MAJSTORI SCENARIJA: U Vrnjačkoj Banji se od 13. do 18. avgusta održava tradicionalna smotra

G. ĆIROVIĆ

11. 08. 2021. u 13:31

TRADICIONALNI Festival filmskog scenarija u Vrnjačkoj Banji, jedna od najstarijih manifestacija ove vrste u Srbiji, po 45. put održaće se od 13. do 18. avgusta u prestonici srpskog kontinentalnog turizma.

МАЈСТОРИ СЦЕНАРИЈА: У Врњачкој Бањи се од 13. до 18. августа одржава традиционална смотра

Foto Promo

U organizaciji ovdašnjeg Kulturnog centra, a pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture i informisanja i lokalne samouprave, na letnjoj pozornici vrnjačkog amfiteatra "Danilo Bata Stojković", publika i stručni žiri u glavnom takmičarskom programu imaće priliku da vide ukupno devet igranih filmova srpske kinematografije nastalih između dva festivala.

U trci za nagrade naći će se "Nečista krv - Greh predaka" prema scenariju Vojislava Nanovića i adaptaciji Milene Marković i "Južni vetar 2: Ubrzanje" prema scenariju Miloša Avramovića i Petra Mihajlovića koji će biti prikazani prve večeri, nakon svečanog otvaranja. Osim ova dva ostvarenja pred žirijem će se naći i "Oaza" Ivana Ikića, "Živ čovek" po scenariju Milene Marković, "Ime naroda" koji potpisuju Kosta Peševski, Milovan Vitezović i Darko Bajić, "Lihvar" Strahinje Madžarevića, "Jedini izlaz" Marka Popovića, "Prolećna pesma" Natalije Avramović i Ljubinke Stojanović i "Vikend sa ćaletom" Miroslava Momčilovića.

- Po ugledu na najpoznatije filmske festivale, prvi put ćemo organizovati defile učesnika crvenim tepihom na Trgu kulture pred svečano otvaranje. Biće to prilika da ljubitelji filmske umetnosti i na ovaj način pozdrave učesnike i protagoniste - kaže Saša Milenković, direktor Kulturnog centra Vrnjačka Banja.

"Južni vetar 2: Ubrzanje", Foto Promo

Uz poštovanje epidemioloških mera i preporuka, projekcije filmova održavaće se na letnjoj pozornici od 20.30 i 22.15, a o nagradama ovogodišnjeg festivala odlučivaće stručni žiri koji čine Ivana Vujić, Aleksandar Đaja i Radoslav Zelenović. Jednu nagradu tradicionalno će dodeliti i žiri novinara, a za razliku od prethodnih godina i publika će biti u prilici da odabere svog favorita. Nagrada "Mihićevo zlatno pero", ustanovljena prošle godine, biće dodeljena za doprinos scenariju u nacionalnoj kinematografiji.

"Nečista krv-greh predaka", Foto Promo

PRATEĆI PROGRAMI

U okviru pratećih programa predviđene su Škola filmske dramaturgije i Škola filmske kritike, radionica "Kako se gleda film", Simpozijum o dokumentarnom opusu "Češke škole", kabare "Cimet i vanila" i "Da, to su bili dani", koncert Mine Lazarević, muzičko poetsko veče "Nagrađenima u čast"... U programu "Preko plota" publika će moći da pogleda filmove "Dohvati nebo" i "Mare".

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

BORIŠA SIMANIĆ ŠOKIRAO SVE! Evo šta je izjavio reprezentativac koji je izgubio bubreg igrajući za Srbiju (VIDEO)