menja raspored prstiju i kako se šta svira, a samim tim i stvaram drugačiju muziku.

Otkriva nam da, ipak, postoji instrument sa kojim se teško izborio - jermenski duduk. On je, kaže, zbog trske najteži od svih i teško ga je ukrotiti. I danas kada može da se pohvali impozantnim brojem nastupa širom sveta, Trkulja ne odsustaje od učenja muzike.

- U svaku zemlju u koju odemo mi naučimo neku njihovu pesmu. To obogaćuje svakog muzičara i razumevanje sveta muzike. Uvek sam u mnogim kulturama pronalazio neke zajedničke elemente sa našom tradicijom. Primera radi, mađarska tradicija ima manje zajedničkih elemenata sa našom nego jermenska, iako sa njima delimo "ogradu". Uvek smo bili Zapadu Istok, a Istoku Zapad, ali najbolje je što smo i dalje najviše svoji.

Za ovog izuzetnog muzičara najvažnije je da su se on i njegov bend izborili za slobodu da stvaraju onako kako oni misle da treba, a ne po nekim ustaljenim klišeima.

- Nikada nismo želeli da postanemo deo žanra i jednog zvuka. Ta sloboda nam daje gipkost u stvaranju i ne dozvoljava ograde. Zato ako nekada napravimo elektro album niko se neće iznenaditi, isto bi bilo i sa simfonijskim, ili akustičnim tradicionalnim... Svi bi rekli to je zvuk "Balkanopolisa". Upravo takvo stvaranje bez granica je bio moj cilj.

Kao osoba nikada se nije uklapao u žanrove, već su mu uvek bile draže, kako kaže, neke smišljenice. Takva je "moderna tradicija".

Foto J. Skenderija

- Mislim da je to pravi recept, zato danas imamo u publici momka koji sluša tehno, a tu je i momak sa dredovima koji sedi pored gospođe sa šeširom i brošem, ali ne nedostaju nam i porodice sa malom decom, ali i rokeri. Istina je da ljudi traže iskrenost i slobodu od emocija i života koji žive. Posle naših nastupa ne ostaješ prazan i umoran, već se ujutru probudiš sa fantastičnom energijom.

NASTUPI KAO ŽIVI SPEKTAKL

"Balkanopolis" je srpska grupa koja već 24 godine hrabro menja srpsku i balkansku muzičku scenu, stvarajući novi žanr pod nazivom "moderna tradicija", a s vremenom su stekli reputaciju živog spektakla koji se ne propušta. Njihovi nastupi su daleko od uobičajenih koncerata, jer su pre svega posebno iskustvo svojevrsnog rolerkostera emocija koje se ispoljavaju kroz senzacije.

Bend predvodi Slobodan Trkulja, za koga svetski kritičari kažu da ima jedan od najlepših muških glasova na Balkanu, a nazivaju ga još i muzičarem zarazne energije i talenta, koji kod publike budi želju da mu se potpuno preda.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!