PLATFORMA "NA DRUGI POGLED": Radovi vizuelnih umetnika iz Srbije i Austrije

V.V.S.

12. 11. 2021. u 15:12

ONLAJN platforma "Na drugi pogled ( Auf den zweiten Blick, At Second Glance) na kojoj je izloženo deset radova vizuelnih umetnika iz Srbije i deset iz Austrije, u novembru predstavlja video rad "Studija skulpture: Za Breteldorf" Andree Palašti iz Srbije i dokumentarni film "Inđija" austrijskog autora Leonarda Pila.

ПЛАТФОРМА НА ДРУГИ ПОГЛЕД: Радови визуелних уметника из Србије и Аустрије

foto :Edita Hul

Video "Studija skulpture: Za Breteldorf" dobio je naziv po Breteldorfu, divljem naselju i deponiji nastaloj s kraja 19. veka u blizini Beča. Kartonske skulpture predstavljaju studiju efemernih spomenika za izgubljenu zajednicu Breteldorf, a nastali su iz fotografske dokumentacije Međunarodne izložbe baštovanstva 1964. godine, preuzete iz arhive Gradskog zelenila i Austrijskog Muzeja baštovanstva.

- Nakon izložbe, mnoge karakteristike sa postavke demontirane su, odbačene ili prilagođene za drugu upotrebu, baš kao što su to učinili i sa naseljem Breteldorf. Sa idejom da vizuelno ispričam priču o Breteldorfu, odlučila sam da iskoristim fotografije nastale 1964. godine na kojima su zabeleženi cvetni aranžmani sa izložbe - postavke, bašte, ikebane, ta da od njih napravim efemerne, reciklirane, kartonske "spomenike" za izgubljenu zajednicu. One zapravo funkcionišu kao studija (eksperiment) za moguće spomen obeležje zajednici Bretteldorf - pojasnila je autorka Andrea Palašti.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

PALA ODLUKA! Evo koga je Novak Đoković odabrao za trenera, masters u Rimu sve otkrio (VIDEO)