SNP U BDP: Nastavak mini festivala "Naši dani" od 2. do 6. novembra

D. B. M.

27. 10. 2021. u 15:28

POČETAK novembra označiće nastavak mini festivala "Naši dani" koji će se održati u Beogradskom dramskom pozorištu. Pet predstava Srpskog narodnog pozorišta: "Tartif", "Veštice iz Salema", "Ko je ubio Dženis Džoplin?", "Bura" i "Krvave svadbe" beogradska publika će gledati od 2. do 6. novembra.

СНП У БДП: Наставак мини фестивала Наши дани од 2. до 6. новембра

FOTO: Promo

Hit predstava "Tartif (Komično u klasičnom)", autorski projekat Igora Vuka Torbice, rađena u koprodukciji Srpskog narodnog pozorišta i Narodnog pozorišta Sombor, biće izvedena 2. novembra, na velikoj sceni "Olivera i Rade Marković". U originalnom Molijerovom tekstu drame, centralna tema - licemerje i laž - koji su se odnosili na religiozno licemerje, u adaptaciji Igora Vuka Torbice, koja je nastajala u procesu samog rada potpomognuta smelim glumačkim improvizacijama, tema se usmerava na aktuelne probleme u društvu koja se predstavlja kroz okvir porodice. Predstava ukazuje na našu moralnu slabost, izmanipulisanost zbog nametnutog osećaja krivice, na naše pristajanje na neprihvatljive uslove života, potičinjenost, glupost i laž.

Narednog dana, 3. novembra biće odigrana predstava "Veštice iz Salema" Artura Milera, u režiji Nikite Milivojevića. Inspirisan istinitim događajima s kraja 17. veka u Salemu, mestu u Masačusetsu, koje je postalo poznato upravo po lovu na veštice i njihovom javnom suđenju, Miler u ovom delu progovara o fenomenu masovne histerije koja je zahvatila američko društvo u doba "makartizma", kada je u Americi pokrenuta tajna istraga velikog broja vladinih članova osumnjičenih da su špijunirali u korist komunista. Miler je zapazio sličnost između tog događaja i progona veštica u Salemu. Time ova priča dobija dublja značenja, izražavajući netrpeljivost, zaslepljenost i progon ljudi, ideja, u bilo kojem vremenu.

Četvrtak, 4. novembar rezervisan je za jednu od omiljenih predstava publike "Ko je ubio Dženis Džoplin?" Tijane Grumić, u režiji Sonje Petrović. Kroz biografsku priču o rok zvezdi 60-tih godina prošlog veka, saznajemo kako su živele generacije tadašnjih bitnika i zašto je bilo teško biti žena koja se ne uklapa u standarde konzervativne sredine koji joj se uporno nameću. "Ko je ubio Dženis Džoplin?" je intrigantna predstava sa obiljem muzičkog repertoara koja nas vodi u 1970. godinu, u sobu 105 holivudskog Lendmark hotela, gde je sa samo 27 godina umrla Dženis Džoplin. Predstava će biti izvedena na maloj sceni "Predrag Pepi Laković".

U petak, 5. novembra na velikoj sceni Beogradskog dramskog pozorišta publika će gledati predstavu "Bura", po delu Vilijema Šekspira, u režiji Kokana Mladenovića i to će biti njeno premijerno izvođenje u Beogradu. Kako sam reditelj navodi, njegova "Bura" nije komad o praštanju, već o mržnji i predstavlja njegovo preispitivanje naše stvarnosti i kako ovaj komad odgovara današnjem vremenu. Songove je radio Marko Šelić Marčelo, a predstava je odmah kupila srca publike.

Poslednji dan mini festivala, 6. novembar rezervisan je za Lorkine "Krvave svadbe" u režiji Igora Vuka Torbice rađene u koprodukciji Srpskog narodnog pozorišta i JU "Grad teatar" Budva. Iako tragična u svojoj osnovi - kako ističe pozorišna kritičarka Ana Tasić - Lorkina drama u ovoj magično estetizovanoj, vanserijskoj predstavi Igora Vuka Torbice proizvodi neobičnu vedrinu. Uprkos tragičnom raspletu, istinska ljubav je razbila neprirodno podignute zidove, označavajući trijumf slobode.

Mini festival "Naši dani" počeo je u maju tekuće godine kada je novosadska publika imala priliku da pogleda pet predstava Beogradskog dramskog pozorišta u Srpskom narodnom pozorištu.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

UEFA GLEDA I NE VERUJE: Evo šta će Belorusija da uradi zbog EURO 2024