"KOMPOZICIJA II" - HIT U MILANU: Čuvena slika Pita Mondrijana iz Narodnog muzeja na međunarodnoj izložbi

M. A. K.

29. 11. 2021. u 10:42

REMEK-delo Pita Mondrijana "Kompozicija II", nastalo 1929. godine, koje se čuva u našem Narodnom muzeju, od prošle nedelje deo je međunarodne postavke, koja se pod nazivom "Od figuracije do apstrakcije" odvija u muzeju MUDEC - Museo delle Culture u Milanu.

КОМПОЗИЦИЈА II - ХИТ У МИЛАНУ: Чувена слика Пита Мондријана из Народног музеја на међународној изложби

Platno iz Beograda u muzeju MUDEC, Foto Facebook / Narodni muzej

Ova izložba posvećena evoluciji slikarstva Pita Mondrijana, realizovana je u saradnji sa Kunstmuzejem iz Haga, iz čije kolekcije je izloženo 60 radova holandskog autora koji je u prvoj polovini 20. veka menjao tokove umetnosti.

Ovo je prva izložba u Milanu koja je u potpunosti posvećena delima Mondrijana, prateći evoluciju njegovog stvaralaštva, od tradicionalnog holandskog pejzaža do jedinstvenog stila koji je stvorio i po njemu postao prepoznatljiv širom planete. Tema na kojoj će autori postavke pokazati Modrijanov preobražaj od figuracije ka apstrakciji je upravo - pejzaž.

Slika "Kompozicija II", koja je dobila značajno mesto i na internet stranici muzeja MUDEC, u najavi celog projekta, dobijena je pre više od 80 godina na poklon od Holandije u ime razvoja saradnje. Bila je deo donacija od 42 rada i deo šire ekonomske i kulturne saradnje, pa je tako Narodni muzej postao jedna od prvih institucija u svetu koja je u svoju kolekciju uvrstila rad Mondrijana iz neoklasticističke faze.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
POSLEDNJI LOVAC NA NACISTE PROTIV REZOLUCIJE O SREBRENICI: Nije bilo genocida, ovo bi umanjilo značaj tog termina

POSLEDNjI LOVAC NA NACISTE PROTIV REZOLUCIJE O SREBRENICI: Nije bilo genocida, ovo bi umanjilo značaj tog termina

Poslednjih godina često se susrećemo sa raznim pokušajima ljudi koji su pogođeni istorijskim tragedijama, ili koji imaju nameru da vode kampanju za tobože „humanitarne“ ciljeve, da tvrde da je njihovo pitanje ekvivalentno holokaustu, ili da je u stvari slučaj genocida, piše direktor Centra "Simon Vizental" dr Efraim Zurof za Jerusalem post.

17. 04. 2024. u 17:57

Komentari (0)

ŠOK: Rafael Nadal deklasiran u Barseloni