IZLOŽBA MARIJE ZDRAVKOVIĆ U GALERIJI "LUCIDA": Nevidljiva tajna bića

M.M.

22. 06. 2021. u 15:47

U GALERIJI "Lucida" u Čika Ljubinoj ulici u Beogradu sutra se otvara izložba "Nevidljiva tajna bića" Marije Zdravković.

ИЗЛОЖБА МАРИЈЕ ЗДРАВКОВИЋ У ГАЛЕРИЈИ ЛУЦИДА: Невидљива тајна бића

Galerija Lucida

Usled savremenih tendencija koje favorizuju suv koncept, anuliranje mimetičkog ili figuraciju angažovanog narativa, opstaje slikarstvo prijatno, nežno, prihvaćeno, umetnice Marije Zdravković, uporne u svom istrajavanju i logičnom kontinuitetu, na relaciji preciznog Direrovskog aranžmana kada su u pitanju jasne predstave biljaka i cveća, i Moneovog impresionističkog pristupa sličnoj temi - napisala je istoričarka umetnosti Mira Vujović. - Neprolazna fascinacija efemernom lepotom floranih motiva, potka je slikarskog istraživanja za idealnim kadrom jednog mikro sveta, skrajnutog, skrivenog, rascvetalog ili već umirućeg, a da to nismo primetili.

Sve je počelo 2015. godine u Norveškoj u jednoj botaničkoj bašti, gde je Marija osvestila terapeutsko dejstvo i meditativni karakter flore koju će markirati kao vizuelni identitet svojih radova.

- Uveličani prizori prirode, nepresušni su izvor oblika, boja, raznorodnih vreža linija koji su likovnom naboju umetnice iznova interesantni i inspirativni, ponekad su predlošci fotografije, ali češće je to "in vivo" slikanje bez obzira na problematičnu vitalnost i svežinu biljaka - navodi Mira Vujović. - Mnoštvo je motiva i nadahnuća za glorifikaciju moći i lepote prirode u njenom tako heterogenom sustavu koji je sklon nepredvidivim promenama i razigranoj dinamici.

Marija Zdravković diplomirala je na Fakultetu Likovnih Umetnosti U Beogradu, odsek slikarstvo u klasi profsora Slobodana Roksandića. Učestvovala je na brojnim grupnim izložbama u zemlji i inostranstvu, a imala je i zapažene samostalne nastupe.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

GLOBALNO PREDGRAĐE U ĐARDINIMA:   Kolonijalnu izložbu Aleksandra Denića otvoriće Maja Gojković, ministar kulture