PRINCEZA KOJA JE OKRENULA LEĐA HOLIVUDU: Svet obeležava četiri decenije od smrti nikad zaboravljene filmske dive Grejs Keli

Ana Popadić

20. 12. 2022. u 10:44

GREJS Keli je sve što je potrebno da znate da Holivud postoji - zapisao je davno kritičar Dejvid Tomson i bio u pravu.

ПРИНЦЕЗА КОЈА ЈЕ ОКРЕНУЛА ЛЕЂА ХОЛИВУДУ: Свет обележава четири деценије од смрти никад заборављене филмске диве Грејс Кели

Foto: IMDB

Jer, četiri decenije nakon njene tragične smrti, i gotovo 70 godina od njene poslednje uloge, filmska princeza, koja je udajom u kraljevinu Monako postala i prava princeza, bila je i ostala holivudska diva, ikona stila, elegancije i vanvremenske lepote.

Ironično, Grejs Keli nikada nije volela Los Anđeles i "holivudsku površnost i grabežljivost", već je svoju karijeru gradila iz voljenog Njujorka, u koji je došla sa 18 godina i upisala Američku akademiju dramskih umetnosti. Prvo što su od nje zahtevali učitelji glume bilo je da ispravi svoj jako nazalni glas i snažan filadelfijski akcenat. Poslušno je i temeljno radila na svojim "manama", uvek dolazila na vreme, znala tekst napamet, a takav stav zadržaće tokom cele karijere, čime je otopila srce i najmrzovoljnijeg holivudskog reditelja - Alfreda Hičkoka.

Njena bogata porodica nije bila oduševljena izborom svoje ćerke, iako joj je otac redovno slao novac za izdržavanje, on je uvek bio praćen kritikama. Tokom studija na Akademiji Grejs je počela da zarađuje kao manekenka, a njen izgled pristojne devojke doneo joj je brojne angažmane. Osim profesionalizma po kome će ostati čuvena, plavokosa lepotica je na Akademiji usvojila još jedan "obrazac" - zaljubljivanje u mnogo starije i, neretko, oženjene muškarce. Njena prva ljubav bio je profesor na Akademiji Don Ričardson, ali ta veza nije dugo potrajala.

Prvu, malu ulogu, dobila je u filmu "Četrnaest sati" (1951), ali ona nije bila dovoljna da skrene pažnju kritike i publike. Samo nekoliko meseci kasnije stajaće naspram filmskog muža, tada već besmrtnog Garija Kupera, u svom prvom hitu "Tačno u podne". Film će joj doneti prve pohvalne kritike, ranu slavu, ali i novu ljubav - u 28 godina starijeg i oženjenog Kupera - koja se ugasila pre poslednje klape.

Sa princom Renijeom/ Foto: AP

Krajem 1952. Kelijeva je sa ekipom stigla u Najrobi na snimanje "Mogamba".

- "Mogambo" je imao tri stvari koje su me zanimale: Džona Forda, Klarka Gejbla i put u Afriku, sa plaćenim troškovima. Da se film snimao u Arizoni ne bih pristala - kazaće nekoliko godina kasnije za film koji joj je doneo Zlatni globus i prvu nominaciju za Oskar.

A onda je usledio poziv od velikog Hičkoka! Mnogo se govorilo i pisalo o njegovoj sklonosti ka "ledenim plavušama", ali nijedna nije oživela taj njegov ideal kao Grejs Keli, sa kojom će snimiti svoja tri remek-dela: "Pozovi M radi ubistva", "Prozor u dvorište" i "Drž`te lopova".

- Zahvaljujući Alfredu Hičkoku naučila sam da scene ubistva treba snimati kao ljubavne scene, a ljubavne kao one ubistva - govorila je Kelijeva o svom najdražem saradniku.

U međuvremenu, Kelijeva je skupljala aplauze, pohvale, dobila Oskar za "Provincijalku", zaljubljivala se u svoje partnere Reja Milanda, Binga Krozbija, Vilijema Holdena... U Holivudu je doživela filmsku bajku, a onda, u maniru svog voljenog Hičkoka, napravila neočekivani obrt - udala se za princa Renijea i u 27. godini rekla zbogom glumi.
Grejs Keli je u palatu Grimaldijevih donela glamur i proslavila kneževinu Monako mnogo dalje od njenih granica. Dok je ceo svet čekao da se jednog dana vrati u Holivud, prava princeza je živela porodičnim životom sa suprugom i troje dece, sve dok 13. septembra 1982, u 52. godini, nije sletela automobilom u smrt. Njena 17-godišnja ćerka Stefani prošla je sa lakšim ozledama, ali je slavna glumica za volanom automobila doživela moždani udar i umrla dan posle stravične nesreće.

Najvoljenija holivudska plavuša sahranjena je u katedrali u Monaku, a 75-minutnu posmrtnu ceremoniju uživo je gledalo oko sto miliona ljudi širom sveta.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ŠEŠELJ NIJE ZNAO O ČEMU SE RADI: Kruna u programu uživo ustala i došla do lidera radikala (VIDEO)