POGLED ISKOSA: Rahman - Umetnički ambasador, Gradska biblioteka Pančevo, Galerija Lucida 2020.

Dejan Đorić

01. 06. 2021. u 19:39

Nedavno je jedan turski likovni kritičar izrazio protest protiv zapadne opresije nezapadnih intelektualaca i umetnika i nemogućnosti da marginalizovani i moralno nepodobni prodru na evroameričku scenu.

ПОГЛЕД ИСКОСА: Рахман - Уметнички амбасадор, Градска библиотека Панчево, Галерија Луцида 2020.

Arhiva

Profesor dr Adel Abdel Rahman (Kairo, 1958) nema tih problema. Tokom 1991-1997 studirao je u Nemačkoj, gde je završio i postdiplomske studije. Ima praktično znanje likovnog umetnika i dizajnera kao i diskurzivno. U svojstvima umetnika i intelektualca radi u Kairu i Evropi.

Kao umetnik imao je pet samostalnih izložbi u Srbiji. Za predmet ovog teksta važnije je da prof. Rahman radi u oblasti novinarstva od 1995. godine, te da objavljuje likovne kritike, istraživačke studije i kritičke članke, delujući i kao kritičar i istoričar umetnosti. Njegova aktivnost na tom planu razvija se u štampanim i elektronskim novinama i časopisima u skoro celoj oblasti Bliskog istoka. U tom svojstvu često učestvuje (od 2014. godine) na simpozijumima u Srbiji. O njegovom umetničkom stvaralaštvu objavljene su dve knjige kod američkih, engleskih i nemačkih izdavača, a sada je u Srbiji izašla i prva njegova knjiga tekstova u formi između eseja i likovne kritike.

Knjigu na srpskom i engleskom jeziku priredio je Ljubiša Večanski, organizator međunarodnih kolonija u Pančevu, a privatna Galerija Lucida, jedna od najboljih u Beogradu, po prvi put se pojavljuje u svojstvu saizdavača. Knjiga je nastala kao plod desetogodišnje saradnje autora i Večanskog, koji od 2008. godine okupio oko 400 stvaralaca iz dvadesetak zemalja.

Reč je o međunarodnom izboru umetnika različitih generacija i stilske osobenosti u ovoj knjizi, u čijoj selekciji je uzeo učešće, napisavši i malu monografsku celinu o svakom pojedinačno. Kažu da prof. Rahman voli da piše, međutim, to samo po sebi ne bi ništa značilo da njegov stil ne odlikuju jasnost i jezgrovitost.

On je sposoban da razume različite likovne svetove srpskih, arapskih, afričkih, ruskih, evropskih, japanskih i kineskih umetnika i da ih tekstualno predstavi na pravi način, objedinivši ih u svom viđenju. Postupak pisanja kod njega zadire i u analizu, nije reč o impresionističkoj kritici, slojevito obuhvata istorijsku pozadinu pojedinih stvaralaca, otkrivajući lokalnu tradiciju kao moćno sredstvo, upućujući na njen širi uticaj, ka Evropi i istoriji (post)moderne umetnosti.

U svojim tekstovima nastupa delimično kao istoričar, ali više kao branilac, apologeta i analitičar koji svoj predmet istraživanja postavlja u širi kontekst, krećući se induktivno od posebnog ka opštem. U kratkoj, kamernoj formi, svojim neospornim znanjem i umećem gledanja, sažeo je istoriju i osobenosti pojedinih stilova, škola i njihovih predstavnika, predstavivši u malom skoro ceo ceo poznati likovni svet.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Možete li da zamislite lepotu svakodnevice koja počinje na obali Save do koje stižete laganom šetnjom kroz jedinstvenu luksuznu pešačku zonu, a završava se ispijanjem vina na vašoj prostranoj terasi s pogledom na reku ili u vrhunskom restoranu do kog stižete peške? U istom danu ste s lakoćom obavili posao, odradili trening, uživali u kupovini novih komada garderobe najluksuznijih brendova u neposrednom komšiluku, a stigli ste i da sa decom provedete vreme u zelenilu, jer se sve što vam treba nalazi nadohvat ruke.

14. 05. 2024. u 10:00

Komentari (0)

NEMAMO MI TAMO ŠTA DA TRAŽIMO: Poznata pevačica pozvala na POVLAČENJE Srbije sa Evrovizije