GLUMAC SA DUŠOM PESNIKA: Preminuo Radovan Miljanić (1952-2021)

M. KRALj

25. 10. 2021. u 23:45

IZNENADA, u 69. godini, u Beogradu je preminuo Radovan Miljanić (1952-2021), dugogodišnji glumac Narodnog pozorišta.

ГЛУМАЦ  СА ДУШОМ ПЕСНИКА: Преминуо Радован Миљанић (1952-2021)

Foto Narodno pozorište

Poslednju ulogu odigrao je pre samo nekoliko dana, 18. oktobra, u predstavi svoje matične kuće - "Vasa Železnova i drugi", koja je sa velikim uspehom izvedena na Ruskom međunarodnom pozorišnom festivalu u Nižnjem Novgorodu.

Ovaj rođeni Pančevac, glumu je diplomirao 1979. na Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu, u klasi profesora Predraga Bajčetića, monodramom "Priče kneza Miškina", prema "Idiotu" Dostojevskog. Prvu premijeru na Sceni "Krug 101" Narodnog pozorišta, (čiji je član postao 1985) odigrao je godinu dana posle studija, u predstavi "Za opelo, u red, molim", po tekstu Milana Mitića i u režiji Velimira Mitrovića. U nacionalnom teatru, ali i na drugim beogradskim scenama (u SKC-u, Domu omladine, Zvezdara teatru, Teatru od nule, Pozorištu Ogledalo, Jugoslovenskom dramskom pozorištu, Beogradskom dramskom pozorištu) odigrao je više od sto uloga. Među njegovim najznačajnijim pozorišnim ostvarenjima su uloge ostvarene u predstavama "Nenagrađeni ljubavni trud" , "Priče kneza Miškina", "Solunci govore", "Rat i mir", "Lenjin, Staljin, Trocki", "Kako zasmejati gospodara", "Tetovirane duše", "Je li bilo kneževe večere"?, "Sirano de Beržerak", "Vožd Karađorđe i Knjaz Miloš", "Konak", "Maska", "Ubi me prejaka reč", "Gospođa ministarka", "Velika drama", "Zečji nasip", "Tri sestre", "Talenti i obožavaoci", "Koštana - Žal za mladost"...

Više od dve decenije, uz Ljubivoja Tadića, igrao je u kultnoj duodrami "Tesla ili prilagođavanje anđela". Bio je vrsni tumač poezije, ali i likova naših pesnika, između ostalih Vladislava Petkovića Disa i Branka Miljkovića, drama koje je snimo za Radio Beograd. U "Pesničkim vedrinama" TV Beograd tumačio je i Milutina Bojića.

Igrao je u mnogim domaćim serijama i filmovima - "Direktan prenos", "Čavka", "Guča", "Uslovna sloboda", "Život i smrt porno bande", "Rekvijem za gospođu J.", "Izgrednici", "Nečista krv - Greh predaha", "Dara iz Jasenovca", "Tajne vinove loze", "Vikend sa ćaletom", "Urgentni centar". Tumačio je glavne uloge u filmovima Vladimira Mančića koji su osvojili nagrade na festivalima kratkometražnog filma. Kao bliski prijatelj Borisa Komnenića, veliku energiju i trud, nesebično je prethodnog leta uložio, kako bi njegov kolega, sa kojim je decenijama delio scenu Narodnog pozorišta, u Bileći dobio legat kakav zaslužuje.

U braku sa našom poznatom pijanistkinjom Biljanom Gorunović, Radovan Miljanić dobio je dvojicu sinova Milutina i Mihajla.

Vreme i mesto sahrane biće naknadno saopšteni.

U pozorištu zbog pozorišta

RETKO je davao intervjue, a pre skoro dve decenije u pozorišnom listu "Ludus", na pitanje šta za njega izazov, posle mnogih odigranih uloga, rekao je:

- Nešto što podrazumeva drugačiji pristup ulozi ili komadu, što do sada nisam radio... Ne pripadam glumcima koji planiraju uloge ili imaju zacrtano šta sad moraju da igraju.

Vaspitavan sam u drugom duhu: da su predstava i pozorište mnogo važniji od glumaca, nas koji treba da učestvujemo u tome. Nisam u pozorištu zbog sebe, nego zbog pozorišta.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)