IZLOŽBA "DOSTOJEVSKI NA SCENI NARODNOG POZORIŠTA": Povodom dva veka od rođenja književnog gorostasa, 30.novembra, u Ruskom domu

V.V.S.

26. 11. 2021. u 19:33

IZLOŽBA "Dostojevski na sceni Narodnog pozorišta u Beogradu do 1941." ostvarena je u saradnji nacionalnog teatra, Ruskog doma i Ruskog naučnog instituta. Otvaranje je u utorak, 30. novembra, u holu Ruskog doma.

ИЗЛОЖБА ДОСТОЈЕВСКИ НА СЦЕНИ НАРОДНОГ ПОЗОРИШТА: Поводом два века од рођења књижевног горостаса, 30.новембра, у Руском дому

Ruski dom u Beogradu

Značajan jubilej, obeležavanje 200 godina od rođenja F. M. Dostojevskog, jednog od najvećih svetskih pisaca, povod je da se kroz izložbu posvećenu izvođenjima njegovih dela na sceni Narodnog pozorišta u Beogradu u prvim decenijama 20. veka, osvrne i na neprocenjiv uticaj ruskih scenskih umetnika, a naročito ruske emigracije - na razvoj teatarskog života u Srbiji pre i između dva svetska rata.

Prva postavka, dramatizacija romana "Zločin i kazna" 1907. godine, pokazuje spremnost mlade nacionalne teatarske scene (Narodno pozorište u Beogradu osnovano je 1868.) da se upusti u ozbiljan i hrabar poduhvat postavljanja na scenu izuzetno zahtevnih dela ovog ruskog klasika. Usledile su premijere: "Braća Karamazovi" 1913, "Ujkin san" 1930, "Zločin i kazna" 1935. (nova dramatizacija) i "Idiot" 1937. godine.

Izložba traje do 6. decembra.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna