OD BIDERMAJERA DO MEDIALE: U Istorijskom muzeju Srbije danas se otvara izložba autorke Tijane Jovanović Češke

A. VOJINOVIĆ

19. 10. 2021. u 09:34

IZLOŽBA pod nazivom "Od bidermajera do Mediale - Slikarstvo 19. i 20. veka u Istorijskom muzeju Srbije" autorke Tijane Jovanović Češke biće svečano otvorena danas u 16 časova.

ОД БИДЕРМАЈЕРА  ДО МЕДИАЛЕ: У Историјском музеју Србије данас се отвара изложба ауторке Тијане Јовановић Чешке

Foto Arhiva

Posetioci Istorijskog muzeja Srbije će biti u prilici da u okviru postavke vide više od stotinu originalnih slika gotovo svih naših značajnijih slikara u prethodna dva veka među kojima su i dela Paje Jovanovića, Uroša Predića, Stevana Todorovića...

Kako se navodi u najavi izložbe, autorka Tijana Jovanović Češka, muzejska savetnica, prvi put publici predstavlja, isključivo iz umetničkog aspekta, izabrana likovna dela rađena u tehnici ulja:

- Zbog prirode izložbenog prostora, koncepcija izložbe je zasnovana na posebnim, slobodnije kombinovanim celinama, u kojima su prikazani hronoliški i stilski razvoj srpskog slikarstva tokom 19. i 20. veka. Segmenti izložbe su i tematski uslovljeni istorijskim zbivanjima na ovim prostorima i naslovljeni su: "Portret kao istorijski izvor", "Dinastija Karađorđevića i ratovi za oslobođenje Srbije", "Drugi svetski rat u delima umetnika", "Likovno stvaralaštvo u zarobljeničkim oficirskim logorima Drugog svetskog rata", "Umetnost u vreme socijalizma", "Portretno i pejzažno slikarstvo" i "Umetnička grupa Mediala".

Leonid Šejka, Foto Arhiva

Posetioci će u narednim danima moći da pogledaju više od stotinu originalnih slika, kao i skica i kopija naših najpoznatijih umetnika u prethodna dva stoleća - Arsenija Petrovića, Uroša Kneževića, Stevana Aleksića, Živorada Nastasijevića, Paje Jovanovića, Uroša Predića, Đorđa Krstića, Stevana Todorovića, Branislava Mirkovića, Miodraga Miće Popovića, umetnika okupljenih u grupi Mediala, ali i mnogih drugih.

Detalj sa izložbe, Foto Arhiva

U okviru izložbe, pored radova koji su kolekcionirani do 2019, biće prikazana i dela koja su nabavljena do 2021. godine. Među njima su to i portret kralja Aleksandra Karađorđevića, rad Spiridona Bocarića, i portret kraljice Marije Karađorđević (nepoznat autor). Publika će prvi put videti i nekada cenzurisanu sliku Miodraga Miće Popovića "7. juli - Ustanak 1941", koju je Muzej naručio za potrebe stalne postavke u Beloj Crkvi, rađene povodom obeležavanja godišnjice ustanka.

Dado Đurić, Foto Arhiva

 

Đorđe Krstić, "Prelja", Foto Arhiva

Izložbu "Od bidermajera do Mediale - Slikarstvo 19. i 20. veka u Istorijskom muzeju Srbije" danas će u 16 časova svečano otvoriti ministarka kulture i informisanja Maja Gojković, dok će od 18 sati svi zainteresovani građani moći da uđu u muzej na Trgu Nikole Pašića i pogledaju postavku.

Mića Popović, "Ustanak 1941",Foto Arhiva

Kategorije

U tematskom pogledu na izložbi dominiraju portreti različitih kategorija: ustanički, dinastički, vojni, vladarski, građanski, portreti rađeni u seoskim sredinama i dečji. Zastupljeni su i pejzaži, istorijske kompozicije i ikone, kao i primerci religioznog slikarstva - navode organizatori.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Možete li da zamislite lepotu svakodnevice koja počinje na obali Save do koje stižete laganom šetnjom kroz jedinstvenu luksuznu pešačku zonu, a završava se ispijanjem vina na vašoj prostranoj terasi s pogledom na reku ili u vrhunskom restoranu do kog stižete peške? U istom danu ste s lakoćom obavili posao, odradili trening, uživali u kupovini novih komada garderobe najluksuznijih brendova u neposrednom komšiluku, a stigli ste i da sa decom provedete vreme u zelenilu, jer se sve što vam treba nalazi nadohvat ruke.

14. 05. 2024. u 10:00

Komentari (0)

KO JE ROBERT FICO: Čovek koji prkosi NATO-u i neće da prizna tzv. Kosovo