ŽIVOT-SAN-SMRT: Svečano otvorena izložba u Galeriji Matice srpske

J. S.

06. 11. 2021. u 10:51

IZLOŽBA Život – San – Smrt. Evropski okviri srpskog simbolizma svečano je sinoć otvorena u Galeriji Matice srpske. Postavka će biti otvorena do 31. januara.

ЖИВОТ-САН-СМРТ: Свечано отворена изложба у Галерији Матице српске

GMS

Na otvaranju su govorile Tijana Palkovljević Bugarski, upravnica Galerije Matice srpske i Bojana Borić Brešković, direktorka Narodnog muzeja u Beogradu, dok je izložbu svečano otvorila Maja Gojković, potpredsednica Vlade i ministar kulture i informisanja Republike Srbije.

Velikom broju posetilaca najpre se obratila upravnica GMS Tijana P. Bugarski koja je naglasila da  Narodni muzej u Beogradu i Galerija Matice srpske, kao najstarije i najbogatije muzejske ustanove koje čuvaju važan deo nacionalne kulturne baštine,već decenijama zajedničkim zalaganjima odgovoraju na aktuelna kretanja u muzejskoj struci.

- Verujući u snagu i vrednosti srpskog simbolizma i značaj njegovog sagledavanja u evropskim okvirima, pripremili smo ovu izložbu. – rekla je upravnica Palkovljević Bugarski.

Direktorka Narodnog muzeja Bojana B. Brešković istakla je da je  ponosna na još jedan zajednički projekat dveju ustanova i  izložbom koja je ujedinila dela iz brojnih nacionalnih i evropskih muzeja u jedinstvenu postavku za koju se veruje da će biti velika inspiracija ljubiteljima umetnosti u čitavom regionu.

Svečano otvarajući izložbu, potpredsednica Vlade i ministar kulture i informisanja Republike Srbije Maja Gojković izjavila je da  ova izložba koja pored velike važnosti koju ima kao kulturni događaj, predstavlja i uvod u jedan od najznačajnijih projekata u oblasti kulture u našoj zemlji u narednoj godini, a to je „Novi Sad - Evropska prestonica kulture“.

Izložba „Život – San – Smrt. Evropski okviri srpskog simbolizma“ obuhvata sedamdeset i sedam umetničkih dela iz nacionalnih i evropskih muzejskih i privatnih kolekcija. Kroz devet celina Život i Smrt, Tajni svet snova, Preispitivanje sopstva, Individualna religija i nova spiritualnost, U potrazi za mitom, Panteistička vizija sveta, Fatalna žena, Univerzalno stradanje i Nacionalna mitologija stvara se iskaz o ključnim tematskim opredeljenjima, stilskim izborima i umetničkim dometima srpskog simbolizma.

Reprezentativna ostvarenja nacionalnih umetnika iz domaćih muzejskih (Narodnog muzeja u Beogradu, Galerije Matice srpske, Muzeja savremene umetnosti u Beogradu, Muzeja Jugoslavije, Muzeja grada Beograda, Jevrejskog istorijskog muzeja, Vojnog muzeja, Doma Jevrema Grujića, Narodnog muzeja Zrenjanin, Spomen-zbirke Pavla Beljanskog, Muzeja u Smederevu, Zadužbine kralja Petra Prvog karađorđevića na Oplencu, Pravoslavne eparhije niške) i privatnih kolekcija, ilustruju proces prenosa tema i ideja evropskog simbolizma u okvire srpske likovne kulture, kao i tematsku raznolikost i osobenu poetiku srpskog simbolizma.

Najveći iskorak izložbe ostvaren je izlaganjem dela vodećih predstavnika evropskog simbolizma, poput Gistava Moroa, Odilona Redona, Franca Štuka, Rudolfa Jetmara, Adolfa Hiremi-Hiršla, Eduarda Vajta i drugih, koja dolaze iz Galerije Belvedere u Beču i hrvatskih muzeja (Muzeja za umjetnost i obrt i Nacionalnog muzeja moderne umjetnosti iz Zagreba, i Muzeja likovnih umjetnosti u Osijeku).

Na taj način stvorena je mogućnost da se paralelno sagledaju dela evropskih i nacionalnih umetnika i time još jednom potvrdi da je srpska likovna umetnost integralni deo evropske umetnosti i kulture. Pored istorijskog pogleda, izložba donosi i primere savremene umetničke prakse čime se ukazuje na važnost simbolističkih ideja i njihovo univerzalno trajanje.

Izložbu prati istoimeni srpsko-engleski katalog čiji su autori prof. dr Igor Borozan i dr Snežana Mišić, muzejska savetnica Galerije Matice srpske, kao i Zbornik radova Evropski okviri srpskog simbolizma, takođe na srpskom i engleskom jeziku, u kojem su sakupljeni radovi devet stručnjaka iz oblasti istorije umetnosti, vizuelne kulture i književnosti, sa idejom da se u naučnom smislu celovito predstave osobenosti srpskog simbolizma.

                                               

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

RUSI U ŠOKU: Evakuisali 1.500 takmičara iz Krokusa, nijedan nije stradao od terorista, a sad se bune: Što nas niste spasili ranije? (VIDEO)