LETNJI GLAMUR POD MASKOM: Sasvim neobični uslovi pod kojima se održava 74. Kanski filmski festival

Novosti onlajn

11. 07. 2021. u 11:00

GLAMUR obliž, pa su zvanice na čuvenom Filmskom festivalu u Kanu pozvane da i u ovoj nesvakidašnjoj situaciji, usred pandemije, ispoštuju dres-kod tako što će im obavezna maska biti crne boje. Valjda, da bi pasovala uz papijon.

ЛЕТЊИ ГЛАМУР ПОД МАСКОМ: Сасвим необични услови под којима се одржава 74. Кански филмски фестивал

Foto AP

Ali, malo ko poštuje ovu normu. Neke procene govore da se samo dvadesetak odsto gostiju u filmskoj palati pridržava propisanog pravila, u trenutku dok delta soj preti da pokvari ne samo leto, već, možda, i filmsku smotru u letnjem izdanju, gde je efemerno premeštena iz majskog standarda, baš da bi se ulovio trenutak sa krivuljom zaraze u sutonu.

Zvezdama je dozvoljeno da na crvenom tepihu na trenutak smaknu povez da bi im fotografi uhvatili celo lice. Ali, mnogi profitiraju da bi napravili grupne snimke, da se zagrle, potapšu po ramenu, pa i izljube, što je strogo zabranjeno, zbog čega je reagovala i direkcija festivala, a ceo "skandal" dospeo i u domaću štampu.

POSLE dve godine, dobro je da festivala uopšte ima. Da bi bi održan, i trajao, uz palatu je postavljen veliki beli šator u kome se nabavlja zlata vredni "sezam" u vidu kju-ar koda iz koga se iščitava negativni test, neophodan da bi se ušlo u svet filmske magije. Testovi su neizbežni i besplatni i stižu za šest sati. Kome se žuri, može da plati 50 evra, pa da mu kovid-sudbinu iščitaju već za pola sata.

Švajcarci su se u međuvremenu pobunili, jer im ništa ne vrede dve primljene vakcine, pošto nisu u Evropskoj uniji. Kad god može, okupljanja se organizuju napolju. U bazenu, svakom gostu pripadaju četiri kvadratna metra. I u hotele se ulazi sa korona-pasošem.

OVAJ 74. festival po mnogo čemu je poseban. Tako se, prvi put, na ulicama Kana susreću retki turisti u kupaćim gaćama i sa peškirima koji se u prolazu češu sa kremom svetske filmske industrije, u tajerima i smokinzima. Maj, kao uobičajeni termin, zato je i izabran, baš da bi se to izbeglo. Ipak, dve vrste uspevaju ovih dana da kohabitiraju bez većih poteškoća.

I pored ovog "ukrštanja", turistički radnici su očajni, bez ozbira na to što će bar koliko-toliko izvaditi štetu. Od uobičajenih 40.000 gostiju tokom festivala, ove godine ih, sve zajedno sa lizačima sladoleda u papučama i bermudama, ima tek nešto više od polovine.

Za trećinu je opao i broj akreditovanih novinara, naročito onih iz inostranstva, između ostalog i zbog toga što su putovanja sada komplikovana.

POZIRANjE Glumci ispred foto-reportera koji su pod maskama, Foto AP

U sve to umešao se i strah od terorizma, kao da korona nije bila dovoljna. Policajci krstare na konjima, motociklima, rolerima, peške, sami ili sa psima. Naročito će biti napeto 14. jula, na Dan Francuske republike. Nedaleko odavde, u Nici, pre pet godina, islamski terorista je kamionom na šetalištu kosio sve pred sobom i usmrtio 86 ljudi.

Vlasti, zato, sada ništa ne žele da prepuste slučaju, pa će do zuba naoružani čuvari reda toga dana voditi računa o svakom koraku.

U takvim uslovima, protiču filmski dani. Ali, najvažnije je da teku.

FAVORITI I EKSTRAVAGANTNI DžINS

MEĐU onima koji su viđeni za "Palmu" su italijanski reditelj Nani Moereti za ostvarenje "Tre piani", ali i "Titan" Žili Dikurno, "Benedeta" Holanđanina Pola Verhovena, ili "Groznica Petrova" ruskog reditelja Kirila Serebrenikova koga ni ovoga puta nema lično u Kanu. Takmiče se 24 filma, a pobednik će se saznati 17. jula. Ovih dana, na Kroazeti pažnju privlače Sofi Marso koja se vratila posle višegodišnjeg odsustva iz Kana, filmom "Sve će biti dobro" reditelja Fransoa Ozona, Mat Dejmon i Kamij Koten kao partneri iz "Obične (mirne) vode" (Stillwater) Toma Mekartija, Džodi Foster i Pedro Almodovar koji joj je uručio počasnu "Zlatnu palmu", Šarlot Genzbur i njeno ekstravagantno pojavljivanje u džins-kombinaciji, koja je došla da predstavi svoj dokumentarni film "Džejn od Šarlote", van takmičarskog dela, i njena majka Džejn Birkin...

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)