ZLOČIN TRI GODINE POD VELOM TAJNE: Zašto je ubijena žena u Vranjskoj Banji

Јелена Стојковић
Jelena Stojković

20. 06. 2023. u 19:00

PROŠLE su tri godine od nezapamćenog dvostrukog ubistva u naselju Ćosiki u Vranjskoj Banji. Za policiju i tužilaštvo je i danas, uprkos opsežnoj istrazi, nepoznato ko je počinio ovaj zločin. Nepoznat je i motiv.

ЗЛОЧИН ТРИ ГОДИНЕ ПОД ВЕЛОМ ТАЈНЕ: Зашто је убијена жена у Врањској Бањи

Foto: J.S.

U noći između 19. i 20. jula 2020. godine u dvorištu porodične kuće, pronađena su tela ubijenih Slavoljuba Mladenovića (47) i njegove nevenčane supruge Brankice Anđelković (41). Tela je pronašao Brankičin otac, koji je tog jutra bio zabrinut, jer Brankica nije došla na posao. Nije odgovarala ni na telefonske pozive.

Dokazi o tome ko je iz lovačke puške ispalio devet metaka, ne postoje. Barem zasada, enigma za istražne organe je i motiv. Spekuliše se da je Slavoljub bio žrtva zelenaša, a njegova supruga "slučajna žrtva", jer je videla ubicu. Međutim, za tako nešto, barem do sada, nisu pronađeni dokazi.

Iz Višeg tužilaštva u Vranju koje sprovodi istragu, "Novostima" je potvrđeno da je predmet i dalje u fazi istražnog postupka protiv nepoznatog izvršioca, zbog krivičnog dela teško ubistvo.

Jedini nerešeni slučaj

ISTRAGU je do početka ove godine, vodio poznati vranjski inspektor za krvne delikte Slađan Ristić, koji je sada u penziji. Ovaj slučaj ostao je jedini nerešeni u njegovoj dugogodišnjoj karijeri. Zbog postupka koji još traje, Ristić nije želeo da govori o istrazi za koju je siguran da se i dalje profesionalno vodi.

- U toku je rad policije na otkrivanju izvršioca po zahtevu tužilaštva od 10. avgusta 2020. godine. Odrađena su veštačenja i preduzete su druge dokazne radnje, kako bi se otkrio izvršilac i motiv - kaže glavna tužiteljka, Danijela Trajković. - U toku ovog postupka obavljena su brojna veštačenja, balistička, veštačenja telefona, DNK veštačenja, fizičko-hemijska veštačenja.

Foto: J.S.

 

Međutim, ništa od ovoga još nije dovelo do dokaza ili bar do nekoga ko je osumnjičen. Ljudi u Vranju i Vranjskoj Banji nemaju dilemu da je motiv ubistva bračnog para, novac, i da je žena slučajna žrtva, a da je meta ubice bio njen suprug, za koga se od početka spekuliše da se bavio zelenašenjem.

Dvostruko ubistvo u Vranjskoj Banji dogodilo se najverovatnije tokom noći. Komšije su ispričale da se ništa sumnjivo nije događalo, kao ni da su išta čuli, ali s obzirom na udaljenost kuća u ovom kraju, to i nije bilo od pomoći policiji. Istraga je pokazala da je ubica od žrtava bio udaljen tek metar i po do dva kad je pucao, kao i da su svi, osim jednog metka, ispaljeni u muškarca. Ovaj detalj je naveo na pretpostavku da je Slavoljub i bio meta ubice, a da se Brankica pojavila ispred kuće, kada je čula da nešto nije u redu.

- Često pomislimo da je ubica neko koga svakodnevno srećemo. Ovo je malo mesto. O Brankici imamo samo lepe reči, žena je stradala ni kriva ni dužna, a njen muž, kakav takav, opet nije zaslužio onakav kraj - pričaju Banjčani, koji sa strepnjom govore o ovom slučaju, svesni da je ubica najverovatnije u njihovoj blizini.

Sporan dug?

PREMA nezvaničnim saznanjima iz izvora bliskom istrazi, navodno se od prvog dana znalo ko je ubica, da je policija otkrila i motiv, ali da dokaza nije bilo. Sumnjalo se da je ubica čovek koji je bio prijatelj ubijenog Slavoljuba, koji mu je pozajmio novac i pošto je dug narastao na više od 20.000 evra, navodno mu je Slavoljub pretio da će mu uzeti kuću. Ipak, sve ostaje u domenu spekulacija, ali kako nam je rečeno, intenzivno se i dalje radi na rasvetljavanju jednog najmisterioznijih zločina na jugu Srbije.

Policajcima je lokacija kuće u planinskom kraju Vranjske Banje, tačnije, nepristupačan teren, stvorio dodatne probleme u otkrivanju tragova. Iako je pretraživan detaljno, nije se došlo do tragova. Očigledno je da se u dvorištu kuće odvijala prava drama, a sve ukazuje na to da su ubijeni, ili barem Slavoljub, poznavali ubicu. Evidentno je i da je zločin, po svemu sudeći, bio isplaniran. Raspredaju se razne priče o navodnoj osveti narko-dilera, kao i o neraščišćenim računima sa raznim sumnjivim tipovima, sa kojima se navodno družio ubijeni Slavoljub. Ali na kraju, to i dalje nije dovoljno da se vinovnik ovog zločina privede pravdi.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

VODITELJKI SE STANJE NAGLO POGORŠALO I HITNO JE OPERISANA: Nažalost, tek kad je kasno shvatimo da je zdravlje najvažnije