DA JE BIO U BOLNICI, UBISTVA NE BI BILO: Osumnjičeni za ubistvo brata u Gornjoj Trepči godinama se lečio - znali su da je opasan po okolinu

V.Ilić

26. 04. 2023. u 13:58

MOMČILO Stepić (57), koji se sumnjiči da je u ponedeljak oko 14 časova u porodičnoj kući u Gornjoj Trepči sekirom ubio rođenog brata Milovana (59) gotovo odrubivši mu glavu oštrim sečivom, godinama se lečio u Specijalnoj psihijatrijskoj bolnici u Kovinu. Za njegovu neuračunljivost i opasnost po okolinu znao je ceo komšiluk ove porodice izbegle sa Kosova i Metohije, tačnije iz Gline, a, nažalost, njegov pomračeni um presudio je njegovom rođenom bratu.

ДА ЈЕ БИО У БОЛНИЦИ, УБИСТВА НЕ БИ БИЛО: Осумњичени за убиство брата у Горњој Трепчи годинама се лечио - знали су да је опасан по околину

Foto: V. Ilić

Prema saznanjima "Novosti", Momčilo je pred istražnim organima pričao nepovezano, gotovo nerazumljivo. Njemu je određeno zadržavanje, a na teret mu se stavlja krivično delo teško ubistvo.

Tragedija se dogodila nakon što se Milovan vratio kući u vidno alkoholisanom stanju. Pre toga je bio u prodavnici u Donjoj Trepči, a do kuće je došao autobusom sa još jednim komšijom, koji nam je potvrdio da je Momčilo popio neku rakiju više.

- Izašao je iz autobusa i otišao do kuće. Nedugo zatim, komšija Peđa je dotrčao do mene i kazao mi da se nešto strašno dogodilo u kući Stepića. Kazao mi je da je Momčilo pričao kako je neko ubio Milovana. Nismo smeli da odemo tamo, već smo prvo pozvali policiju i Hitnu pomoć, koji su potvrdili da je Milovan ubijen u prizemlju kuće, gde je boravio Momčilo, a on je živeo na spratu - ispričao nam je Stanimir Pavlović Cane, iz Gornje Trepče.

Foto: V. Ilić

Policija je, kako saznajemo, zatekla jeziv prizor u suterenu kuće. Na podu je ležalo beživotno telo Milovana, a njegova glava je bila maltene odsečena. Na ruke Momčila policajci su odmah stavili lisice i određeno mu je zadržavanje.

Štićenik Centra za socijalni rad

MOMČILO je bio štićenik Centra za socijalni rad i pošto je ocenjeno da njegov brat nije podoban za njegovog staratelja, on je bio pod neposrednim starateljstvom Centra. - Radili smo sve što je u najboljem interesu ove porodice, koja se doselila sa KiM, primali su novčanu pomoć... ali se radi o psihičkom bolesniku sa kojim je saradnja bila veoma teška. Zato smo i tražili da ga smestimo u neku od ustanova, ali, nažalost, niko ga nije primio - zaključila je direktorka Centra, koja je naglasila i da slučaj Momčila nije jedini, te da ima još onih koji čekaju na listama za prijem u neku od ustanova socijalne zaštite...

Prijatelji i rodbina Stepića kazali su nam da je Momčilu bilo mesto u bolnici zatvorenog tipa jer je bilo odavno poznato da je nasilan i da ne može da kontroliše svoje emocije, a pored toga, terapiju nije redovno uzimao. Prema našim saznanjima, lečenje u ustanovi završio je u julu prošle godine, od kada je Centar za socijalni rad u Čačku pokušavao da mu pronađe smeštaj u jednoj od ustanova socijalne zaštite. To nam je potvrdila i direktorka Centra Branimirka Radosavčević.

- Dobili smo informaciju u to vreme od bolnice u Kovinu da se Momčilu sprema otpust, a da oni nemaju kapacitete da ga zadrže. Mi smo onda odmah pokrenuli postupak pronalaska smeštaja i kontaktirali smo sa šest ustanova. Gde god smo poslali zahtev, svuda smo bili odbijeni pod izgovorom da su njihovi kapaciteti popunjeni, da njegova dijagnoza ne odgovara ustanovi... Onda smo opet zatražili od bolnice u Kovinu da ga zadrže na vanstacionarnom lečenju, a njegov boravak bi plaćalo nadležno ministarstvo. Međutim, i odatle smo dobili odgovor da ne mogu da ga zadrže. Nakon toga samo nam je jedna ustanova odgovorila da je Momčila stavila na listu čekanja, ali nas ni do danas nisu obavestili da mogu da ga prime - kazala nam je Radosavčevićeva.

Ovo bi, praktično, značilo da do svirepog ubistva ne bi ni došlo samo da su ustanove socijalne zaštite imale mesta za Momčila... Zato su najviše i kivni rođaci Stepića, koji ističu da Momčilo nije smeo da bude na slobodi.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

UČINIĆEMO SVE DA SE KAO ZEMLJA UZDIGNEMO POSLE OVOG UŽASA Vučić položio cveće u školi Vladislav Ribnikar (FOTO)