RODNE SLIČNOSTI I RAZLIKE: Neobična izložba u KC „Ribnica“ u Kraljevu (FOTO)

G.Ć.

21. 09. 2021. u 18:36

U GALERIJI kraljevačkog Kulturnog centra „Ribnica“ u sredu će biti otvorena izložba ilustracija mlade umetnice Marte Ivanović iz Vrnjačke Banje pod nazivom „Rodne sličnosti i razlike“.

РОДНЕ СЛИЧНОСТИ И РАЗЛИКЕ: Необична изложба у КЦ „Рибница“ у Краљеву (ФОТО)

Foto: KC Ribnica

Dve bajke, „Pinokio“ i „Lepotica i zver“, kao i mit Herkul, predstavljeni sa po pet ilustracija u kojima je posebnim postupkom sadržan osvrt na rodne razlike i ravnopravnosti polova, čine master rad, kojim se predstavlja ova umetnica.

Prema rečima Slobodana Jelića, istoričara umetnosti, objedinjene ekspresijom i maštovitošću, bravuroznim detaljima i fluidnom formom, poput najlepših akvarela, Martine ilustracije čine izvanredan spoj sa književnošću namenjenoj deci.

Marta Ivanović je rođena 1995. godine u Vrnjačkoj Banji. Završila je Umetničku školu u Kraljevu, a potom osnovne i master studije na Akademiji umetnosti u Novom Sadu.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

MNOGI ĆE SE IZNENADITI: Kako se NJegoš zapravo zvao? Oslovljavali su ga sa Petar i Rade, ali je njegovo kršteno ime bilo drugačije

MNOGI ĆE SE IZNENADITI: Kako se NJegoš zapravo zvao? Oslovljavali su ga sa Petar i Rade, ali je njegovo kršteno ime bilo drugačije

VLADIKA PETAR II Petrović NJegoš bio je i ostao upamćen kao vrlo harizmatična ličnost, markantni vladar, ali i duboko prosvetljena misaona figura o čemu svedoče njegova znamenita književna dela. Iako su u usmenoj tradiciji i pisanoj istoriji njegov lik i delo opšte poznati, neki bitni detalji iz njegovog života slabo su poznati.

08. 12. 2022. u 18:51

Komentari (1)

KAKO JE MAKSIM GORKI PISAO O SRBIMA: Oni su Rusi koliko i mi, ovo je naša zemlja, ovde su ljudi LJUDI, narod koji se bori za slobodu