JESEN U PRIZRENU PRED NOVOSAĐANIMA: Specijalna izložba u Srpskom narodnom pozorištu

J.S.

29. 09. 2021. u 21:40

U FOAJEU Srpskog narodnog pozorišta u Novom Sadu, 1.oktobra u 19 sati, biće otvorena retrospektivna izložba 22 izabrana rada sa likovne kolonije "Jesen u Prizrenu 2015-2021".

ЈЕСЕН У ПРИЗРЕНУ ПРЕД НОВОСАЂАНИМА: Специјална изложба у Српском народном позоришту

Foto: Đorđe Stanić

Likovna kolonija "Jesen u Prizrenu" nastala je 2015. godine i održava se u obnovljenom Dušanovom konaku manastira Svetih Arhangela kod Prizrena, sa ciljem da se omogući lični podsticaj umetnicima i da podrška u očuvanju ugroženog srpskog kulturnog i nacionalnog blaga ovog grada i na čitavom prostoru Kosova i Metohije, kaže se u saopštenju.

- Nastojanjem da se uključe u nepostojeći kulturni “dijalog” o savremenoj stvarajućoj kulturi na Kosovu i Metohiji, njeni učesnici slikama, promišljnim sekvencama vlastitosti, potvrđuju da su dostojni akteri svedočenja ideje o slobodi. Suvereno, bez straha,odbacujući opake maske i naloge koje nameću kreatori savremenog sveta - kaže u predgovoru jedan od utemeljivača i organizatora kolonije Nebojša Jevtić.

Kolonija se održava u saradnji Doma kulture Gračanica i Eparhije raško-prizrenske, odnosno manastira Svetih Arhangela, pod pokroviteljstvom Kancelarije za Kosovo i Metohiju Vlade Srbije, a izložba pod pokroviteljstvom Pokrajinskog sekretarijata za kulturu, javno informisanje i odnose sa verskim zajednicama AP Vojvodine.

Izložbu će Novosađani moći da pogledaju narednih mesec dana.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

POSLEDNJI LOVAC NA NACISTE PROTIV REZOLUCIJE O SREBRENICI: Nije bilo genocida, ovo bi umanjilo značaj tog termina