ZA "STRAŽARA" 137. 500 EVRA: U bečkom "Doroteumu" postignuta višestruko viša cena za dela Paje Jovanovića

M. KRALj

09. 06. 2021. u 13:20

OBA platna Paje Jovanovića (1859-1957), iz njegove rane, orijentalne faze, ponuđena na aukciji dela umetnika iz 19. veka čuvene bečke kuće "Doroteum", održanoj u ponedeljak, 7. juna, prodata su po ceni višestruko višoj od očekivane.

ЗА СТРАЖАРА 137. 500 ЕВРА: У бечком Доротеуму постигнута вишеструко виша цена за дела Паје Јовановића

Foto Vikipedija

Tako je slika "Stražar", dimenzija 70 puta 60 centimenara, procenjena između 20.000 i 30.000 evra, dostigla 137.500 evra, a delo znatno manjih dimenzija, 16 puta 12 centimetara, nazvano "Albanski ratnik", za koga se očekivalo da će se prodati za iznos između 12.000 i 16.000 evra, dostiglo je cenu od 47.800 evra. Ova minijatura prvobitno je pripadala austorugarskom caru Francu Jozefu Prvom (1830-1916), koji je stipendirao mladog slikara iz Vršca. Nasledila ga je careva ćerka nadvojvotkinja Mari Valeri (1868-1957), posle čije smrti je pripala njenom mužu, pa njegovoj drugoj supruzi. Na aukciju ga je iznela jedna privatna austrijska zbirka. Izlagana je 1901. godine na 28. godišnjoj izložbi održanoj u Kunstlerhausu u Beču.

- Prijatno sam iznenađen što su obe slike tako dobro prošle na ovoj aukciji - kaže, za "Novosti", Nikola Kusovac, ugledni istoričar umetnosti i stručnjak za opus Paje Jovanovića.

- Pretpostavljao sam da će manja slika, koja je briljantan primer svega što karakteriše ranu fazu Paje Jovanovića, dostići visoku cenu u odnosu na njene dimenzije. Očekivao sam da će biti duplo skuplja, ali ovo je i više. Ali, ona po svemu vredi, svaki evro koji je za nju plaćen.

Prema Kusovčevim rečima, za to platno postojalo je interesovanje i jednog ovdašnjeg kupca ali, koliko je njemu poznato, imao je sredstva ograničena na 30.000 evra.

"Albanski ratnik", Foto "Doroteum"

- Verovatno je na visoku cenu uticalo i to što je pripadala austroguarskom caru - objašnjava sagovornik, podsećajući da se i na svetskim umetničkim aukcijama "prodaje na metar", pa ne čudi što je platno većih dimenzija, "Stražar", procenjeno na veću sumu, postiglo i veću konačnu cenu.

- Bez obzira na to što ova slika nije toliko uzbudljiva, kao druga, manjih dimenzija, zato što je već viđena, odnosno Jovanović ima slična, mnogo uspelija dela, i "Stražar" je postigao visoku cenu - konstatuje naš ekspert.

Samim tim što su oba dela otišla po višestruko višoj ceni od procenjene, potvrđena je činjenica da je Paja Jovanović i decenijama posle smrti najskuplji domaći autor na "svetskom tržištu" umetnina.

Ali, kako smatra Kusovac, to ukazuje i da su kupci njegovih radova veoma ozbiljni kolekcionari.

"BAŠIBOZUCI" I DALjE NAJSKUPLjI

PRE gotovo tri godine u "Doroteumu" je prodato Jovanovićevo delo "Prosidba" za 125.300 evra, a osam godina pre toga, "Sokolar" za 104.000 evra. Tako da je "Stražar" do sada najskuplje prodata njegova slika u ovoj bečkoj aukcijskoj kući. Ipak, najskuplji do sada prodat Jovanovićev rad na aukciji ostaje slika "Dva bašibozuka pred kapijom" iz 1887-1888. godine, čija je početna cena na aukciji orijentalista u londonskom "Sotebiju", 2018. godine, bila 100.000 funti, a prodata je za 465.000 funti, odnosno 530.000 evra.

"Stražar", Foto "Doroteum"

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Možete li da zamislite lepotu svakodnevice koja počinje na obali Save do koje stižete laganom šetnjom kroz jedinstvenu luksuznu pešačku zonu, a završava se ispijanjem vina na vašoj prostranoj terasi s pogledom na reku ili u vrhunskom restoranu do kog stižete peške? U istom danu ste s lakoćom obavili posao, odradili trening, uživali u kupovini novih komada garderobe najluksuznijih brendova u neposrednom komšiluku, a stigli ste i da sa decom provedete vreme u zelenilu, jer se sve što vam treba nalazi nadohvat ruke.

14. 05. 2024. u 10:00

Komentari (0)

REŠILI DA KAZNE - SAMI SEBE! Ova zemlja je povukla najluđi potez od uvođenja sankcija Rusima