SVAKA DESETA PRIJAVA JE NAPISANA DEVOJČICAMA: Maloletničkog kriminala, prema brojkama RZZS, manje nego ranijih godina

S. J. M.

04. 01. 2023. u 09:45

KRAJEM decembra prošle godine beogradska policija uhapsila je dečaka (15), zbog sumnje da je nekoliko dana ranije, nožem izbo dvojicu maloletnika od po 17 godina u dvorištu Saobraćajne škole u Zemunu.

СВАКА ДЕСЕТА ПРИЈАВА JE НАПИСАНА ДЕВОЈЧИЦАМА: Малолетничког криминала, према бројкама РЗЗС, мање него ранијих година

Foto Shutterstock

Osumnjičenom se na teret stavljaju pokušaj ubistva i nanošenje teških telesnih povreda. Tinejdžeri su povređeni, kada ih je napalo nekoliko momaka. Oni su, policiji ispričali da ne znaju razlog za to i da nikoga od napadača ne prepoznaju.

Nešto ranije, u Novom Sadu mladić iz Srbobrana (17), priveden je zbog sumnje da je u Vrbasu nožem pretio radnici jedne prodavnice, tražeći joj novac. Međutim, žena je uspela da uđe u magacin, a mladi razbojnik je pobegao. Međutim, ubrzo je uhvaćen.

Tokom novembra prošle godine pripadnici MUP uhapsili su u blizini Osnovne škole "Ivo Andrić" u beogradskom naselju Rakovica maloletnika u čijem je rancu pronađeno 45 kesica sa kanabisom. Kod privedenog je pronađeno i 17.600 dinara za koje se sumnja da potiču od prodaje narkotika.

Prema nedavno objavljenim podacima Republičkog zavoda za statistiku, u 2021. godini, koja je poslednja kompletno obrađena, podneto je 2.513 krivičnih prijava protiv maloletnika od 14 do 18 godina starosti. To je najmanje u poslednjih deset godina. Najviše ih je bilo 2012. - 3.913 i 2013. - 3.844. Posle toga, njihov broj je počeo da opada, pa je recimo 2019. godine podneto 2.903 prijave.

Od ukupnog broja prijava U 2021, 246 je podneto protiv devojčica. Najviše zbog krađa i povreda sloboda i prava čoveka i građanina.

Inače, ubedljivo najviše krivičnih prijava, čak 1.263 je podneto zbog krađa. Sledeće na skali su krivična dela protiv života i tela, poput ubistava i nanošenja teških i lakih povreda, zbog kojih je podneto 349 prijava protiv mlađih od 18 godina. Potom je sa 281 prijavom ugrožavanje javnog reda i mira i pravnog saobraćaja, u šta spadaju, pre svega, nasilničko ponašanje, nošenje oružja i falsifikovanje isprava.

Foto Shutterstock

Tekst potpisa

Zanimljivo, prijava za krađe je za 1.000 manje nego pre deset godina, a za ostala krivična dela su skoro prepolovljene u odnosu na ranije.

U 2021. godini je protiv 929 prijavljenih podnet predlog za izricanje sankcije, protiv 1.356 postupak nije pokrenut, dok je protiv 228 obustavljen.

Podaci govore da je troje maloletnika osumnjičeno za ubistvo, 55 za nanošenje teških telesnih povreda, 260 za lake povrede, a 25 za učestvovanje u tučama. Od tog broja 23 devojčice su učestvovali u nanošenju povreda. Protiv 144 maloletnika podnet je zahtev za pokretanje postupka, dok za 79 postoje okolnosti koje trajno isključuju gonjenje.

Za različite krađe, protiv 603 mlađih je pokrenut postupak, a inače u tim raznim krađama je učestvovalo 105 devojčica.

Zbog nasilničkog ponašanja, prijavljeno je 245 maloletnika, a protiv 91 je pokrenut postupak. Njih 12 je nosilo oružje, a 17 falsifikovalo isprave. Izračunato je da je u Vojvodini i Beogradu podneto 768 prijava, u Beogradu 71, a Vojvodini 697. U ostatku Srbije podneto je – 1.745.

UKRAO KUTIJU SA PRILOGOM

SREDINOM prošle godine saopšteno je da je uhapšen maloletnik zbog sumnje da je ukrao kutiju sa novcem prikupljenim u humanitarne svrhe. Kako je navedeno, brzom i efikasnom akcijom, policajci su identifikovali i pronašli mladića (17) koji je, kako se sumnja, u večernjim satima ukrao novac iz jedne pekare u Ulici bratstva i jedinstva u Borči. Zbog sumnje da je izvršio krađu, protiv njega je podneta krivična prijava Odeljenju za maloletnike Višeg javnog tužilaštva u Beogradu.

SEČIVO SEVNULO U BAČKOJ PALANCI

MALOLETNIK iz Futoga (16), koji je teško povređen u ponedeljak uveče u Bačkoj Palanci, nalazi se u Dečjoj bolnici u Novom Sadu, u jedinici intenzivne nege. On je, kako saznajemo, zadobio teške povrede grudnog koša, opasne po život.

Maloletnik je, prema nezvaničnim informacijama, povrede zadobio oštrim predmetom, najverovatnije nožem. Na njega je, kako se sumnja, posle kraće svađe, u centru Bačke Palanke, nasrnuo drugi maloletnik. Policija je, saznajemo, ubrzo privela osumnjičenog, a biće saslušani svedoci napada kako bi se utvrdile sve okolnosti. G. - P.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

IZNENADNA SMRT: Preminuo Danilo Dončić