BEOGRAD - OD ADRENALINA DO ENDORFINA: Novi serijal "Kulturista" o srpskoj prestonici na kanalu Balkan trip

J. BANjANIN

28. 08. 2021. u 10:38

AUTOR putopisnog serijala "Kulturista" na kablovskoj televiziji Balkan trip, Boško Kozarski, više od petnaest godina traga za kulturnim nasleđem Srbije i regiona.

БЕОГРАД - ОД АДРЕНАЛИНА ДО ЕНДОРФИНА: Нови серијал Културиста о српској престоници  на каналу Балкан трип

Boško Kozarski / Foto Privatna arhiva

U poslednjih godinu dana, svoja "skitanja", kako ih zove, snimio je i pretočio u 50 putopisnih epizoda. Odnedavno, nedeljom, premijerno u 17.00, na istom kanalu emituje se novi serijal "Kulturista - beogradske priče".

- Proveli smo gledaoce u serijalu "Kulturista" kroz neverovatne predele i priče sa Balkana, prateći tragove kulturno-istorijskog nasleđa. Od prve epizde, u kojoj smo zavirili u do sada nedostupe prostorije Hrama Svetog Save, pa do prelepih i skrivenih mesta u Boki Kotorskoj. Mnogi su zaista tek sad upoznali mesta, događaje i ljude za koje su mislili da ih dobro znaju, kao i one koji su bili potpuno otkrovenje - priča za "TV novosti" Boško Kozarski.

U večitoj potrazi za novim pričama, radoznali (kul)turista okrenuo se onome što nam je u komšiluku i preko čega prebacujemo pogled tražeći ono što nam je već ispred nosa.

- Za ovaj putopis o prestonici, u saradnji sa Turističkom organizacijom Beograda, upustili smo se u akciju snimanja glavnog grada kakav ni njegovi stanovnici do kraja ne poznaju - ističe sagovornik. - Ako vam kažem da sam u jednom danu upravljao Boingom 737-800 u turističkom aranžmanu dostupnom svima, zatim doživeo adrenalin u džet-ski nacionalnom centru, probao vina u svetinji u kojoj se čuvaju mošti Svete Petke i na kraju preplavljen endorfinom ručao na katamaranu, sve to za svega pet sati i pređenih 26 kilometara, jasno je da Beograd ima šta da ponudi.

Prestonica Srbije, možda i najvažniji grad u regionu, centar je upravo kulturizma, odnosno turizma kroz nasleđe, predanja i priče. Međutim, serijal "Kulturista - beogradske priče" otkriće i lice koje glavni grad pokazuje samo onima koji traže prirodne oaze, skrivena mesta i turističke komplekse van šireg centra. Zato će prvih 11 epizoda predstaviti isključivo rubne opštine o kojima najmanje znamo, a koje su u pojedinim delovima gotovo prirodni rezervati i kulturne riznice.

- Verujem da Rančićevu kuću nije posetilo bar 95 odsto Beograđana, a zaista je biser (kul)turističke ponude Grocke, kojoj je posvećna ovonedeljna epizoda. Takođe, mislim da su manastiri Mislođin, Fenek, Rajinovac i drugi, takođe van radara velikog broja mojih sugrađana, a zaista zavređuju i pažnju i vreme. Šta reći tek za najstarije beogradsko naselje - Vinču?

Pored pravih turističkih atrakcija, poput egipatske mumije, Muzeja Nikole Tesle, Kalemegdana ili Muzeja vazduhoplovstva, Beograd se diči i sasvim drugačijim atrakcijama, koje retko koja metropola ima, a to su prirodne, gotovo divlje celine. Publici su već u prvoj epizodi pažnju privukle divlje svinje na teritoriji Beograda!

- Malo znamo šta sve Beograd obuhvata. Barička i Gročanska ada, prostranstva oko Obrenovca, Surčina, kao i zaleđe Voždovca, skoro su netaknuta prirodna staništa ovih životinja. Čak je i Veliko ratno ostvro u centru Beograda prava životinjska oaza. Zato nije bilo veliko iznenađenje kad su nam se, usled rasta vodostaja, te ljupke životinje pojavile ispred šoping-molova i solitera. Beograd je čudo, prepun neverovatnih priča, slika i prilika za fantastične turističke doživljaje - zaključuje Kozarski.

Misija je uspela ukoliko vas "Beogradske priče" podstaknu da i sami krenete da otkrivate i upoznajete se sa prestonicom.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna