DAH SLOBODE U KANU: "Dan četrnaesti" Zdravka Velimirovića sutra na čuvenom festivalu

A. POPADIĆ

14. 07. 2021. u 09:23

PRE tačno 60 godina čuveni film "Dan četrnaesti" (1960), u režiji Zdravka Velimirovića i scenariju koji je napisao sa Borislavom Pekićem, bio je u trci za "Zlatnu palmu" na Kanskom festivalu.

ДАХ СЛОБОДЕ У КАНУ: Дан четрнаести Здравка Велимировића сутра на чувеном фестивалу

Foto Kinoteka i privatna arhiva

Šest decenija kasnije ova drama se vraća u Kan gde će sutra, na 74. festivalu, biti prikazana u uglednom programu "Kan klasik", i to sa digitalno restaurisane kopije koja je izrađena u saradnji Jugoslovenske kinoteke i Crnogorske kinoteke.

"Dan četrnaesti" bio je prvi igrani film Zdravka Velimirovića i govori o četvorici zatvorenika koji su zbog dobrog vladanja dobili privremeni otpust iz zatvora u trajanju od četrnaest dana. Glavne uloge u filmu igrali su Nikola Popović, Karlo Bulić, Slobodan Cica Perović, Dušan Janićijević, Olga Spiridonović, Mira Stupica...

U dokumentarnom filmu "Život stvaraoca", koji je snimila njegova supruga Ranka Velimirović, Zdravko je otkrio nepoznate detalje o nastanku filma.

- U "Večernjim novostima" pročitao sam da je izašao predlog zakona po kome osuđenici koji se dobro ponašaju mogu da dobiju 14 dana godišnjeg odmora u krugu samog kaznenog doma, a neki čak i da budu pušteni kući. Sačinili smo jednu ideju, a onda se, srećnim slučajem, pojavio Borislav Pekić, talentovani, tada mladi pisac. Ipak, imao je veliko iskustvo, jer je upravo bio na robiji pet i po godina, pa je temu dobro poznavao - svedočio je Velimirović.

Foto Kinoteka i privatna arhiva

Sa svojim debitantskim filmom te 1961. Velimirović se za "Zlatnu palmu" nadmetao sa velikanima poput Vitorija de Sike i njegove "Ćoćare" i Luisa Bunjuela, koji je i osvojio "Palmu" sa "Viridijanom".

- U Kanu smo bili u punom sastavu, Pekić i ja kao mladi ljudi, imali smo 30 godina, bio je to veliki izazov za nas, gledali smo druge filmove, uživali u atmosferi festivala.

Film je, svedočio je Velimirović, bio dobro primljen:

- Članovi žirija prilazili su nam i čestitali. Od tridesetak filmova koji su bili u konkurenciji kritika nas je rangirala negde, otprilike, na 7. ili 8. mesto. Bili smo, razume se, prezadovoljni. Posle projekcije filma prišao mi je član žirija, čuveni meksički glumac Pedro Armendaris, sav oduševljen, i pitao me: "Ko je čovek koji je igrao onog nesrećnog doktora? Sav bol i patnja ovog sveta su u njegovim očima." Rekao sam mu da je to veliki Slobodan Cica Perović.

ZNAČAJ Borislav Pekić, Nikola Popović, Zdravko Velimirović u Kanu, Foto Kinoteka i privatna arhiva

Kritika je "Dan četrnaesti" u to vreme ocenila kao "smeo, hrabar, kritičan" film.

- Neki nedovoljno obrazovani kritičari i recenzenti kažu da je to bio prvi film crnog talasa, ali ja se ne slažem s tim. Bio je to kritički film, malo ironično orijentisan, malo poetski, u biti šarmantan, koji je publika dobro primila. Bilo je to nezgodno vreme, ali taj dah slobode i slobodnog iskaza na filmu je već bio počeo - kazao je Velimirović.

U zatvoru

JEDNA od prvih premijera posle Kana bila je u kazneno-popravnom domu u Sremskoj Mitrovici.

- Pekić nije otišao tamo, razumljivo, bilo mu je teško, a mi smo sproveli anketu među osuđenicima. Jedan od njih je kazao da mu se film veoma dopao i da je razlog tome što su ili reditelj ili scenarista sigurno ležali na robiji. Drugi je rekao da smo dobro predstavili sve, ali je trebalo više da "šibamo" policiju, treći je precrtao sva ona pitanja i napisao: "Ovaj film je potreban!" - prisetio se tada reditelj.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

AMERIČKA LJUBAV PREMA GENOCIDU: CIA čuvala Hitlerove verne sledbenike, sad Vašington lobira za rezoluciju o Srebrenici