SRBI OJADILI BUDŽET AMERIKE? Sedmoro naših državljana na optuženičkoj klupi u SAD zbog optužbi za prevaru

V. N.

21. 10. 2022. u 20:29

NA oputženičkoj klupi našlo se sedmoro srpskih državljana sa adresom u Americi, nakon što je u Čikagu i Floridi otkrivena prevara teška najmanje 16 miliona dolara.

СРБИ ОЈАДИЛИ БУЏЕТ АМЕРИКЕ? Седморо наших држављана на оптуженичкој клупи у САД због оптужби за превару

Foto: Tanjug

Kako je preneo "Čikago tribjun", Maja N. (34) iz Brukfilda, Marko N. (34) iz La Granža, Nebojša S. (37) iz Lajona, Mijajlo S. (33) iz Viloubruka, Branko A. (33) iz Čikaga, Milica Š. (31) iz Čikaga i Đorđe Todorović (32) iz Čikaga, optuženi su za lančanu prevaru i pranje novca. Oni se terete da su na prevaru prisvojili 16 miliona dolara iz fonda zajmova i grantova za mala preduzeća, koja su privrednicima bila na raspolaganju usled pandemije virusa korona.

Kancelarija američkog tužioca za severni okrug Ilinoisa navela je u saopštenju za medije da se optužbe odnose na to da su optuženi dobili novac preko Programa zajma u slučaju ekonomskih povreda.

Prilikom izlaganja, tužilac je rekao da su optuženi 2020. godine podneli lažne prijave Udruženju malih preduzeća u kojima su tvrdili da poseduju i vode različite poslove u Ilinoisu i Floridi. Prijave su, kako prenosi portal, sadržavale "materijalno lažne izjave o kompanijama optuženih, uključujući broj navodnih zaposlenih, iznose prihoda i druge troškove".

Optuženi su sredstva koristili za podizanje gotovine i transfere za ličnu korist, saopšteno je iz Tužilaštva. Za svaku optužbu za prevaru i pranje novca preti im kazna do 20 godina zatvora. Suđenja u saveznom sudu u Čikagu tek treba da budu zakazana.

BONUS VIDEO - VELIKA MEĐUNARODNA AKCIJA POLICIJE: Uhapšeni Srbi, poternica izdata i u Bugarskoj

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)

NOĆNA MORA: Ostavila je otvoren prozor - u krevetu je dočekao jeziv prizor (FOTO)