NEMA FILMA BEZ DOBRE PRIČE: Festival koji već 45 godina okuplja scenariste u Vrnjačkoj Banji

Vukica Strugar

03. 08. 2021. u 09:11

JUBILARNI 45. Festival filmskog scenarija "Gorki list" u Vrnjačkoj Banji ove godine okupiće jedanaest najboljih ostvarenja u takmičarskoj konkurenciji, a feštu (koja traje od 13. do 19.avgusta) otvoriće "Nečista krv" i "Južni vetar II - Ubrzanje".

НЕМА ФИЛМА БЕЗ ДОБРЕ ПРИЧЕ: Фестивал који већ 45 година окупља сценаристе у Врњачкој Бањи

Foto J. Ilić

Publiku će dočekati obnovljena Letnja pozornica s imenom proslavljenog glumca Danila Bate Stojkovića, a prve večeri se očekuje četrdesetak scenarista i više od dve stotine glumaca. Domaćini su postavili i cilj: da od sledeće godine njihova fešta "preraste" u regionalni festival.

"Vikend sa ćaletom", Foto Promo

Jedna polemika u kulturnoj javnosti 1974. godine sa zaključkom da bez dobre priče nema ni dobrog filma, ali i da scenario nema dostojno mesto u domaćoj kinematografiji, rezultirala je potrebom da se stvori festival koji bi afirmisao upravo taj segment filmskog stvaralaštva. Sticajem okolnosti, u Vrnjačkoj Banji je u to doba postojala smotra "Jugoslovenski film u akciji" koja je imala svoju stručnu tribinu, što je doprinelo ideji da se baš u ovom gradu osnuje esnafski profilisan i jedinstven u svetu Festival filmskog scenarija. A rezultat je da je za protekle četiri i po decenije u Vrnjačkoj Banji viđeno više od četiri stotine filmova i održana 44 simpozijuma posvećena scenarističkim problemima.

- Dugo sam boravio na ovom festivalu, kao član saveta, selekcione komisije, žirija.

Jednom kad se bude pisala istorija ovog festivala (a trebalo bi, kao i svih ostalih) ostaće zabeleženo da su se ovde prikazali oni "zabranjeni" bez zabrane. Jer, neke filmove niko nije zvanično zabranio, ali ih nigde nije bilo - podseća Radoslav Zelenović, dugogodišnji direktor Jugoslovenske kinoteke i ovogodišnji član žirija.

- Tako je Vrnjačka Banja videla "Sveti pesak", "Uloga moje porodice u svetskoj revoluciji", "Grad". Ovaj poslednji jedini je zvanično bio zabranjen naslov u jugoslovenskoj kinematografiji, a sa festivala je krenula i inicijativa da se sudska zabrana ukine, što je i učinjeno u Sarajevu 1990.godine.

"Oaza", Foto Promo

Do kraja (19. avgusta) na ovogodišnjoj fešti biće viđena ostvarenja "Oaza", "Živ čovek", "Ime naroda", "Lihvar", "Jedini izlaz", "Prolećna pesma", "Vikend sa ćaletom", "Dohvati nebo" i "Mare".

- Filmski scenario je početak jednog beskrajno uzbudljivog polja, koji kasnije uključuje reditelja, glumce, montažera i veliki broj drugih saradnika. Ali, za sve ostalo je preduslov dobar scenario. I naravno novac, za razliku od pozorišta, filmu su neophodne velike pare - istakla je rediteljka Ivana Vujić, član žirija, u kom su i dramaturg Aleksandar Đaja i reditelj Srdan Golubović, čiji je film "Otac" prošle godine bio pobednik.

Jubilej Konferencijom za štampu najavljeno 45. izdanje festivala, Foto Z. Jovanović

Uz zvanični, kao i svake godine održaće se i bogat prateći program, u kom je najznačajnija Letnja škola dramaturgije, koja se održava od 1996. godine. Na kraju festivala dodeljuju se prva, druga, treća i specijalna nagrada, a od ove godine i nagrada "Gordan Mihić - Zlatno pero". Takođe, od sada će i publika imati svoju reč i dodeliti svoje priznanje čiji je pokrovitelj generalni sponzor festivala. Za ovo jubilarno izdanje snimljen je i promotivni spot u kom popularni glumci, na duhovit način, prikazuju kako nastaje - scenario.

Pioniri

INICIJATIVU za pokretanje festivala preuzeli su Kulturni centar Vrnjačke Banje, Udruženje filmskih autora i Udruženje filmskih glumaca, a ideju su osmislili Bata Živojinović, Boško Rudinčanin, Miomir Stamenković, Vasiljka Bogićević i Dušan Perković.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!