FILM O DUŠANU SILNOM: Filmski centar srbije objavio rezultate konkursa za nacionalnu temu

A. POPADIĆ

28. 05. 2021. u 17:19

NA konkursu Filmskog centra Srbije u kategoriji Sufinansiranje proizvodnje domaćih dugometražnih filmova sa nacionalnom temom odabrana su dva projekta: film "Dušan Silni" u režiji Petra Pašića koji je dobio 48 miliona dinara i film "Put do oca" Nenada Ognjenovića kome je dodeljeno 36 miliona - saopštio je juče FCS.

ФИЛМ О ДУШАНУ СИЛНОМ: Филмски центар србије објавио резултате конкурса за националну тему

Foto: Vikipedija

Scenario za film o caru Dušanu nastao je prema motivima drame Miodraga Ilića "Puč", koja je svojevremeno, s velikim uspehom, igrana u Beogradskom dramskom pozorištu.

- Dušan Silni je u ovom scenariju prikazan kao vladar u usponu snage, kao neko ko je predodređen za velika dela, kao i za to da od Srbije napravi regionalnu silu.

Realizacija filma "Dušan Silni" je dragocen korak ka otvaranju tema o velikim vladarima iz srpske istorije srednjeg veka i kvalitetan putokaz za buduća ostvarenja - navodi se, pored ostalog, u obrazloženju komisije.

"Put do oca", po scenariju i u režiji Nenada Ognjenovića, pripada žanru ratne drame iz Prvog svetskog rata. Glavni junak, trinaestogodišnji Mihailo, tražeći svoga oca na poprištima ratišta, posle tragičnog gubitka majke, na svom izazovnom putu Srbijom u ratnom vihoru pronalazi Milicu, devojčicu njegovih godina, koja za njega predstavlja budućnost.

- Ugrožena nevinost mladosti, u atmosferi ratnog stradanja nametnutog mladom čoveku bez njegove volje, u prvom je planu, ali se istorijske koordinate odabranog vremena od 1914. do 1918. jasno ocrtavaju - piše u saopštenju komisije.

REDITELjSKI DEBI VUKA KOSTIĆA

FCS je saopštio i rezultate konkursa za debitantske igrane filmove, a među četiri odabrana projekta nalazi se i film "Seti me se" koji kao scenarista i reditelj-debitant potpisuje poznati glumac Vuk Kostić, a kome je dodeljeno 16 miliona dinara. U pitanju je filmska priča o srpskim junacima, običnim vojnicima koji su u Velikom ratu branili slobodu i čast domovine.

- Iako je pokretačku inspiraciju pronašao u "Srpskoj trilogiji" Stevana Jakovljevića i knjizi "Solunci govore" Antonija Đurića, autor je ispisao potpuno novu, filmskom jeziku prilagođenu priču, saobraznu savremenom tretiranju ratne tematike - navodi komisija.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Možete li da zamislite lepotu svakodnevice koja počinje na obali Save do koje stižete laganom šetnjom kroz jedinstvenu luksuznu pešačku zonu, a završava se ispijanjem vina na vašoj prostranoj terasi s pogledom na reku ili u vrhunskom restoranu do kog stižete peške? U istom danu ste s lakoćom obavili posao, odradili trening, uživali u kupovini novih komada garderobe najluksuznijih brendova u neposrednom komšiluku, a stigli ste i da sa decom provedete vreme u zelenilu, jer se sve što vam treba nalazi nadohvat ruke.

14. 05. 2024. u 10:00

Komentari (0)

Dve zvezde – jedno spektakularno veče!  Da zagreje i preokrene budućnost