KONTIĆ ŽELI ODMAH U SRBIJU: Saglasan sa skraćenom procedurom, advokati dvojice drugih učesnika u tuči traže izuzeće tri tužilaštva

Lj. P. - S. Đ.

12. 10. 2020. u 20:44

IVAN Kontić (30), osumnjičen da je brutalnim prebijanjem pokušao da ubije dvadesetosmogodišnjeg Miljana M., u Jevrejskoj ulici u Novom Sadu, saglasan je da po skraćenoj proceduri bude izručen Srbiji po čijoj poternici je i uhapšen.

КОНТИЋ ЖЕЛИ ОДМАХ У СРБИЈУ: Сагласан са скраћеном процедуром, адвокати двојице других учесника у тучи траже изузеће три тужилаштва

Snimak napada na Miljana M.

To je "Novostima" saopštila Aida Muzurović, savetnica za odnose s javnošću podgoričkog Višeg suda.

- Sudija za istragu saslušao je osumnjičenog i odredio mu ekstradicioni pritvor. Sada sudija za istragu prikuplja potrebne podatke i nakon toga mišljenje sa spisima predmeta dostavlja krivičnom veću Višeg suda, koji će odlučiti da li dozvoljava njegovo izručenje u skraćenoj proceduri - pojasnila je Muzurovićeva.

Ministar policije Nebojša Stefanović se zahvalio kolegama iz Crne Gore jer su profesionalno radili sa srpskom policijom na tom slučaju od prvog trenutka.

- Mi želimo da Kontić dođe u Srbiju, da mu se ovde sudi. Nadam se da ćemo u narednim danima znati više detalja vezano za odluke, to je sada u rukama pravosuđa - rekao je Stefanović.

DVOJICA OD UTORKA NA SLOBODI?

OSUMNjIČENI O. L. i L. V., kojima u utorak ističe tridesetodnevni pritvor, najverovatnije će biti pušteni da se brane sa slobode , rečeno je "Novostima" u Višem javnom tužilaštvu u Novom Sadu. Kako nam je objašnjeno, nije moguće produžiti im pritvor, jer su kazne za krivična dela za koja se sumnjiče manje od tri godine. Kad je reč o Kontiću, nakon izručenja Srbiji, on će biti sproveden sudiji za prethodni postupak Višeg suda u Novom Sadu, koji će održati ročište o pritvoru, koji je Kontiću određen na predlog tužilaštva na početku istrage.

- Posle toga će osumnjičenom biti omogućeno da iznese svoju odbranu na način kako to ZKP predviđa - navode u VJT.

Kontić je uhapšen u nedelju u iznajmljenom stanu u podgoričkom naselju Zabjelo, po međunarodnoj poternici. Dok ne bude izručen srpskim pravosudnim organima, postupak koji se vodi u novosadskom Višem javnom tužilaštvu, zbog sumnje da je 24. avgusta pokušao da ubije Miljana M., privremeno "miruje". Razlog tome je što su branioci O. L. i L. V., osumnjičenih za učestvovanje u tuči, odnosno za pomoć učionicu posle počinjenog krivičnog dela, podneli zahtev za izuzeće postupajućeg zamenika Višeg javnog tužilaštva u Novom Sadu, ali i Apelacionog i Republičkog. Odluka o tom zahtevu, kako saznajemo, još nije doneta.

Zahtev za izuzeće svih instanci organa gonjenja, branioci su tražili 24. septembra, kada je žrtva brutalnog prebijanja trebalo da bude saslušan pred tužiocem i da predoči svoj iskaz o onome što se dogodilo 24. avgusta kasno uveče u Jevrejskoj ulici u Novom Sadu.

Objašnjavajući zbog čega se odlučio na takav potez, Goran Karadarević, jedan od branilaca dvojice osumnjičenih, koji se nalaze u pritvoru, kaže da je izuzeće Višeg i Apelacionog tužilaštva u Novom Sadu, kao i Republičkog tužilaštva tražio zbog sumnje u nepristrasnost.

- Ovo krivično delo je prvo pravilno kvalifikovano kao teška telesna povreda, a onda je bez posebnih i novih činjenica i dokaza prekvalifikovano u pokušaj ubistva - predočio je Karadarević, napominjući da su taj predlog podržale i kolege sa kojima zajedno brani dvojicu osumnjičenih.

Pravni zastupnik pretučenog mladića, advokat Miloš Paligorić, ni u ponedeljak nije ništa želeo da kaže u vezi sa hapšenjem osumnjičenog Kontića.

- Nemam nikakav komentar - bio je kratak advokat Paligorić.

O motivu zverskog prebijanja Miljana M., koje su zabeležile i sigurnosne kamere, još se nagađa. Prema nezvaničnim saznanjima, Kontić i pretučeni mladić su poznanici, a nekoliko meseci pre toga, došli su u sukob. Dok je još bio u bolničkoj postelji zbog teških povreda, pretučeni nije sarađivao sa policijom i inspektorima koji su ga posetili u dva navrata, nije im rekao ko ga je i zbog čega napao. To je učinio tek 2. septembra kada je podneo krivičnu prijavu i rekao ko mu je naneo teške povrede. Ubrzo zatim u ruke policije je dospeo i snimak nemilih scena u Jevrejskoj ulici.

IZGOREO "MERCEDES"

NA parkingu ispred kladionice "Maksbet" u Kisačkoj ulici, samo nekoliko sati nakon što je saopšteno da je u Podgorici uhapšen Kontić, izgoreo je "mercedes c600". Navodno, vozilo je vlasništvo firme "Maksprotekta". Iz još neutvrđenih razloga, plamen je buknuo oko 1.20 sati posle ponoći, a dežurne službe je, kako saznajemo, alarmirao radnik obezbeđenja. Vatrogasci su brzo izašli na teren i uspeli da ugase plamen. Policija je o svemu obavestila nadležno tužilaštvo, po čijoj naredbi je obavljen uviđaj. Utvrđuje se uzrok požara i ko je vlasnik "mercedesa". Kontić je, navodno, bio zaposlen u jednoj firmi koja posluje u okviru "Maksbeta".

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

ARIJANA NE MOŽE DA DOĐE SEBI: Udovica Siniše Mihajlović teško podnosi novu tragediju