HORIZONTI DUHA UZ OBRISE TELA: Radovi Marije Dragojlović, Milene Marjanović i Izvanrednog Boba u KCB

M. A. K.

13. 09. 2021. u 15:02

NOVU sezonu sva tri izložbena prostora KCB započinju atraktivnim programima: Likovna galerija predstavlja slike Marije Dragojlović, "Artget" postavku fotografskog akta u izvoru Milene Marjanović, dok galeriju "Podrum", vizuelni umetnik Izvanredni Bob, transformiše u prostor kluba.

ХОРИЗОНТИ ДУХА УЗ ОБРИСЕ ТЕЛА: Радови Марије Драгојловић, Милене Марјановић и Изванредног Боба у КЦБ

Foto

U čast 20. sezone "Artgeta", Milena Marjanović, koja je 2019. bila umetnička direktorka ove galerije, osmislila je postavku "Duh je taj koji sebi gradi telo", koja se bavi aktom u domaćoj fotografiji. U izboru ove istoričarke umetnosti zastupljeni su radovi Zorice Bajin Đukanović, Ivana Grlića, Svetlane Dingarac i Fadila Šarkija, Milana Živkovića, Nemanje Živkovića, Dragoslava Mirkovića, Dragiše Radulovića, Nenada Nina Rakićevića i Danila Cvetanovića.

- Svi autori su zaokupljeni lepotom ljudskog tela (većinom ženskog) kroz koju progovaraju o svojim preokupacijama težeći istraživanju oblika, odnosa svetla i senke, harmonije s ambijentom... - piše u eseju koji prati izložbu. - Tako, zapravo, kroz pristup telu iniciraju priču o prolaznosti vremena, bezvremenskoj nadi, oazi spokoja, ali i iracionalnosti i snovima.

Sedam slika i jedan crtež čine instalaciju La divina proportione ("Božanska proporcija"), jedne od naših najuglednijih savremenih umetnica Marije Dragojlović. Tema ove njene uzložbe u Likovnoj galeriji su - horizonti.

- Ovi horizonti nastaju iz spoja sedam mora (Crno, Crveno, Mramorno, Mrtvo, Sargaško, Severno i Sredozemno) sa nebom koje zadobija drugačije karakteristike u zavisnosti od mora sa kojim se graniči - piše u tekstu Jovana Čekića "Horizonti mnoštva", koji prati izložbu. - Sa preciznim ponavljanjem horizonta, ova instalacija kao da opominje da je u dobu antropocena, možda više nego ikada u dosadašnjoj istoriji, neophodno da čovečanstvo preispita vlastite horizonte.

Rođena 1950. Dragojlovićeva je imala više samostalnih izložbi i izlagala na brojnim grupnim postavkama, u zemlji i inostranstvu. Dobitnica je nekih od najuglednijih priznanja za likovno stvaralaštvo među kojima su nagrade za slikarstvo Oktobarskog salona i Memorijala Nadežde Petrović, nagrada iz Fonda "Ivan Tabaković", "Politikina" nagrada i Nagrada "Sava Šumanović".

VIDEO-ANIMACIJE

U OKVIRU izložbe "Remiks" u "Podrumu", Izvanredni Bob interpretira svoje viđenje grafičkih radova drugih umetnika, koje uklapa sa muzikom u jedinstvenu ritmičku celinu. Reč je o video-animacijama i svetlosnim instalacijama koje su u različitim oblicima izlagane u klupskim ambijentima, ali nikada zajedno. Između ostalog, izložbu će pratiti i program di-džej nastupa, svakog petka od 19 do 22 časa.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

RUS, OLIMPIJSKI ŠAMPION, ŠOKIRAO SVET: Oni koji dele sankcije Rusima - ovo nisu mogli ni da sanjaju