ČOVEK KOJI JE SRBIJI PODARIO "DOROTEJA" I - MALINE: Legat Dobrila Nenadića u "Adligatu"

D.B.M.

27. 10. 2021. u 14:32

LEGAT književnika i agronoma Dobrila Nenadića (1940-2019) preuzet je za Muzej srpske književnosti Udruženja za kulturu, umetnost i međunarodnu saradnju "Adligat" iz Beograda tokom Dobrilovih dana održanih u Arilju. Ugovor o legatu potpisan je ove godine na godišnjicu književnikove smrti, a preuzimanje je završeno pre nekoliko dana, na godišnjicu njegovog rođenja.

ЧОВЕК КОЈИ ЈЕ СРБИЈИ ПОДАРИО ДОРОТЕЈА И - МАЛИНЕ: Легат Добрила Ненадића у Адлигату

FOTO: Promo

- Za legat su preuzeti Dobrilov pisaći sto, celokupna arhiva i prepiska sa drugim značajnim književnicima, originali svih nagrada koje je primio, više od hiljadu knjiga iz njegove biblioteke kao i sve knjige sa posvetama koje je dobijao tokom više decenija - kaže Viktor Lazić, predsednik "Adligata" i ističe da je naročito značajna Dobrilova voćarska biblioteka i arhiva, koja je takođe, u potpunosti, preuzeta za legat.

Nenadić je Srbiju zadužio i sa književnim i sa agronomskim delom. NJegov roman "Dorotej", po kojem je 1981. godine snimljen istoimeni film, jedan je od najboljih i najčitanijih istorijskih romana moderne srpske književnosti, prodat u više od 200.000 primeraka. Međutim, Nenadić je takođe osmislio metod, sistem i organizaciju uzgajanja malina, zahvaljujući čemu su ostvareni svetski rekordi u prinosima. Nenadić je otac moderne proizvodnje srpske maline i najzaslužniji je za njen uspeh, što je radio besplatno, sa jedinim ciljem da pomogne svom kraju i narodu.

- Moj Dobrilo je sada pronašao novi dom, u "Adligatu", koji je voleo, čiji je član bio. Dobrilo je još za života slao knjige i svoje lične predmete za svoju zbirku u ovom udruženju, koja je sada prerasla u legat. Jedan svoj rukopis poslao je za "Adligatov" Muzej srpske književnosti još 2013. godine, tako da mi, sada, samo nastavljamo ono što je on započeo.  "Adligat" će pomoći i sa prezentovanjem zaostavštine mog supruga u Arilju, što me posebno raduje, s obzirom na to da je moj Dobrilo najznačajniji književnik iz ariljskog kraja i počasni građanin ovog grada - kaže Petkana Nenadić.

Nenadić je osvojio mnogobrojna književna priznanja: Nagradu Narodne biblioteke Srbije za najčitaniju knjigu za roman "Dorotej", kao i za roman "Despot i žrtva", za koji je dobio i nagradu "Meša Selimović", "Prosvetinu" nagradu i nagradu Zlatni bestseler. NJegov roman "Brajan" dobio je "Račansku povelju", "Svetozara Ćorovića" dobio je za roman "Pobednici", "Boru Stankovića" za roman "Mrzovolja kneza Bizmarka". Nenadić je dobio i nagradu "Biblios" za ukupno stvaralaštvo, kao i Povelju za životno delo Udruženja književnika Srbije...

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)