POGLED ISKOSA - Minotaurova kći

Dejan Đorić

20. 07. 2021. u 17:36

U BEOGRADSKOJ Galeriji 73 održava se izložba slika Jasne Opavski (Beograd, 1974) pod nazivom Mater - Pater.

ПОГЛЕД ИСКОСА - Минотаурова кћи

Foto Arhiva

Tim povodom objavljen je i katalog na 64 strane originalnog grafičkog rešenja. Izložbu je otvorio performans, mala pozorišna predstava, kojom su autorka i slikar Predrag Peđa Todorović predstavili priču o Minotauru drugačiju od tradicionalne. Reč je o slikarki i crtačici čija karijera ide uzlaznom linijom, koja svaki svoj nastup brižljivo osmišljava i čiji nazivi izložbi ("Mit o ženi, muškarcu i meni"; "Žena - mitsko biće"; "Devica - Majka - Sveštenica") programski sažimaju njeno likovno delovanje. Ona je kadra da svoj svet diskurzivno osvesti, u katalogu su njeni eseji o svakoj slici, a pojavljuje se i u svojstvu jedne od najboljih mlađih likovnih kritičarki (više od 40 tekstova za kataloge, monografije i javna glasila). Posle Maje Živanović i Biljane Jotić, ona se jedina pojavila kao stručna za pojave u oblasti fantastične figuracije.

Jasna Opavski je mitotvoriteljka, hraniteljka duha, nostalgičarka i magičarka, koja najdublje zalazi u složeni svet grčke i balkanske mitologije. Ona je među poslednjim velikim pagankama koje su se izrazile nakon Dragoša Kalajića, nepokolebivog Helena. Slikarka istražuje fenomenologiju Velike majke, u smislu u kome je to Izida, ali i svaka žena, zagovara večnu ženstvenost, povratak feminilnim moćima i tradiciji, porodici kao jezgru, na šta upućuje i naziv izložbe. Muškarac je Adam Kadmon, Puruša, prvi muž, a žena Eva, Kibela, Demetra, Izis, čime umetnica upućuje na svoje sakralno shvatanje slikarstva. Nju zanima zdravlje društvenog poretka, na osnovu elementarne činjenice da su svakom detetu za normalan razvoj potrebni i mama i tata. Zato je njena fantastika duboko humana, i kada zalazi u divlje predele mašte ne raskida sa ljudskim.

Opavska je kao lepa i elegantna pojava, inteligentna i moćna žena, majka dve ćerke i odlična slikarka, hrabro ustala protiv transhumanizma i feminističkih gluposti, za lepotu mrava i orla, za biljku i san, sve ono danas odbačeno i prezreno. Njeno oružje je slika, ona se vraća u antiku, otvara mitske lavirinte, uznosi ženu, muškarca i dete na dobar likovni način, snažnim slikama koje zadiru u podsvesno koliko i svesno. Posle Olje Ivanjicki i Ljubice Mrkalj pojavila se ponovo slikarka proročica, vestalka iz hrama mudrosti, da ličnim šarmom i slikarskim zavođenjem svedoči za savremenog pogubljenog čoveka izgubljeni smisao telesnog i duhovnog. Ona slika i anđele koji pripadaju antičkim mitologijama i umetnostima koliko i hrišćanskoj ikonografiji, ali njen glavni junak je tragični i neshvaćeni Minotaur. Umetnica sistemski zahvata u sliku, na osnovu istraživanja, brojnih predradnji, uvodi u (post)modernoj umetnosti i avangardi omraženu i zabranjenu likovnu priču, narativni tok slike i stoga su njeni mitovi toliko zanimljivi.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Možete li da zamislite lepotu svakodnevice koja počinje na obali Save do koje stižete laganom šetnjom kroz jedinstvenu luksuznu pešačku zonu, a završava se ispijanjem vina na vašoj prostranoj terasi s pogledom na reku ili u vrhunskom restoranu do kog stižete peške? U istom danu ste s lakoćom obavili posao, odradili trening, uživali u kupovini novih komada garderobe najluksuznijih brendova u neposrednom komšiluku, a stigli ste i da sa decom provedete vreme u zelenilu, jer se sve što vam treba nalazi nadohvat ruke.

14. 05. 2024. u 10:00

Komentari (0)

NOVAK ĐOKOVIĆ TAJNO U URGENTNOM CENTRU: Ovo su rezultati pregleda posle udarca flašom u glavu!