POGLED ISKOSA: Prvi Bijenale fantastike

Dejan Đorić

16. 11. 2021. u 17:34

PREMDA su u srpskoj umetnosti široko rasprostranjene apstrakcija, razne verzije (post)modernizma, pa i intimizam koji započinje sa Kostom Miličevićem, kada je reč o slikarstvu naša likovna scena u znaku je dve preovlađujuće stilske formacije.

ПОГЛЕД ИСКОСА:  Први Бијенале фантастике

Željko Đurović, "Zlatokrila"

Od bidermajera i akademskog realizma devetnaestog veka do danas, unapređuju se različite forme realizma u slikarstvu i skulpturi, ali i sasvim drugačija estetika.

Fantastika je na srpskom likovnom tlu takođe prisutna od pretprošlog veka, sa slikarstvom simbolista i Leona Koena, zatim Milenom Pavlović-Barili i nadrealizmom.

Neslućeni procvat doživela je sa slikom i crtežom grupe Mediala, koja je izvršila ogroman uticaj na brojne mlađe generacije, sve do današnjih stvaralaca. Tako se u Srbiji obrazovala mala, ali u likovnom pogledu jedna od najsnažnijih likovnih scena na svetu, sa obeležjima čiste likovnosti a ne narativnosti i ilustrativnosti. Ljuba Popović je govorio da su balkanskim slikarima fantastike u Parizu takmaci samo Južnoamerikanci.

Slično o srpskoj umetnosti misle i najveći svetski eksperti za fantastičnu likovnost - Etjen Šaton, direktor Muzeja fantastike iz Švajcarske, Luiđi Luj Del Mastro kolekcionar i Demien Majkls iz Australije (izdavač najboljeg svetskog časopisa o toj vrsti umetnosti "Art Visionary") i Feliks Lašans, istoričar umetnosti iz Kanade. Oni izvanredno poznaju celu jugoslovensku scenu.

Kruna delovanja naših slikara te veroispovesti je "I Bijenale fantastične umetnosti", održano najpre u Beogradu, u dve galerije Kolarčeve zadužbine a potom u Kulturnom centru Novog Sada. Da su publika i umetnici željni prave slike najbolji dokaz je odziv: oko 570 dela prijavljeno je na konkurs od 269 umetnika, od čega je izabrano 36 slika, svaki izlagač sa po jednim radom. Samo u Beogradu izložbu je videlo više od 3.000 posetilaca.

Iza tog vanrednog uspeha ne stoji ni neki muzej niti galerija već samo ogromna privatna inicijativa kolekcionara Miće Mihajlovića iz "Fondacije Mihajlović - Feniks" i njegovog sina Mijata. Urađen je kvalitetan katalog na stotinak strana a posebni stručni žiriji, svaki sa po tri člana, odabrali su nagrađene sa visokim novčanim svotama. Gran Pri je dobio Željko Đurović za sliku "Zlatokrila" (120h90 cm), Veljku Valjareviću pripala je nagrada "Perspektiva" za mladog slikara, Ljubodragu Jankoviću Jaletu data je za životno delo, a otkupne nagrade dobili su Jasna Opavski i Đorđe Savić. Učestvovala su i dvojica slikara iz inostranstva kao simboličan znak da će sledeći Bijenale fantastike biti prikazan i u nekim evropskim izlagačkim prostorima, za šta već sada postoji interesovanje. Pobedila je u osnovi umetnost i to ona koja se piše sa velikim početnim slovom; "Fondacija Mihalović - Feniks" na velika vrata vratila je Njeno veličanstvo Sliku i to onu za koju su srpski umetnici veliki majstori.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ETO, JAVLJA MI SE! Kako je Novak Đoković šokirao novinarku CNN-a