IZLOŽBA "INSTANT REVOLUCIJA" SLIKARA ŽELJKA VITOROVIĆA: Gorak ukus melanholije i napuštenosti

M.A.K.

06. 12. 2021. u 17:45

SLIKE koje je na izložbi "Instant revolucija" predstavio Željko Vitorović, mogu da se vide u prostoru Umetničke inicijative Kvart BW, na drugom spratu tržnog centra Galerija.

ИЗЛОЖБА ИНСТАНТ РЕВОЛУЦИЈА СЛИКАРА ЖЕЉКА ВИТОРОВИЋА: Горак укус меланхолије и напуштености

Foto promo Kvart BW

- "Instant revolucija" nam pruža jedinstvenu mešavinu komunističkih simbola i napuštenih sistema vrednosti, prostora intelektualne zapitanosti kojoj se pojedinac prepušta u momentima izolacije i usamljenosti i besprekornog sveta potrošnje, sjaja i uživanja u instant sadržajima - primećuje istoričarka umetnosti Ana Kršljanin. - Klasičnim slikarskim jezikom, umetnik se posvećujefiguri, čoveku zapostavljenom od sopstvenog društva, ostavljenom i zapitanom nad sopstvenom egzistencijom i smislom postojanja u izvitoperenom sistemu vrednosti, gde individualac postaje majušan, slab i nevidljiv. Motivi otuđenostii usamljenosi su dominantni na svim radovima kojima vlada sumorna, teška i hladna atmosfera. Vitorović stvara u duhu Edvarda Hopera ostavljajući gorak ukus melanholije i napuštenosti u velikim, rustičnim, postindustrijskim prostorima, sobama i beživotnim enterijerima u kojima dominira hladnoća pločicai praznina zidova, a onda i duha pojedinca.

Autor je diplomirao na Fakultetu likovnih umetnosti u Beogradu, u klasi profesora Čedomira Vasića, a potom završio specijalizaciju iz oblasti slikarstva na Visokoj školi lepih umetnosti u Atini. Uz devet samostalnih, učestvovao je na više od dvadeset grupnih izložbi u Srbiji, Francuskoj, Belgiji, Grčkoj,Rumuniji, Slovačkoj, Hrvatskoj.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)