TEŠKA PRIČA O KOJOJ SE RAZMIŠLJA: Nagrada za najbolju predstavu na 57. „Joakimu Vujiću“ otišla u Novi Pazar

I.Mitić

01. 10. 2021. u 15:18 >> 15:22

NAŠE pozorište je jedno malo pozorište, sa skromnim uslovima i infrastrukturom, ali sa izvanrednim glumcima.

ТЕШКА ПРИЧА О КОЈОЈ СЕ РАЗМИШЉА: Награда за најбољу представу на 57. „Јоакиму Вујићу“ отишла у Нови Пазар

Foto: I.M.

- Uspeli smo da vam ispričamo jednu jednostavnu priču. Ona jeste teška i o njoj se danima razmišlja. To smo i hteli. Da malo zagrebemo svoju dušu. Da malo ostanemo sami sa sobom. Da razmislimo gde živimo i da li obraćamo dovoljno pažnje jedni na druge. Da ono dobro pobedi u nama – poručio je Seadetin Mujezinović, direktor Regionalnog pozorišta iz Novog Pazara, koje je na 57. Festivalu profesionalnih pozorišta Srbije „Joakim Vujić“ osvojilo nagradu za najbolju predstavu u celini.

Novopazarska predstava „Ako dugo gledaš u ponor“ je u Leskovcu, gde je od 23. do 30. septembra održan ovogodišnji festival, osvojila još tri nagrade. Zlatko Peković, reditelj i autor ove pozorišne poeme po motivima istoimenog romana Enesa Halilovića, nagrađen je za najbolju režiju. Rifat Rifatović dobio je jednu od četiri ravnopravne glumačke nagrade, a specijalna nagrada za muziku pripala je Božidaru Obradinoviću.

I pozorište grada domaćina postiglo je značaj uspeh osvajanjem takođe četiri nagrade za predstavu „Sećanje vode“ Šile Stivenson, u režiji Olje Đorđević. Ovom komadu pripale su nagrade za najbolji kostim Save Stefanovića i scenografiju Damjana Paranosića. Suzana Grujić je osvojila nagradu za najbolju glumicu, a Petra Dimitrijević specijalnu nagradu za specifičan glumački izraz.

Jedna od nagrada za najbolju glumu odlazi i u Niš i to Stefanu Mladenoviću za ulogu u predstavi „Gde smo ono stali“, u kojoj glumi i Marko Radojević. On je osvojio posebnu nagradu za mladog glumca. Ovu predstavu, u režiji Nenada Todorovića, žiri je nagradio i specijalnim priznanjem za tekst, koje je pripalo Marjanu Todoroviću, dok se i kruševačko pozorište okitilo glumačkom nagradom koju je stručni žiri dodelio Dejanu Tončiću za ulogu u predstavi „Zasada je sve ok“. Ova predstava proglašena je najboljom od strane „Okruglog stola kritike“.

Predstave zajednice 16 profesionalnih pozorišta Srbije, južnije od Beograda, selektirao je Miroslav Miki Radonjić, direktor Sterijinog pozorja, a ocenjivao je žiri koji su činili: glumica Danica Maksimović, scenograf Miodrag Tabački i reditelj Vladimir Lazić. Moderator „Okruglog stola kritike“ bio je Milivoje Mlađenović, a kritičar festivala Nataša Gvozdenović.

JUBILEJ 125 GODINA RADA

NARODNO pozorište u Leskovcu bilo je domaćin „Joakimu Vujiću“ u godini kada slavi 125 godina rada i posle trijumfa na prošlogodišnjem festivalu u Vranju, kada je, sa dve predstave, osvojilo čak devet od 11 nagrada.

Zapratite Nportal na Fejsbuk stranici.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

UČINIĆEMO SVE DA SE KAO ZEMLJA UZDIGNEMO POSLE OVOG UŽASA Vučić položio cveće u školi Vladislav Ribnikar (FOTO)