BANDA UBICA PLANIRALA I DRŽAVNI UDAR: „Vračarci“ osumnjičeni za pripremanje atentata na predsednika Vučića i druge funkcionere

Z. Uskoković - N. Bijelić

13. 11. 2022. u 08:11

PRIPADNICI organizovane kriminalne grupe, čije su vođe, kako se sumnja, Nikola Vušović, zvani Džoni sa Vračara i Ćopavi, Dario Đorđević Dekster i Uroš Piperski, sinoć su privedeni u Tužilaštvo za organizovani kriminal (TOK) na saslušanje.

БАНДА УБИЦА ПЛАНИРАЛА И ДРЖАВНИ УДАР: „Врачарци“ осумњичени за припремање атентата на председника Вучића и друге функционере

Foto: Printscreen/MUP

Oni se terete za najmanje tri likvidacije, pet pokušaja ubistva, ali i pripremanje atentata na predsednika Srbije Aleksandra Vučića i članove njegove porodice. Među 18 uhapšenih su i Vladan Miketić, predsednik Bokserskog kluba Crvena zvezda, Luka Cerović, jedan od najbližih saradnika Vušovića, kao i Nikola Kačarević.

Ovim udarom na "vračarce" i mafijašku ekipu, kako su operativci nazvali pohapšene, rukovodio je lično ministar unutrašnjih poslova Bratislav Gašić. Akciju izuzetno visokog rizika izveli su pripadnici MUP Srbije, Bezbednosno-informativne agencije (BIA), Specijalne antiterorističke jedinice (SAJ) i Žandarmerije, a po nalogu TOK. "Vračarci" su produžena ruka prošle godine pohapšene organizovane kriminalne grupe koju su predvodili Veljko Belivuk i Marko Miljković. Zajedno su u poslovima sa drogom, ali i organizovanju ubistava. Naloge su direktno dobijali od vođa "kavačkog klana" Radoja Zvicera i Slobodana Kašćelana.

Foto: MIP Printksin

Mnoge likvidacije u zemlji i inostranstvu "vračarci" su zajedno odrađivali sa Belivukovom i Miljkovićevom ekipom. Prikupljeni su brojni dokazi protiv ove kriminalne grupe kroz razmenu podataka sa Evropolom (Evropskom policijskom organizacijom), zatim posredstvom zaštićene aplikacije "Skaj", preko koje su pripadnici ovih kriminalnih grupa i klanova, razmenjivali informacije i uputstva. Dosta toga se dalo naslutiti i iz izjave svedoka-okrivljenog Srđana Lalića, koji je dva dana, više sati, pričao o svim krivičnim delima koje je počinila ova grupa i ukazao na mnoge njihove planove i zločine. Pored ostalog, on je i napomenuo planove Zvicera i Kašćelana da preko svojih ispostava u Srbiji, Belivuka i Miljkovića, a kasnije Vušovića, pripreme atentat na predsednika Srbije i ubistva najbližih članova njegove porodice.

Foto MUP

Pored toga, kako se navodi u saopštenju TOK, prekjuče uhapšeni "vračarci", pripremali su smaknuća i drugih najviših državnih funkcionera u Srbiji. Ovom akcijom srpskih bezbednosnih službi zadat je možda i najjači udarac mafijaškoj ekipi iz Kotora, koja se brzo "oporavljala" posle hapšenja Belivuka i Miljkovića, pa je sa "vračarcima" nastavila da nabavlja i rastura narkotike i tako finansira ne samo bekstvo svojih vođa, već i likvidacije širom Evrope, poput ubistva vođe suparničkog "škaljarskog klana" Jovice Vukotića, početkom septembra u Istanbulu.

Nikola Vušović, Uroš Piperski, Luka Cerović, Foto Novosti/arhiva V. N./MUP

U ovom trenutku, TOK traga za 11 pripadnika Vušovićeve ekipe, i to kako za njim (sumnja se da je u Dominikanskoj Republici) tako i za Nikolom Milekovićem, Nikolom Filipovićem, Milošem Pavlovićem, Radivojem Jovanovićem, Rasom Ban, Ivanom Biletićem, Jovicom Soviljem, Milošem Andrijevićem, Rajkom Topićem i Petrom Jovićem. Sumnja se da se svi oni kriju na teritoriji Španije. Dvojica vođa ove ekipe, koji su Vušovićem upravljali, odranije su u evropskim zatvorima. Piperski u portugalskom, a Đorđević u austrijskom kazamatu. U ovom trenutku "vračarcima" se na teret stavljaju organizacija i ubistvo Aleksandra Šarca, njegovog imenjaka Halabrina i Dragana Ristića zvanog Čađo. Pored toga, sumnjiče se i za pokušaj ubistva advokata Arsenija Stefanovića. Osim najtežih zločina i trgovine narkoticima u evropskim razmerama, dovode se u vezu i sa pokušajima reketiranja ugostitelja i zanatskih radnji u Beogradu, ali i šire. Posle hapšenja ove ekipe, pretresano je više od 50 objekata, zaplenjeno oružje, koje je poslato na veštačenje, ali su i pronađeni mobilni telefoni sa kripto zaštitom. Pronađene su i brojne tašne poznatog modnog brenda "Luj Viton", koje su bile zaštitni znak ove kriminalne grupe i obavezan lični detalj.

Foto MUP

NOVA HAPŠENjA

TOKOM jučerašnjeg dana pripadnici Sektora unutrašnje kontrole (SUK) MUP Srbije po nalogu Višeg javnog tužilaštva u Beogradu uhapsili su policijskog službenika Policijske stanice Novi Beograd N. Đ., koji se sumnjiči za krivično delo trgovina uticajem. Njega je, kako se sumnja, na ovo delo podstrekavao bokser i bivši rijaliti učesnik Marko Cvetićanin.

Oni nisu članovi ove organizovane kriminalne grupe, ali je Cvetićanin, kako se sumnja, od policajca zatražio proveru jednog vozila, koje je korišćeno u hapšenju "vračaraca". Po svemu sudeći N. Đ. je izašao u susret prijatelju i kroz sistem proverio automobil i ne sluteći da je tako "upao" u ovu akciju.

BONUS - NAJAKTUELNIJI VIDEO SNIMCI

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ĐOKOVIĆ MU NIJE PRVI NA LISTI: Evo šta je Andrej Rubljov rekao nakon što je izbacio Alkaraza u Madridu